v rubriki glasba:
.. / / / 13.02.2005

Wet Wet Wet - The Greatest Hits

Wet Wet Wet so seveda točno tisti škotski slavčki, ki so pred enajstimi leti petnajst tednov zapored vladali na prvem mestu britanske lestvice s skladbo Love is all around, ki so jo ustvarili za film Štiri poroke in pogreb in ki sojo potem priredili tudi naši Čuki.

No, zgodba o Wet Wet Wet se začne že mnogo prej, v začetku osemdesetih, ko so se štirje prijatelji - Graeme Clark, Tommy Cunningham, Neil Mitchell in Marti Pellow v industrijskem predelu Glasgowa odločili življenje posvetiti glasbi in sicer pod vplivom The Clash, The Beatles, Stevieja Wonderja, Elvisa Costella, Donne Summer, Chic in še koga.

Po petih letih trdega dela in neprestanega nastopanja so leta 1987 končno prišli tudi na vrhove britanske lestvice s skladbami Wishing I was lucky, Sweet little mistery in Angel eyes, na sam vrh v Veliki Britaniji pa so prišli z zanimivo predelavo klasike With a little help from my friends.

Zagotovo boste prepoznali tudi skladbe Sweet surrender, pa Goodnight girl in že pridemo v za skupino prelomno leto 1994, ko jih je cel svet prepoznal po zaslugi skladbe Love is all around. Leto dni kasneje so bili visoko na lestvicah tudi s skladbo Julia Says, sledili sta še uspešnici Don't want to forgive me now in Somewhere Somehow in leto kasneje še If I never see you again in Maybe I'm in love, nato pa je v skupini prišlo do prepirov in sledil je začasen razpad.

Homogen kvartet, v katerem je sicer vedno izstopal pevec Marti Pellow, po obdobju uspešnic in neprestanih turnej ni več zdržal pritiskov javnosti, seveda pa so na izbruhnile tudi vse potlačene zamere in pozabljene frustracije in skupina je za dolgih sedem let izginila, vsaj z odrov.

Člani skupine so se ta čas ukvarjali z različnimi, ne nujno glasbo povezanimi stvarmi, vse dokler niso lani prišlo do spoznanja, da se zgodba o Wet Wet Wet ne sme zaključiti na takšen način. Usedli so se in pogovorili ter razčistili vse zamere in se odločili, da posnamejo nekaj nove glasbe - rezultat sta skladbi All I want, prepričljiva pop rock balada in pa skladba Hear me now, ki preseneti in očara predvsem z bogato vokalno zasnovo.

In čeravno za glasbo Wet Wet Wet ne morem trditi, da gre za poseben presežek, bi bil dandanes zelo vesel, če bi imeli v Sloveniji ali v svetu glasbeno skupino, ki bi delala hkrati preprost, a ne butast pop s posameznimi vložki soula in gospela, kjer lahko slišimo dober glas in povsem sprejemljiva besedila. Wet Wet Wet so bili v svetu pop glasbe pogrešani in tale zbirka uspešnic je več kot dobrodošla za osvežitev spominov.

Wet Wet Wet: The Greatest Hits
(leto izdaje 2005, založba Mercury, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.