v rubriki glasba:
.. / / / 27.02.2001

Zlati petelini odpovedani

Po šestih letih tradicije, lanskoletni zelo uspešni realizaciji ter letošnjih velikih načrtih je prireditelj Zlatega petelina, agencija Ovum iz Ljubljane, prisiljena letošnjo podelitev nagrad za največje glasbene dosežke odpovedati. Koprodukcijski partner, javni zavod RTV Slovenija, je brez uradnega pojasnila prekinil sodelovanje kljub veljavnemu medsebojnemu sporazumu o programsko-poslovnem sodelovanju.

Od prvega leta podeljevanja Zlatih petelinov pa do lanskega leta je prireditelj pri izvedbi zaključne prireditve sodeloval z RTV Slovenija, saj meni, da je projekt nacionalnega pomena in kot tak sodi na nacionalno televizijo. Tudi za letošnjo izvedbo so vse priprave in dogovori potekali po ustaljenih tirnicah do konca decembra lanskega leta, ko je prireditelj neuradno izvedel, da Zlatega petelina ni v programski shemi za leto 2001. Uradnega pojasnila, ki bi utemeljeno razložilo vzroke za takšno odločitev od vodstva RTVS še do danes ni prejel, prav tako pa ni bilo odziva tudi na urgence in predloge za rešitev nastale situacije.

Pri tem pa je v nebo vpijočih kar nekaj dejstev. Vodstvo javnega zavoda, med katerega poslanstvo sodi tudi spodbujanje kulturne ustvarjalnosti in narodove identitete, je najpomembnejši letni glasbeni projekt črtalo iz svojega programa. RTVS je v zameno za pravico financiranja iz naročnine dolžna predvajati programe za vse vrste ciljnih publik, Zlati petelin pa je projekt, ki združuje prav vse glasbene zvrsti in s tem zajema prav vse plačnike naročnine, ki se zanimajo za glasbo. Podatki o gledanosti oddaj Zlatega petelina to dokazujejo, saj je ZP najbolj gledana glasbena oddaja v Sloveniji. Še posebej paradoksalno dejstvo pa je, da je ZP v organizaciji agencije Ovum poslovno za javni zavod popolnoma nerizičen, celo več, ob pravilnem sodelovanju bi mu lahko celo prinesel dohodek. In kljub temu, ali pa ravno zato, se je projektu vodstvo RTV Slovenija odreklo.

Ker Zlatega petelina v takšnih razmerah ni mogoče organizirati na ravni, kot si jo nagrajenci za največje glasbene dosežke v slovenskem prostoru zaslužijo, se je organizator odločil, da ga začasno odpove ter ga priredi, ko bodo razmere dopuščale kvalitetno izvedbo, za ureditev razmer pa je že sprožil ustrezne postopke.

(uradna izjava za javnost agencije Ovum)Odgovor RTV-ja

Ko sem hotel novico preveriti na RTV Slovenija, oz. vsaj izvedeti njihovo stališče glede Zlatih petelinov sem doživel birokratski (namesto kulturni) šok. Najprej me je "zabila" telefonistka, ki je najbrž prvič slišala za besedno zvezo "stiki z javnostjo" in me vezala bob ™ ve kam. Od človeka, ki je bil bob ™ ve kje sem izvedel, da bo za to kompetentno uredništvo razvedrilnega programa.

Na uredništvu razvedrilnega program sem cca. štiri minute poslušal glasbo iz slušalke, nakar sem izvedel, da tega "ni v planu, sredstev ni, tako da tega ne bo" v shemi razvedrilnega programa. Gospodična je bila tako prijazna in mi povedala da je Miša (Molk) ta teden na dopustu, da pa bi mogoče g. Lombergar vedel povedati kaj o "aferi Zlati petelini."

In ris (gepard, lev, ...) kakršen sem, sem takoj klical do Lombergarjeve tajnice, ki mi pa je razložila, da g. Lombergarja ni in da imajo na RTV-ju službo za stike z javnostmi, ki se ukvarja prav s temi vprašanji in da naj pokličem tja. Rečeno - storjeno. Kličem gdč. Ljubič, ki bi mi končno razjasnila vse o teh preklemanih petelinih, vendar izvem, da je le-ta bolna in da s "drugo platjo medalje" ne bo nič.

Kakorkoli že: petelinov letos ne bo, zakaj ne vemo, namesto njih pa bomo lahko gledali Bumerange (nagrade Studia City) ...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Zlati petelini 2001 - thumbnail

Zlati petelini 2001