v rubriki glasba:
.. / / / 18.02.2009 07:20

Matjaž Gornik - Romanca drugega življenja

Vsako leto se nam zgodi, da se pojavi kakšen "glasbeni" fenomen s katerga ljudstvo brije norce (Fredi Miler, Damjan Murko, ...). Letos bo to zagotovo Matjaž Gornik, 16 letni samooklicani umetnik ki se je prvič širni javnosti predstavil v Trenjih z naslovom Bizarna slava?, kjer je povedal, da njegova glasba ni podobna glasbi kralja samopromocje Damjana Murka. "Hmmm, to pa obeta sem si rekel!" nevedoč, da se zelo motim.

Ker je včeraj uradno izšel njegov prvi singel Romanca drugega življenja in ker je pred nekaj dnevi pisal na naše uredništvo, če bi o njegovem ustvarjanju zapisali na naši spletni strani in ker ima danes rojstni dan, mu bomo ustregli.

Samo zanj in samo za vas sem se zavestno odločil, da bom štiklc poslušal in poslušal ves čas pisanja tega zapisa. Pri prvem poslušanju nisem zdržal več kot 30 sekund! "Agggrrrhhh!" sem zakričal, kot bi mi nekdo z vso silo z veliko opeko tolkel po lobanji.

Čez nekaj minut sem zbral vse moči in se lotil drugega poslušanja. Zvijalo me je od bolečin, trpel sem kot žival, a le prišel do konca. V spominu ni ostalo nič, razen "uuu-aaa-uuuu" backvokali nekje sredi komada. Roke sem imel preveč tresoče, da bi začel pisati in malo sem počakal. "Čik bi prižgal", me je prešinilo ... in res, čik pavza je bila boljša kot takojšnje tretje poslušanje!

Pa sem bil spet pred računalom. Komada sem bil že rahlo navajen, tako da sem ob poslušanju celo lahko začel razmišljati. Malo, čisto malo. Matjaž Gornik sam pravi, da je njegov komad drugačen. JE drugačen. V primerjavi z Gornikom Damjan Murko celo zna peti!!! No ja, ... ne zna, ampak v primerjavi z Mažyem (kot Gornika kličejo oboževalci) zna. In to dobro ... Težko sem pritisnil play še enkrat, ampak, kaj ko si fant želi, da bi o njemu kaj napisali.

V četrtem poslušanju sem ugotovil, da komad JE drugačen. Mažy recitira, podobno kot Baz Luhrmann v štklcu Everybody's Free (To Wear Sunscreen). Skratka, ideja ni nova kot je izjavil v enem od intervjujev, še huje Bazov komad ima zelo močno sporočilo, nekaj legendarnih življenskih resnic (Do not read beauty magazines, they will only make you feel ugly, ...), a v Romanci drugega življenja česa podobnega ni bilo mogoče zaslediti, vsaj po četrtem poslušanju ne. Možgan ni uspel sprocesirati niti enega drugega komada, na slovenski ali tuji sceni, ki bi bil recitiran. Tako za primerjavo. Nič. Praznina.

Sem pa med četrtim poslušanjem našel Gornikovo uradno spletno stran, matjazgornik.si, na njej pa, oooo, tortura, singel Romanca drugega življena v veliko boljši kvaliteti kot na YouTube-u. Bob ™ se me usmili!!! Pa sem spet globoko vdihnil, zbral ves pogum in poslušal še petič. Aha, to je ljubezenska pesem, kako lepo, le da je ljubezen njegovega življenja v komi, aha, razumem zvok avtomobila na začetku ... ja, zgodba bi mogoče še obetala, ampak tekst in izvedba, ni se izšlo, jebat ga. Tokrat je možgan registriral refren, ki se ponavlja celo zadnjo minuto komada (groza!!!):

Kot modro nebo je, naslada in greh,
ljubiti s teboj se, v mojih očeh.
Kot veter v oblakih začaran nasmeh,
ljubiti s teboj se, v mojih očeh.

Vrhunsko. Če verjamete. Prešinila me je sadomazohistična ideja, kaj ko bi izbrskal Sennheiserjeve slušalke, ki jih uporabljam z iPhone-om, tam je zvok veliko boljši kot na teh, s katerimi sem poslušal do sedaj. Rečeno, storjeno. Peto poslušanje. Uauuu, kakšen zvok, kakšen boben, boljše, boljše, aaah, ta osladen klavir in Mažyev vokal. Oooo, tortura, ooo, DeSade, če bi ti poznal Gornika, le kaj vse bi še napisal, kakšna inspiracija bi ti bil. Leder, ketne, bič, ž'vali ... ni, da ni!

Nisem mogel več, petkrat je bilo več kot preveč. Iztrgal sem slušalke in dal komad čisto na potiho, obljuba je le obljuba (čeprav bi se najraje nažrl zarečenega kruha in NE poslušal komada do konca pisanja ... Za konec le še tole: "umetnik Mažy", jaz bi na tvojem mestu močno zameril staršema, ker te nista peljala k logopedu. Kot češnjica na torti je tvojemu petju.

Sicer pa, fantič je še mlad, mogoče mu logoped še lahko pomaga. Vprašanje je, če bi mu pomagale ure solo petja. Mogoče, vendar dvomim. Verz "Tako lepa, da boli" interpretira tako, da res boli! Močno!

No, če ste po prebranem še vedno prepričani, da bi poslušali Romanco drugega življenja, je spodaj video z YouTubea. Ne krivite mene, bili ste opozorjeni!

P.S.: Da sem si zbil komad z glave, sem še nekaj ur poslušal Bazov Everybody's Free (To Wear Sunscreen). In veliko Led Zeppelinov.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Matjaž Gornik (slika iz YouTube videa) - thumbnail

Matjaž Gornik (slika iz YouTube videa)