v rubriki glasba:
.. / / / 04.12.2001

The Cure: Greatest Hits

Za skupino The Cure ni nikoli veljalo, da je najboljša na svetu, nikakor pa ne moremo trditi, da niso močno vplivali na glasbene tokove vse od konca sedemdesetih let dalje. Po 26 letih intenzivnega delovanja so izdali svoj prvi The Best Of, ki sodi na police vsakega glasbenega zagrizenca. Škoda le, da je založba prodornega "Killing An Arab" s prvega albuma umaknila s sporeda. Komad, ki je bil razlog, da so The Cure postali opazni, leta 2001 zaradi provokativne vsebine ni sprejemljiv.

Leta 1976, ko se the Cure formirajo, je situacija v Veliki Britaniji narekovala na eni strani upadajoči zvok psihadelije, na drugi strani pa je pank narekoval novo glasbeno in ideološko nišo. Curi niso spadali niti med ene, niti med druge - potrebovali pa so nekaj, po čemer bi jih prepoznali. Killing An Arab, ki so ga posneli sredi leta 1978 kot kontemplacijo na Camusovega Tujca je bil prava stvar. Malo stiliziranih orient ritmov v kitarski izvedbi, inteligentno besedilo - to je to.

Estetsko plat je začinil Robert Smith - protagonist z razmazano rdečo šminko, jokavim mačjim glasom in gnezdom črnih las je mojstrsko zmešal ikonografijo glam rocka in panka ter ju zavil v urejeno neurejenost. Sledila je pogodba s Fiction Records in leta 1979 prvi studijski album Three Imaginery Boys.

Boys Don't Cry, ki je spominjal na pop iz britanskih šestdesetih, je bil pravšnji razlog, da še istega leta postanejo več kot opazni. Sledi dolgoletno tesno sodelovanje s skupino Siouxsie and the Banshees, s katero napovedujejo sodelovanje na naslednjem albumu, ki ga pričakujemo leta 2002.

V svoji več kot četrt stoletja dolgem delovanju so se Curi uspešno bojevali z izzivi elektronike in se hrabro oprijeli sintičev (Smith) ter tudi radikalnejših elektro dodatkov (The Walk). Skozi izpovedno plat pa so svoje intelektulano usmerjenost z elementi jokavosti in melanholije uspešno miksali z ekscentrično paranojo (Lullaby), provokativno mačjo liriko (The Lovecats) in čisto ljubezensko tematiko (Lovesong).

Dva dodatna komada na albumu - Cut Here in odlični Just Say Yes, pri katerem sodeluje tudi Saffron, sta zadostna razloga za ponovno konzumiranje Curov.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

The Cure - Greatest hits - thumbnail

The Cure - Greatest hits