v rubriki glasba:
.. / / / 01.12.2004

The Verve - This is Music The Singles 92 - 98

Zasedbo The Verve največ ljudi pozna prek njihove velike uspešnice Bitter Sweet Symphony iz leta 1997, vendar pa so imeli The Verve takrat za seboj že osem let dela, dve plošči in nekaj manjših uspešnic.

The Verve so nase resneje opozorili leta 1992, ko so na radijske postaje poslali svojo prvo večjo uspešnico All in the mind, sledile pa so še skladbe She's a superstar in Gravity Grave, leto kasneje pa so izdali prvenec A Storm in Heaven.

Sledila je koncertna turneja in nastop v okviru Lollapalooze, leta '95 so izdali drugo ploščo A Northern Soul, zapustil jih je kitarist Nick McCabe (ki se je vrnil za snemanje plošče Urban Hymns) in namesto njega je prišel Simon Tong, zaradi imena (na začetku zgolj Verve) so se zapletli v tožbo in postali The Verve.

Urban Hymns so kot kvintet (poleg obeh kitaristov McCabea in Tonga še basist Simon Jones in bobnar Peter Salisbury ter seveda vodja zasedbe Richard Ashcroft) posneli in izdali leta 1997 in z uspešnicami Bitter Sweet Symphony (na osnovi skladbe The last time The Rolling Stones), The drugs don't work, Lucky man in Sonnet postali ene največjih glasbenih zvezd.

Vendar pa skupina tega bremena ni prenesla in znova je odšel Nick McCabe, Ashcroft je imel vedno več zdravstvenih težav in v letu '98 je zasedba razpadla, Ashcroft je krenil na samostojno pot, šest let po razpadu skupine pa je izšla zbirka njihovih uspešnic.

This is Music: The Singles 92 - 98 bo zadovoljila le oboževalce, saj z izjemo skladb, ki so že v ušesih (torej zgoraj naštete uspešnice s plošče Urban Hymns) ni pravzaprav nobene, ki bi se lepo ulegla v ušesa - tiste zgodnje preveč spominjajo na sedaj aktualne Coldplay, novejše so pa prepolne psihadelije in poslušalca spravijo v zares slabo voljo. Zbirka sama po sebi vsebuje vse, kar so The Verve ustvarili zanimivega, a kaj ko tudi to ne prepriča?!

The Verve: This is Music: The Singles 92 - 98
(leto izdaje 2004, založba EMI, distribucija Dallas)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.