v rubriki dogodki:
.. / / / 22.01.2001

Afro žur v KUDu

Manantial Percussion Ensemble je leta 1998 ustanovil Paolo Galimberti (1964). Glasbenik prihaja iz Trsta, kjer se je njegova glasbena kariera začela z igranjem klasične kitare že leta 1976. Koncert orkestra afriških bobnov in petja v KUD France Prešeren tako predstavlja njihovo prvo gostovanje v slovenski prestolnici in je uvod v vikend praznovanja življenja, kot ples in ritem pojmujejo sami Afričani. Kdaj? 26.1.2001 ob 22h v KUDu France Prešeren.

Leto 1991 je bilo prelomno, saj se je od takrat popolnoma predal afriškim ritmom in igranju afriških bobnov, predvsem solo Djembe. Zaljubljen je v etno izročilo Malinke (Zahodna Afrika), v zadnjem času pa še najbolj v iskanja tradicionalnih poliritmij z maestrom Brunom Generom (Rose), svetovno znanim bobnarjem, ki so ga sami Afričani poimenovali "prvi beli glasbenik".

Leta 1991 se je začelo sodelovanje z dvema plesalkama in koreografinjama afriškega tradicionalnega plesa - Donatello Paoli in Manuelo Parovel. Skupaj so ustanovili Društvo Manantial in postali člani evropske organizacije FEIDA, ki skrbi za ohranjanje tradicionalnega afriškega izročila.

Bobnarji, pevci in plesalci skupine Manantial so sodelovali na številnih nastopih in gostovanjih po Italiji (Trst, Monflcone, Verona, Ferrara, Rovereto, Lecco) in v tujini (Belgija, Kuba) ter sodelovali z različnimi zunanjimi koreografi in glasbeniki (Rhonda Moor iz ZDA, Adailton de Souza Barbosa iz Brazilije, Om dance group iz Ferrare, Gloria Patrich iz Rovereta in mnogimi drugimi).

Leta 1997 je ustanovljeno Društvo Manantial, ki se ukvarja s tradicionalnim afriškim izročilom v plesu in glasbi ter nekaterimi spremljevalnimi aktivnosti (shiatsu masaža, bio-ples, yoga, salsa in merenge...). Njihove najbolj znane predstave so P.E.E.P. OVEST (z jazz pianistom Riccardom Marpurgo in koreografom Robertom Cacconijem, Bologna), CAURI, LEGAMI (Festival Afrodanzando, Reggio Emilia). Še vedno sodelujejo z različnimi jazz glasbeniki (Riccardo Marpurgo Quintet) in glasbeniki, ki prihajajo iz Afrike (Antoine Ore Lago iz Slonokoščene obale, Brahima Dembele iz Burkine Faso, Adam Kauma iz Senegala, Souleymane Camara in Mamadi Keita iz Gvineje).

Leta 1998 se je izoblikoval orkester Manantial Percusion Ensemble, ki nadaljuje iskanja v afriški tradiciji in petju Yoruba. Ob njihovem igranju lahko občutimo sugestivno moč zvokov orkestra afriških bobnov (DJEMBE, Sangban, Dununba, Kenkeni), ki nas vsaj za trenutek preselijo v mistični prostor med nebom in zemljo.

Paolo Galimberti bo v času od 27. do 28.1.2001 vodil seminar igranja afriških bobnov v Plesnem centru Ljubljana (Štihova 29, Ljubljana-Bežigrad, Zupančičeva jama).

Za KUD France Prešeren

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.