v rubriki glasba:
.. / / / 07.12.2001

V boj za Radio MARŠ

Verjetno vsi, ki le malo sledite aktualnemu dogajanju veste za neljubo zgodbo o Mariborskem študentskem radiu - MARŠ. Zato vas pozivamo na skupno akcija proti zaprtju radia Marš. Spodaj vam ponujamo pismo namenjeno prav temu boju.

"Alternativna kultura je straniščna kultura!", so bile besede rektorja Toplaka v času izgona mariborskega MKC-ja iz današnje stavbe rektorata.

Po sedmih letih mu je obrodila skozi pravniško šivankino uho povlečena tožba proti Mariborskemu Radiu Študent. In kakšni so njeni sadovi? Z izvršbo sodbe, ki ugotavlja ničnost vpisa Zavoda Radio MARŠ v sodni register, bo edini nekomercialni medij v Mariboru utišan.
Rektor univerze bo onemogočil delo mediju, ki je že dobrih enajst let glas tistega mestnega življa, ki predstavlja "študentskost" v svoji biti. Torej življenjskega sveta, ki želi presegati obstoječo in/ali dano sistematizacijo smisla in kreirati odprti prostor javne in svobodne artikulacije, nepodrejajoč se skupinam moči. Univerza, ki uničuje del svojega kreativnega potenciala, dokazuje, da je sama institucija moči. Še več, dokazuje, da ji je za "študentskost" njenega varovanca in s tem razvoj same sebe prav malo mar.

Sodelavci obeh radijskih postaj s projektom "RŠ:MARŠ v MB!" opozarjamo na zapiranje/krčenje mestnega in univerzitetnega prostora ter obenem tudi na smrtni udarec medijskemu pluralizmu, zadan z ukinitvijo Mariborskega radia študent. Opozoriti želimo, da (študentski) radio nismo prvenstveno pravna oseba, temveč skupina ljudi, ki s kreativnostjo in izvirnostjo obogatijo medijski prostor in ponujajo tudi drugačne strani zgodbe o uspehu - tudi neprijetne, ki jih je treba spoznavati in ne le opazovati ali zlorabljati kot začimbo v primernem političnem trenutku.
Univerzitetno mesto potrebuje študentski radio. Nenazadnje, če je alternativna kultura res straniščna kultura, je rektorjevo početje eno veliko zaprtje.

Zato vas pozivamo, da nas podprete pri naših prizadevanjih za ohranitev pluralnega medijskega prostora in se nam pridružite v Mariboru 7. in 8. decembra.

Za Iniciativni odbor projekta "RŠ:MARŠ V MB"

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Radio MAR˙ - thumbnail

Radio MAR˙