v rubriki glasba:
.. / / / 19.10.2003

Res Nullius - Revolver ljubezni

Velenjski rock'n'roll kvartet že od začetka svojega delovanja daljnega leta 1989 velja za eno najboljših slovenskih rock'n'roll skupin. Vedno so bili korak spredaj in vedno so bili stopnico višje od ostalih. Po petih letih je pred dnevi končno izšel njihov četrti album z naslovom Revolver ljubezni.

Vse od začetka sta v skupini Zoran Benčič (vokal) in Boštjan Senegačnik (kitara), nova člana skupine sta Janez Marin za bobni in Boštjan Časl, ki igra bas kitaro.

Zvok in glasbo skupine so od nekdaj primerjali z legendarnimi Partibrejkersi in tudi Majkami, a je treba napisati da je bila že plošča Zdravo je biti divji (1998) najbrž najbolj plošča čistokrvnega rock'n'rolla, ki je nastal na ozemlju bivše Jugoslavije. Z zadnjo, povsem svežo ploščo Revolver ljubezni, pa so Res Nullius še enkrat več storili korak naprej in višje.

Ploščo odpre skladba Mi potujemo, z nekoliko presenetljivim akustičnim uvodom, ki pa kmalu preraste v značilne električne rock'n'roll okvirje. Štimung skladbe nekoliko spomni na edino uspešnico Big Bibls Brothers Banda Stare igre, vendar je vse ostalo v tem primeru mnogo boljše. Odlično besedilo, ki nas opozarja, da se Res Nullius ne predajajo kar tako in da je njihovo videnje poti jasno, korak pa odločen, hrbtenica čvrsta. Nadaljevanje Rojen l.'72!

Prav nič ne zaostaja niti Pistoljero, grajena na enostavnem in nalezljivem kitarskem riffu in z nepozabnim refrenom "Srce na dlan / js sem od sonca pijan / Vsi roke gor / tole ni rop / js samo hočem tisto / kar je moje". To so besede za prihodnost in skladba, ki se mora zapisati v zgodovino!

Nekje v Sloveniji je hrupen in virtuozen rock'n'roll, kakršnega v Sloveniji pravzaprav ni več slišati. In prav o tem tudi poje pesem, saj rock'n'roll počasi izginja oziroma ga nekateri želijo izbrisati in pozabiti. A ne bo šlo tako lahko, nekateri ostajajo in vztrajajo in pozvali bodo k ponovni vstaji!

Za Revolver ljubezni bi lahko napisali, da je ljubezenska balada. Lahko bi, saj govori o ljubezni, a če bi šlo za balado, bi moral omeniti cel kup nesmiselnih sladkosti, ki pa jih tukaj ni. Torej, Revolver ljubezni je počasnejša skladba s sax (Jure Pukl) vložkom in brezhibnim besedilom, ki ima smisel in pomen.

1000 milj do doma je precej stara pesem, saj je bila objavljena kmalu po objavi Zdravo je biti divji na kompilacijski plošči Lignit. Še eden od številnih poklonov rodnemu Velenju, ki postaja vedno pomembnejše glasbeno gibalo v Sloveniji, predvsem če govorimo o nekoliko alternativnejših glasbenih zvrsteh. Rock'n'roll, okrepljen z blues kitarami, kot ga mnogi lahko le sanjajo.

Dečko v belem ima osnovno instrumentalno podlago ravno tako zasnovano na bluesu, ki je na koncu nekoliko začinjen, besedilo pa poje o veličastnosti življenja. Moč je premagati vse in vsakogar, predvsem pa je potrebno za bolje življenje premagati meje, ki smo si jih postavili v lastni glavi.

Po nekoliko mirnejšem vložku sledi bolj živahna Brez tebe. Značilen rock'n'roll ritem in zanimiv refren, ki ima uvod z wah-wah kitaro. Besedilo, ki morda ne posreduje posebne življenjske filozofije, če seveda tako želite, drugače pa je v nekaj vrsticah povedano veliko modrega.

Sama v snu ima ravno tako zelo miren uvod, ki pa je kmalu nadgrajen z živahnejšo podlago, pisati romane o odličnih besedilih pa je popolnoma nesmiselno. Prisluhnite!

Bič me biča preseneti z zelo ostrim kitarskim uvodom, ki se skozi pesem prepletajo z akustičnim zvokom in besedilom, ob katerem še enkrat več ostanete brez besed. Zanimiv solo, pri katerem le čakate, kdaj bo kitara izbruhnila v vsej svoji moči, a se to ne zgodi. Pa nič zato!

Ploščo zaključi Egi - prav posebna zgodba, ob zaključku katere se boste vprašali, kdo vas spremlja skozi življenje s posebnim pogledom, ki se ga morda sploh ne zavedate. A vedite, da je tam zunaj nekdo, kateremu lahko zaupate in ki vas bo popeljal mimo čeri življenja.

In tako se plošča zaključi, po vsega petintridesetih minutah poslušanja, ker je še en dokaz več, s kakšno glasbo imamo opravka. V glasbi in besedilih, sporočilih in pomenu - rock'n'roll. Saj veste, kako je pred davnimi leti dejal Lemmy Kilmister: "Rock'n'roll je edina religija, ki te ne bo nikoli razočarala."

Revolver ljubezni ne strelja praznih nabojev in puhlih obljub, temveč življenje in vero v tisto, kar nosite v srcu in duši.

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Res Nullius v Orto klubu - thumbnail

Res Nullius v Orto klubu