v rubriki glasba:
.. / / / 22.01.2003

Urbano nervozni Cancel izdali prvenec

Založba B Pop (in ne BePop) je izdala prvenec ljubljanske crossover skupine Cancel. Album štiričlanske zasedbe je bilo pričakovati že od leta 2000, ko so dobili nagrado Bumerang (Up 2000) in upanje se je izplačalo. Cancel imajo prvo ploščo, ki jo je produciral Peter Penko (Siddharta, Niowt, Coptic Rain, ...), nosi pa naslov Urbana nervoza.

Album je bil posnet v studiju Melopoja v Sloven Gradcu (boben, bas) in v studio Raingarden 9 v Lubljani (kitara, vokal), kjer je bila plošča tudi zmiksana. Plošča je mešanica rap vokala in hip.hop-ovskih in hard core-ovskih ritmov.

Vsa besedila so zelo angažirana, tematsko družbeno kritična in nastrojena proti sistemu in svetovnem kapitalizmu oz. globalizaciji. Cancel trenutno pripravljajo video spot za prvi singel Nekaj Narobe. Promocijski koncert lahko pričakujemo konec februarja v enem od ljubljanskih klubov.

Biografija skupine Cancel:

Pisali smo leto 1998, ko so trije mladi ljubljančani (Blackweed), ki jih je družila strast do hip-hopa in rapa, k sodelovanju povabili tri prijatelje sovrstnike (bas, bobni, kitara), ki bi jim lahko v živo odigrali glasbeno podlago na snemanju v studiu Tivoli za takrat nastajajoči projekt "Tivolski pomp". Vez se je učvrstila in nastali so Cancel. Po nekaj mesecih skupnih vaj in eksperimentov so se odločili, da je čas, da za njih izve javnost. Ponudili so zmes metala in hip-hopa z atraktivno tričlansko vokalno fronto, ki je svoje želo usmerila v socialne in življenjske anomalije urbane družbe. V začetni fazi delovanja so bili teksti formirani v treh jezikih: slovenščini, srbohrvaščini in angleščini. V štirih letih obstoja so večkrat spremenili zasedbo, nekaj časa šteli celo osem članov, zdaj pa so se ustalili pri štirih. Ves čas Cancel ustvarjajo in izvajajo izključno avtorsko glasbo, ki nastaja pod vplivom različnih stilov in glasbenih preferenc posameznih članov. Rezultat tega je dinamična mešanica hardcore energije in zibajočega hiphop-a ter socialno kritičnih besedil, ki so zdaj v glavnem v slovenskem jeziku.

Uradno so Cancel kot bend deviški led prebili z nastopom v klubu Channel Zero kot predskupina Central Problem (konec leta 98), poslednje leto izdihujočih devetdesetih pa obogatili s koncerti v ljubljanskem klubu K4 ter v Prestranku kot turnejska predskupina beograjskega rapperja Voodoo Popaja, na poletnih festivalih v Cerknici (Rock Butale) in Šentvidu (Rock Postaja) ter koncertno sezono zaključili z odličnim samostojnim nastopom na ljubljanskem TrnFestu. Še v istem letu so šli za enega od štirih botrov festivalu Street Explosion in nastopili kot predskupina newyorškim Public Enemy v Hali Tivoli.

Skupina Cancel je aprila 2000 v kategoriji Up 2000 prejela Bumerang, nagrado Studia City za najboljše novince leta. Še istega meseca so kot glavna skupina nastopili v rimskem skvotu c.s.o.a. Forte Prenestino. Za seboj imajo poleg ostalih manjših koncertov po Sloveniji tudi v živo posnet enourni koncert v oddaji Sobotna noč na nacionalni televiziji. V nadaljevanju obstoja je bend na koncu leta 2001 zaznamoval še en koncert in sicer v vlogi predskupine angleškim Asian Dub Fundation v klubu K4. Trenutno zasedba nastopa po slovenskih klubih v okviru Klubskega maratona 02, ki ga režira ljubljanski Radio Študent že drugo leto.

Cancel so: dEMC bas * sAŠO bobni * jERČ kitara * šKULJ vokal

Street Explosion

Cancel - thumbnail

Cancel