v rubriki glasba:
.. / / / 15.12.2003

Red Hot Chili Peppers - Greatest hits

Red Hot Chili Peppers so zadnjih dvajset let narekovali ritem še enemu hibridu v sodobni glasbi - mešanici rocka in funka. Skupina je v teh dvajsetih letih izdala nekaj izvrstnih plošč, zamenjala nekaj članov in preživela precej hudih trenutkov. Ob vsem tem pa jim je uspelo ustvariti veliko število hitov in še celo kopico ravno tako izvrstnih skladb, ki jih oboževalci častijo skoraj po božje.

Anthony Kiedis (vokal), Flea (bas kitara), John Frusciante (kitara) in Chad Smith (bobni) so tisti štirje, ki so ustvarili najboljšo glasbo tega izvrstnega kalifornijskega kvarteta, čeprav ne moremo niti mimo Hillela Slovaka (originalni kitarist, leta '88 umrl zaradi overdosea) in Davea Navarra (kitarist od '92 do '97, ko je zamenjal Fruscianteja, drugače član Jane's Addiction).

Dve plošči, ki jih ima vsak pravoveren oboževalec skupine, sta vsekakor Mother's milk in pa BloodSugarSexMagik, zaradi drugačnosti je mnogim všeč tudi One hot minute, medtem ko zadnjima dvema izdelkoma Californication in pa By the way mnogi že očitajo preveliko komercialnost in podobnost. Resnici na ljubo - gre za dve izvrstni plošči, čeprav je Californication morda za odtenek boljša.

Plošča Greatest hits tako predstavlja prerez delovanja skupine in večino največjih uspešnic, česar pa seveda ne gre enačiti z najboljšimi skladbami, tukaj tudi skrivnost naslova. Morda bodo nekateri oboževalci čakali na kakšen The best of skupine?!

Na plošči tako najdete prvo uspešnico skupine, skladbo Higher ground, sicer delo Stevieja Wonderja s plošče Mother's milk, BloodSugarSexMagik pa postreže s kar štirimi uspešnicami ... Under the bridge, Give it away, Suck my kiss in Breaking the girl. Z One hot minute je na plošči le skladba My friends, marsikdo pa utegne pogrešati resnično veliko uspešnico s te plošče in sicer My aeroplane.

Številne uspešnice sta ponudila tudi zadnja dva studijska albuma skupine, na plošči boste našli zbrane Californication, Scar tissue, Otherside, Parallel universe in Road trippin' ter By the way in Universally speaking. No, na plošči so tudi tri posebne skladbe ... ena zelo stara in dosegljiva le na singl izdaji ter dve povsem novi skladbi.

Soul to squeeze je skladba iz leta 1991 in bi se morala najbrž znajti na plošči BloodSugarSexMagik, a je bila vse do sedaj dosegljiva le na težko dosegljivi singl izdaji skupaj z živo izvedbo skladbe Nobody weird like me (s plošče Mother's milk), ki je izšla leta 1998. Soul to squeeze bi zlahka postavili ob bok Under the bridge in pa Breaking the girl, ima pa zelo zanimive kitare in seveda vrsto izvrstnih bas prehodov.

Tu sta še dve novi skladbi, med katerima je Fortune faded že postala hit, Save the population pa to najbrž čaka v letu 2004. Skladbi sta nastali med pripravljanjem gradiva za nov studijski album, vendar jih tam najbrž ne bo moč najti, kot je to v navadi za skladbe, ki izidejo na takšnih in podobnih zbirkah.

Mnogi oboževalci boste posegli tudi po DVD-ju ali VHS-u Funky monks, na katerem lahko najdete zbrane videospote za izbrane uspešnice in pa izdelku Live at Slane castle, kjer boste lahko uživali v 18 živo odigranih uspešnicah skupine. Mnogi pa bomo z veliko nestrpnostjo čakali na nov studijski izdelek, saj dve novi skladbi napovedujeta še enega v vrsti izvrstnih izdelkov!

Red Hot Chili Peppers: Greatest hits
(leto izdaje 2003, založba Warner Bros., distribucija Nika)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

RHCP: Greatest Hits - thumbnail

RHCP: Greatest Hits