v rubriki dogodki:
.. / / / 02.11.2000

A si živ, al' si mrtev festival

Ta vikend se bo v Ajdovščini dogajal A si živ, al' si mrtev festival, na katerem se bodo v soboto predstavili Američani Zegota, Luksemburžani Petrograd, hrvaški Clean in domači Low Punch in Cruse Of Instinct. V soboto bo stanje še bolj divje, saj pričakujemo hrvaški Razlog za in Analena, francoske Schlitz, švedske Assel in domače All For Nothing ter Fuck Copyrights.

petek, 3.11.2000, ob 20.00

Američani Zegota veljajo za podružnico "aktivistične hiše" CrimethInc. (Catharsis, Inside Front, Harbinger,...), kar je zagotovilo, da gre za močno politično angažiran in iskren bend. Glasbeno pa gre za prepletanje različnih smernic - od punka, preko hitrega HC-ja do metalskih vplivov, ki jih zaokrožuje oster kričeči vokal, tako da vse skupaj izpade vse prej kot monotono ... Luksemburžani Petrograd veljajo za izredno produktivno skupino, saj imajo izdanih že kar lepo stevilo plošč. Njihova glasba pa temelji na melodičnem punkrocku, ki ga uspešno nadgrajujejo z reggae, new wave in drugimi vložki. Rezultat? Zelo raznolika, zanimiva in predvsem dobra glasba. Če temu dodamo še socio-politično angažirana besedila, je vse skupaj več kot privlačno. Za Hrvate Clean, ki smo jih že dvakrat gostili pri nas, bo koncert hkrati tudi nekakšen release party ob izidu njihove kasete pri domači založbi Choose Life Records. Sicer pa ti odpičeni hrvaški strejterji preigravajo nekakšen udaren emocore,
ki pluje od mirnih melodij do neusmiljenega razbijanja. Melanholičen power-emo. Domačini Low Punch bodo lahko še enkrat dokazali, da so v naspidiranem old school hardcoru brez konkurence. Brzina je vrlina. Fantje so pravkar končali snemanje novega CD-ja, ki bo, no, fantastičen. Iz Maribora nas bodo obiskali Curse Of Instinct, ki se zgledujejo po primorskih HC bendih, kar pomeni kričeče vokale, udarno metalizirano osnovo z veliko melodijami in emo pridihom.

sobota, 4.11.2000, ob 19.00

Hrvati Razlog za so trenutno najbrž eden najbolj popularnih HC bendov iz prostora bivše Juge. S svojim klasičnim old school hardcorom, ki se močno zgleduje po najpopularnejših ameriških HC skupinah, so si v nekaj letih delovanja in treh izdanih kasetah pridobili precej velik krog poslušalcev ... Francozi Schlitz bodo poskrbeli za bolj sproščeno vzdušje z neobremenjenim melodičnim punkrockom v stilu kakšnih Ramones, zato pa bodo toliko bolj agresivni Švedi Assel, od katerih lahko pričakujemo brezkompromisen naspidiran grinderski HC, ki ima v Skandinaviji že dolgoletno tradicijo. Tudi Hrvate Analena smo že gostili pri nas in mogoče se bo kdo spomnil njihovega kaotičnega emo/post hardcora, ki mu piko na i daje karizmatična pevka z vreščečim vokalom, ki pa zna ubrati tudi kakšne nežnejše melodije. Goričani All For Nothing bodo še enkrat pokukali iz svoje luknje in predstavili svojo emocionalno metalizirano verzijo HC-ja. Fantje sicer nočejo, da se jih primerja z Refused, ampak
baje, da so vsaj toliko seksi. Da pa vse ne bi minilo preveč umirjeno in zadržano, bodo poskrbeli Fuck Copyrights, najbolj razvpita in osovražena slovenska skupina. Razdiralci sanj o umirjenem, srečnem življenju bodo še enkrat šokirali!

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.