v rubriki glasba:
.. / / / 18.10.2004

Tina Turner - All the best

Tina Turner je svojo polprofesionalno pevsko pot začela sredi petdesetih let prejšnjega stoletja kot spremljevalna pevka v skupini Ikea Turnerja, kmalu zatem postala glavna pevka v njegovi skupini, se z Ikeom omožila in v šestdesetih letih s svojimi odrskimi nastopi dvigovala prah in vzbujala poželenje...

Njun zakon, poln izbruhov kitarskega mojstra Ikea Turnerja je bilo zelo pristno prikazan tudi v filmu What's love got to do with it?, sredi sedemdesetih se je Tina od nasilnega moža ločila, vendar pa se je v glasbo znova vrnila sredi osemdesetih, ko je redno stregla z uspešnicami.

V devetdesetih je Tina bolj ali manj živela od stare slave, veliko se je spogledovala z modernimi glasbenimi trendi, čeprav je njen odlični glas dokazoval, da je še vedno en najboljših soul ter rhythm blues pevk vseh časov. Njene koncertne turneje so bile vedno razprodane in v živo jo je opazovalo staro in mlado in zato tudi izraz "babica rocka" ob njenem imenu ni čisto nič presenetljivega.

In tako je prišel tudi čas, da predvsem mlajša generacija spozna dolgo kariero Tine Turner, starejša pa se spomni na mlada leta, ko so ob tej glasbi uživali in kateri način je primernejši, kot zbirka največjih uspešnic in kakšne spregledane pesmi. In da ne bi bila kakšni skladbi storjena krivica, je plošča All the best kar dvojna!

In ker je glasba žal tudi posel, so na tej zbirki tudi tri nove skladbe - Open arms, Complicated disaster in Something special ter Great spirits, ki je bila ustvarjena lansko leto. In ob mnogih skladbah, ki jih je Tina še pela z Ikeom ob strani, manjka recimo tudi duet z Rodom Stewartom It takes two.

Sicer pa boste na ploščah našli tudi velike uspešnice Nutbush City Limits, Proud Mary, River deep mountain high (ki sicer sploh ni bila uspešnica), What you get is what you see, The best, Goldeneye, Addicted to love, I don't wanna lose you, Private dancer (ki jo je napisal Mark Knopfler), We don't need another hero (iz filma Mad Max), Cose della vita, What's love got to do with it in še kakšno manj znano.

Zanimiva sta tudi dva dueta, z Davidom Bowiejem v skladbi Tonight, ki se nahaja na Tininem živem albumu Tina Live in Europe, sicer pa je skladba iz leta 1984, napisala pa sta jo David Bowie in Iggy Pop za Bowiejev istoimenski album, ki je po mnenju mnogih kritikov eden njegovih najslabših. No, duet s Tino je zanimiv in vreden poslušanja.

Drugi duet pa sega v leto 1988, gre pa za skladbo It's only love, v kateri je Tina združila moč s tedaj pri nas skoraj neznanim glasbenikom Bryanom Adamsom, ki je skladbo tudi napisal in produciral ter v tem imenitnem duetu napovedal, da bo svetu glasbe ponudil še marsikaj.

Tina Turner se od glasbe in živih nastopov počasi poslavlja, mirne duše pa lahko zapišemo, da je svetu v glasbenem smislu dala ogromno, dokaz za njeno glasbeno vrednost pa je tudi dejstvo, da jo mnoge mlade glasbenice še vedno navajajo kot vir svojega navdiha.

Zbirka All the best je zelo primerna za poslušanje in če nimate vseh njenih studijskih albumov (in takih vas je najbrž precej) oziroma pred leti niste kupili zbirke Simply the best, potem je to pravi čas za nakup. Tina Turner je kot ženska v rocku nekaj podobnega kot Elvis Presley ? torej nujnost v zbirki vsakega glasbenega zanesenjaka.

Tina Turner: All the best
(leto izdaje 2004, založba Parlophone, distribucija Dallas)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tina Turner - All The Best - thumbnail

Tina Turner - All The Best