v rubriki glasba:
.. / / / 27.11.2003

Al Green - I Can't Stop

Al Green je eden najbolj znanih predstavnikov šole memphiškega soula, njegovi začetki pa segajo v drugo polovico šestdesetih let, ko je uspešno sodeloval s producentom Williejem Mitchellom, ob sebi pa je imel tudi izredno navdahnjeno spremljevalno zasedbo. Al in Willie sta se januarja znova usedla skupaj v studiu, da bi preverila, ali kemija med njima še vedno deluje?! Rezultat je plošča I can't stop.

Plošča na prvo poslušanje ne ponudi nič posebnega, marsikomu utegne zveneti precej dolgočasno in enolično. Vendar bodo tisti, ki jo bodo pospravili na kakšno zaprašeno polico, storili veliko napako. Gre za poslušanje precej zahtevno glasbo, ki jo je potrebno poslušati večkrat, da bi jo vzljubili. Potem pa jo je kar težko prenehati poslušati.

Instrumentalno se glasba giblje med predvsem med soulom s primesmi ryhthm & bluesa in jazza, vse skupaj začini odlična pihalna sekcija The Royal Horns, še dodaten pečat pa vtisnejo tri odlične spremljevalne pevke - Donna in Sandra Rhodes ter Charlie Chalmers.

In seveda je tu tudi žametni glas Ala Greena, ki se ga predvsem bralke morda spomnijo kot občasnega gosta v seriji Raztresena Ally, kjer je igral sodnika, ki je pogosto tudi pel v sodni dvorani. Njegov glas se giblje nekje med velikanom soula Otisom Reddingom in pred kratkim umrlo ikono Barryjem Whiteom.

Na plošči se nahaja dvanajst skladb, kar znese za dobro uro kvalitetne glasbe, ki jo boste najraje poslušali v družbi najdražje/-ga ali pa v obupnih trenutkih osamljenosti. Delovala in pomagala bo v obeh primerih!

Med odličnimi skladbami, ki se nizajo kot biseri na ogrlici, bi želel izpostaviti le skladbo I'd write a letter, pa ne ker bi tako zelo odstopala od ostalih po odličnosti in drugačnosti. Za mnoge skladbe na plošči se vam utegne zazdeti, da ste jih nekje in nekoč že slišali, v omenjeni pa uvod bazira na znani skladbi skupine Blood, Sweat & Tears Spinning wheel.

Kljub vsemu, plošča I Can't Stop je ena tistih, za katero si je vredno vzeti čas in jo temeljito poslušati, da bi lahko slišali. Slišali kaj? Poizkusite, potrudite se, pa boste izvedeli.

Al Green: I Can't Stop
(leto izdaje 2003, založba Blue Note Records, distribucija Dallas)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Al Green - I Cant Stop - thumbnail

Al Green - I Cant Stop