v rubriki glasba:
.. / / / 23.08.2003

Slon in Sadež

Jure Karas - Slon in Igor Bračič - Sadež sta večini najbolj znana kot voditelja oddaje Štafeta mladosti, v zadnjem času pa navdušujeta tudi s spodaj predstavljeno zgoščenko, na kateri sta zbrala deset izredno duhovitih skladb vseh mogočih žanrov, vmes pa še deset zabavnih stvari, ki jih je nemogoče poimenovati.

Siti hlapci (spremljevalni band), Gal Gjurin (eden najboljših slovenskih basistov), Tomaž Domicelj (ga najbrž ni potrebno predstavljati, kaj?!), Boštjan Gombač (ki obvlada vse mogoče instrumente, v katere je potrebno pihati), Sašo Fajon (producent in so-glasbenik vsepovsod), 6Pack Čukur in še mnogi drugi, pove dovolj.

Ploščo odpre Folklorna skupina "Jezero" s skladbo Veneti, ki opozori na nenavadno zanimanje za slovensko etno kulturo in legendarne slovenske običaje.
Veneti so bili, za tiste, zgodovinsko slabše podkovane, ki so na ozemlju Slovenije bivali že davno pred Slovani in razlog, da številni Italijani trdijo, da bi morala Slovenija pripadati njim. Morda je ravno obratno?!
Zaključek pesmi nas opozarja, da večina sploh nima pojma, kaj je etno in kaj je tradicionalno slovensko...

Kauboj iz Ljubljane je pospremljena z uvodnim žicanjem kakšnega od "novih Ciganov iz stare Ljubljane", kot so jih pred leti že ožigosali Big Foot Mama na svojem prvencu.
Duhovito besedilo na temo številnih novih Slovencev, ki so ohranili manire bivše skupne domovine, pri nas pa izkoriščajo zgolj tisto, kar jim pride prav, še posebej pa gostoljubnost bratske republike Slovenije.

Reklama za Avtokleparstvo Strah, ki poskrbijo za vse vaše težave, naj bodo karkoli že in ki utegne marsikoga spomniti na Šampon Univerzal, ki so ga nekoč promovirali primorski odtrganci Zmelkoow.

Za Metoda goriš opozori na popularno zmes rocka in etna v Sloveniji, predvsem pa na plehkost in lahkoživost slovenskih deklet, saj je junak Metod eden tistih, ki dobi bogat ulov na poceni besede.
Poseben pečat pesmi dodajo piščali Boštjana Gombača, ki pesmi doda hudomušnost in duhovitost. Kot da besedilo ne bi bilo dovolj?!

Naslednja zabavnost presega vse duhovitosti, ki smo jih imeli moč slišati v preteklih letih - tipičen proameriški govor, ki nas opozarja na vse humanitarne organizacije, ki zbirajo denar za vse mogoče reveže, ki morda sploh ne obstajajo in od katerih imajo korist predvsem te humanitarne organizacije.
In nepozaben zaključek - Če ne bo miru, bomo streljali z brzostrelko. Hvala. Zveni zelo znano, kajne?!

Ekološki manifest je opozorilo na našo odvisnost od vseh mogočih tehnoloških novotarij in pripomočkov za boljše življenje, ki na sle omejujejo in brez katerih si sploh ne znamo več predstavljati življenja.
Zagotovo skladba, v kateri se bo našel prav vsak, najbrž tudi Slon in Sadež?
Žalosten je trenutek, ko alternativa postane mainstream?

Ma naj bo štrom - punk, poln nesmislov v besedilih in dolgočasne glasbe ter želje, da bi naenkrat opozorili na prav vse tegobe in nevšečnosti. Hiba prav vsakega slovenskega mladega banda, ki išče svoj izraz in sledijo tisoč in enemu vzorniku.

Na tej naporni poti se glasbenikoma pridruži 6Pack Čukur, ki štopa pri Kopru in si želi ogledati letalonosilko v Luki Koper. In prav on je tisti, ki jima predstavi "hudo novo stvar".

Reper je dokaz, da sta Slon in Sadež umetnika ritma in besede ter rime, najbrž mnogo bolj kot večina slovenskih raperjev in ostalih kvazi glasbenikov, ki mislijo, da to so.
-Velik so govoril in zlo mal so povedal?? in še mnogo drugih duhovitih skovank, ki obdelajo zgodovino slovenskega rapa od začetka (je bil Franc Košir morda raper?!), do ponovnega vzpona (Ali En, khm, Jure Košir?!) in današnjega raznovrstnega vrhunca (Murat & Jose, Klemen Klemen, Plan B, itd. itd.).
Skladba je čisto predolga, da bi lahko omenil več kot le delček vsega, a jo morate slišati! Zahtevajte jo na najbližji radijski postaji in jo posvetite vsem, ki nimajo pojma, za kaj se v glasbi gre?
Kako so že peli Abba - Money money money, must be funny?

-Ne sprašujte, kaj lahko Slovenija stori za vas, ampak kaj lahko vi storite za Ameriko!? je še ena v vrsti nadvse božanskih potez, ki sta si jih Slon in sadež privoščila na plošči.

Zaenkrat največji in žal tudi edini uradni hit dua je Rožica. Zgodbo o planiki, ki je bila v videospotu sicer zelo podobna marjetici in ki jo potacajo sovragi, ki želijo podjarmiti vse, kar je našega, torej slovenskega, najbrž poznate?!
NATO in pravilnost ter smotrnost naše priključitve demokratični in pacifistični vojaški organizaciji? Najbrž veste tudi to!

Nagovor veleposlanika Virgine v Kopru Johna Georgea Smitha Winstona Smitha, ki nas državljane Slovakije prijazno opozori, da nas bodo ZDA varovale pred zli napadi vseh mogočih držav od A do Z, je le pika na i politično orientiranemu programu plošče.

Sledi skupina Diamantna naočarka in njihova za uho in dušo nadvse prijetna skladba Ko bi le imela penis.
Biti ženska je zares več kot težko in ženske bi morale imeti več pravic. Oziroma vse pravice!
Vsem je jasno, da je lažje in lepše biti moški, saj imaš vse na dosegu roke in pred teboj vse kleči na kolenih. Nikoli ne poslušaš nobenih očitkov in vedno si sijajen in popoln in prav nič ti ni treba storit! Idila!

Amerika je dežela svobodnih in enakopravnih, kjer vsakdo dobi priložnost za šolanje, zdravljenje, demokratično odločanje, enakopravnost in tudi spoznavanje novih dežel ter možnost za nadzor celotnega sveta.
Kajti, Amerika prihaja v miru! Ni je čez svobodo!

Taliban reggae zaključi pevski del plošče in poje o tragični usodi Talibanov širom sveta.
Ob napadu na WTC se sicer ni nihče smejal, mnogi pa so najbrž privoščljivo ploskali muslimanski drznosti.
In čeprav je Amerika najbolj demokratična država, kjer vse rešujejo na miroljuben način, žal gospod predsednik ZDA še vedno dela po principu "oko za oko, zob za zob". On lahko, ker je predsednik ZDA!

Po ploščah skupine Buldožer, pa prvih izdelkov Zmelkoow in vsekakor tudi prvenca Ali Ena je to vsekakor eden boljših glasbenih izdelkov v Sloveniji. Toliko duhovitosti in predrznosti pa najbrž ni premogel in tudi pokazal še nihče.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

 - thumbnail