v rubriki dogodki:
.. / / / 03.04.2009

Accordion Tribe v Cankarjevem domu

Accordion Tribe, ki bodo v soboto, 4. aprila, nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani v ciklu nastopov Glasba sveta, so začeli delovati maja 1996, ko so se podali na uspešno tritedensko gostovanje po Evropi. Najboljše gradivo s koncertov so nato izdali na zgoščenki Accordion Tribe (Intuition).

Maja 1998 se je zasedba znova sestala za nastop na mednarodnem festivalu Musique Actuelle v kanadskem mestu Victoriaville, kjer so jih sprejeli z navdušenjem.

Novembra 2001 so izdali prvo studijsko zgoščenko, posneto v studiu Chicken House Larsa Hollmerja v Uppsali. Mednarodno izdajo je kritiško zelo cenjeni album Sea of Reeds doživel pomladi 2002 pri založbi Intuition. Drugo evropsko gostovanje je sledilo jeseni 2002 in tretje leta 2004.

Leta 2002 je bil posnet dolgometražen film züriške produkcijske hiše Maximage o zasedbi Accordion Tribe v režiji Stephana Schwieterta. Music Travels je bil prišel v kinematografe spomladi 2005 in takoj prejel tri nagrade: švicarske ART TV – za najboljši film leta, Swiss Film Prize – za najboljši dokumentarec, Filmski festival v Wurzburgu – najboljši dokumentarec. Music Travels je na DVD-ju izšel leta 2005.

Dokumentarec o plemenu petih skladateljev - harmonikarjev v trenutku zruši vse naše stereotipe, povezane s harmoniko, pripravi nas do tega, da se zaljubimo v zvok inštrumenta. Film zaradi katerega harmonika postane seksi. (Vesna Milek, Delo, Sobotna priloga)

Vsak član zasedbe posebej je priznan kot eksperimentator in inovator v krogih klasične, ljudske in avantgardne glasbe ter jazza. Skupaj ustvarjajo večdimenzionalen medij za raziskovanje literature za harmoniko, solističnih skladb in različnih kompozicijskih kombinacij, novih skladb in skupnih priredb.

Aprila 2006 je izšel Lunghorn Twist, tretji album zasedbe Accordion Tribe. Posneli so ga novembra 2005 v studiu Chickenhouse Larsa Hollmerja, v švedski Uppsali. Na albumu je zasedba bolj smela, pustolovska in eklektična kot kdaj koli. Glasbeniki so v studio prišli s skorajda 20 novimi skladbami, nekaterimi dokončanimi, nekaterimi pa popolnoma surovimi. Kemija med člani zasedbe je začela krožiti takoj ob srečanju in glasba se je polnokrvno pretakala deset dni, zašla v nepričakovane smeri, preobrate in ovinke. Skupinska preigravanja so rodila več kot 70 minut glasbe.
Izzivalen in kontemplativen album izjemno prevzame. Na albumu Lunghorn Twist pride do izraza svojstvena osebnost vsakega glasbenika, raznorodne mešanice osebnostnih slogov pa odpirajo možnosti za raziskovanje harmonike; literature, priredb in načinov izvedbe. Gre za enega najbolj izjemnih, prevzemajočih in prijetnih albumov v zgodovini glasbila.

Lunghorn Twist se je julija 2006 uvrstil na 8. mesto lestvice World Music Charts Europe ter na lestvico revije Songlines Top of the World.

Člani zasedbe

Slovenec Bratko Bibic se je proslavil v legendarni zasedbi iz sedemdesetih Begnagrad, ki je izdala tri zgoščenke. Nato se je pridružil Nimalu, mednarodni skupini inovatorjev, katere član je bil med drugim pokojni čelist Tom Cora. Bratko vodi tudi skupino The Madleys, ki je gostovala po Evropi in izdala tri albume, vključno s filmsko glasbo. Bratko gostuje in nastopa kot solist ter sodeluje z Ottom Lechnerjem, sodeloval je pri številnih večmedijskih, eksperimentalnih, plesnih, televizijskih, video in gledaliških projektih.

Maria Kalaniemi je mojstrica free-bass diatonične harmonike in ena najbolj cenjenih finskih instrumentalistk. Študirala je klasično in ljudsko glasbo na Akademiji Sibelius v Helsinkih in sodelovala pri številnih zasedbah ljudske in sodobne glasbe kot so Niekku, Aldargaz, Helsinki Melodeon Ladies, Ramunder in Pidot. Nedavno je sodelovala s pianistom Timom Alakotilo in kitaristom Ollijem Varisom ter gostovala in snemala z umetniki iz Japonske, Irske, Švedske in Anglije. Njen zadnji projekt je bila avtorska glasba za National Theatre. Nastopa po Skandinaviji, Evropi in Ameriki, Japonski in Avstraliji.

Američan slovenskih korenin Guy Klucevsek je mojster free-bass harmonike in že dolga leta snema in/ali gostuje kot samostojni umetnik ali sodelavec vrhunskih osebnosti jazza in avantgarde, med drugim umetnikov, kot so Bill Frisell, John Zorn, Anthony Braxton, Laurie Anderson, Dave Douglas in Alan Bern. Gostoval je po Ameriki, Evropi in Avstraliji. Sodeloval je pri številnih gledaliških ali plesnih projektih, pri mnogih kot avtor. Odraščal je ob zvokih polke, nanj pa so vplivala tudi vzhodnoevropska ljudska glasba in druga tradicionalna izročila ter avantgardni skladatelji, kot so Penderecki, Xenakis in Ligeti.

Avstrijec Otto Lechner je začel igrati harmoniko pri štirih letih. Sodeluje pri številnih projektih, med drugim v duih z Bratkom Bibičem, francoskim harmonikarjem Arnaudom Metiviejem ali Guyjem Klucevskom na festivalu v avstralskem mestu Adelajda. Nastopil je na večini avantgardnih festivalov Evrope, nazadnje s svojim novim kvartetom Fifty Broken Promises. Gostoval je s Theatre Without Boundaries in pisal glasbo za gledališče in radijske igre, med drugim za 'avstrijsko radijsko igro' 1999 in 2000. Posnel je solističen album Accordionata in album Seventh Heaven, kjer igra orgle hammond. Lechner je snemal tudi v duetu s saksofonistom Maxom Naglom in z zasedbo Max Nagl Ensemble.

Za Cankarjev dom

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Accordion Tribe /vir: Cankarjev dom - thumbnail

Accordion Tribe /vir: Cankarjev dom