v rubriki glasba:
.. / / / 11.04.2005

Beck - Guero

Beck se po treh letih (zadnjo studijsko ploščo Sea Change je izdal leta 2002) vrača z novo ploščo Guero, ki je... hja, kaj reči?! Ploščo Guero je ustvaril Beck!

Tisti, ki Becka spremljate od prvenca Mellow Gold in prve velike uspešnice Loser in ste z njim vztrajali vseh enajst let, že veste, kaj to pomeni. Becka in njegovo glasbo je zelo težko definirati, saj vsebuje zmesi rocka, grungea, indieja, hip-hopa, elektronike in še česa.

In vse to ponuja tudi na svoji zadnji plošči Guero, kjer sta mu na pomoč znova priskočila tudi producentska genija The Dust Brothers (nikar ju ne zamešajte za The Chemical Brothers, ki sta sprva nastopala pod tem imenom), ki sta z Beckom sodelovala že na eni njegovih najboljših plošč Odelay iz leta 1996, sicer pa sta sodelovala s Tone-Loc-om, pa Beastie Boysi, pečat pa sta pustila tudi na plošči Bridges to Babylon The Rolling Stones.

In tako nam Beck skozi štirinajst skladb ponudi zanimv in nadvse zanimiv glasbeni kolaž, ki se na prvo poslušanje zdi brez rdeče niti, brez prave vsebine in sploh zelo neprepričljivo,a za resnično oceno plošče je potrebno več kot le enkratno poslušanje plošče Guero.

Potem nam umazane kitare z elektronskimi ritmi (E-Pro) zlezejo pod kožo. Še hitreje se to zgodi z mešanico hip-hopa in latino etna (Qué Ona Guero). Ali pa elektra, pop rocka in retro akustičnih kitarskih vložkov (Girl). Beck je lahko tudi kratek in jedrnat, pa čeprav pripoveduje kto najboljši hip-hoperji in je vse skupaj zabeljeno z elektro scratchi (Hell Yes). Slište lahko celo nekakšen psiho country (Farewell Ride).

A žal nekaj skladb tudi po večkratnem poslušanju ne prepriča, ker so ali zelo dolgočasne, preveč melanholične, celo nedodelane in zato zgoraj opisani prebliski te plošče ne naredijo odlične, temveč jo zgolj dvignejo and povprečje.

Zapriseženi Beckovi ljubitelji bodo ploščo bržkone pograbili z obema rokama, velika večina jo bo sem pa tja le poslušala, mnogi pa jo bodo spregledali in to seveda zato, ker gre za Beckovo delo. Ali ga ljubiš ali pa sovražiš. Srednje poti pri Becku ni!

Beck: Guero
(leto izdaje 2005, založba Interscope, distribucija Multimedia)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.