v rubriki glasba:
.. / / / 28.12.2003

6pack Čukur - Keramičarska lirika

Po toplo sprejetem prvencu Ne se čudit', s katerega smo si najbolj zapomnili predvsem pivsko Šluk šluk, nam je velenjski playa v teh dneh postregel z novo ploščo, ki jo je naslovil Keramičarska lirika. Zdaj je bolj ali manj že vsem jasno, da se 6pack Čukur (oz. nekdo, ki mu je zelo blizu) ukvarja s polaganjem ploščic ...

Na novi plošči kar mrgoli bolj ali manj znanih gostov, naj bodo to raperji in stanovski kolegi Zme-den, Scratch Dogg, Eyceeou, Pižama ali bolj popularno usmerjeni pevci, kot so Alya, Oto Pestner in Matjaž Jelen, med gosti pa je tudi prvak v igranju na harmoniko Robert Goter.

Prav veliko se pri 6packu ni spremenilo, saj iz besedil lahko razberemo, da še vedno najbolj uživanju v kovanju rim, pa čeprav to delo ni najbolje plačano, zato rad polaga ploščice (vse lahko slišite v skladbi M.C. - ki je posvečena prav največjemu velejskemu polagalcu ploščic). Še posebej rad pa "polaga" tudi nekaj drugega, saj je velika večina pesmi na plošči posvečenih pripadnicam ženskega spola.

Ob težavah in radostih bivanja na planetu Zemlji skupaj z ženskami, se 6pack v besedilih loteva tudi bridkosti lastnega življenja ter ukvarjanja z glasbo. Izredno zanimivo je besedilo Sam to, kjer prepeva o željah, pa skladba Lejga lejga o tem, kdo in kakšen je pravi 6pack Čukur, v ušesa pa se lepo usede tudi zadnja skladba na plošči Na začetku.

Skladba Zato te nimam rad ima zelo "magnificovski" refren, 6pack Čukuzy ima nasploh zelo poppy feeling, s kolegoma raperjema se je v 6 paket lepo lotil dejavnosti v stanju pijanosti, zanimiva pa je tudi skladba Hip hop harmonika, kjer se rap lirika lepo združi z instrumentalno podlago, ki jo je ustvarila harmonika.

6packovo rapanje je kot vedno zelo tekoče in spontano, brez posiljenih rim in skovank, tudi med raperji popularnih kletvic ni veliko, vendar pa so teme na plošči preveč ponavljajoče (ženske, 6pack, pijača, ženske, življenje, sem ženske že omenil?!). Glasba za zabavo po eni strani, vendar pa je nekaj pesmi kar preveč zateženih, zato se je glasbi prav brezskrbno nemogoče posvetiti.

Prva plošča je bila prodorna, druga na pol poti, saj je produkcijsko in glasbeno dovršena, tretja utegne biti pa tisto zares pravo! Upajmo, slovenski rap in hip-hop sta v razcvetu in 6pack Čukur je eden od nosilcev ognja, zato si zasluži biti med prvimi v vrhu slave.

6 Pack Čukur: Keramičarska lirika
(leto izdaje 2003, založba Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

6pack Cukur - Keramicarska lirika - thumbnail

6pack Cukur - Keramicarska lirika