v rubriki dogodki:
.. / / / 16.05.2010 02:51

Angry Samoans v klubu Gromka

Twotonebinas v torek, 18. maja v klubu Gromka, z veseljem predstavlja enega prvih hardcore punk bendov, kar jih je zrastlo na ameriških tleh – Angry Samoans. Zgodilo se je davnega leta 1978 v Los Angelesu. Glavni krivci: kitarist »Metal« Mike Sounders in njegov brat, prav tako kitarist, Eric Saunders, z njima pa še Greg Turner, basist Todd Homer in bobnar Bill Vokeroth.

Legendrani »Metal Mike« je od zgodnjih sedemdesetih služil kruh z rock kritiko in persona, kateri se pripisuje iznajba termina »heavy metal« - Mike je namreč ta izraz prvič uporabil v kritiki albuma Humble Pie – As Safe as yesterday, ki je izšla v novemberski številki Rolling stone magazina leta 1970. Isti izraz je kasneje uporabil še enkrat v Creamu, ko je recenziral prvi album Sir Lord Baltimora – Kingdom Come. Originalni tekst je prikazan v oddaji Classic documentary – Heavy: The Story of Heavy metal na VH1.

Z pedigrejem igranja po nekaterih drugih skupinah vse od konca šestdesetih so se Angry Samoans, kot že rečeno sestavili leta 1978. Kmalu po svojem nastanku so Sounders, Turner in Homer napisali pesem Get off the air, ki govori o dolgoletnem los angelesko-hollywoodskem dj-u Rodneyu Bingernheimerju, ustvarjalcu legendarne oddaje Rodney on the ROQ, ki je na programu že vse od leta 1976 in ki je zaradi predvajanja punka močno vplivala na nastanek kalifornijske punk scene. Glede na Rodneyev močan vpliv, se je bend, potem, ko je pesem vključil na svoj prvi album Inside my brain, znašel na črni listi mnogih klubov v Los Angelesu in Hollywoodu. Cinično-provokativna politična inkorektonst in črni humor besedil jim pri tem nista prav nič pomagala. Prvi koncert, ki jim ga je uspelo dobiti je bil zato izven matičnega mesta v Richmondu, kjer so nastopili kot predskupina Rokyja Ericksona. Čeprav je bil Roky ta dan bolan in ni mogel nastopiti, zaradi česar so njegovo vlogo po svojih močeh zapolnili ostali člani benda, je ostal dober prijatelj in inspiracija Gregga Turnerja vse do danes.

Prvenec Inside my brain je bil eden najzgodnejših hardcore albumov, kar jih je dala los angeleska punk scena. Sledila sta pod psevdonimom izdani ep The Queer Pills, ter album Back From Samoa, ki čez štirinajst komadov, z hiper izkrivljeno kitaro in za zgodnji LA hardcore značilnimi ritmi bobna, odbrzi v pičlih sedemnajstih minutah. Če so z prvima dvema albuma sledili duhu časa, pa so se sredi osemdesetih ozrli nazaj po svojih vplivih, kot so The Velvet Underground, 13th floor elevators in Shadows of Knight, zaradi česar sta bili naslednji dve izdaji, ep Yesterday started tomorrow in album STP not LSD, precej okuženi z tem neo/garage/ psycho stilom.

Številni člani so se zamenjali v zgodovini Angry Samoans. Pevec/basist Todd Homer, je odšel leta 88, Gregg Turner dvaindevetdesetega. Kljub temu so Angry Samoans, čeprav jih je to menjavanje seveda oviralo v aktivnosti - od originalne postave sta ostala Metal Mike in bobnar Billy, nadaljevali z novimi ljudmi – celo Jeff Dahl je vstopil za kratek čas. Od leta 96 pa so Angry samoans zopet bolj stabilni in prav tako tudi njihovo koncertiranje. Čeprav se bolj držijo zahodne obale ZDA, občasno skočijo na kakšen vikend izlet v okoliške države, pa tudi na Staro celino jih je v novem tisočletju zaneslo že na tri kratke vendar zelo uspešne turneje.

Oder bodo pred Angry Samoans ogrevale še ene legende – naše domače – kočevski Pankeroschi, ki že kakšnih dobro desetletje in še malo bogatijo slovensko hardcore sceno. Podrta stara gimnazija v Kočevju je tista, ki jim je pred leti dala zavetje v katerem so rasli, se razvijali In na koncu tudi odrasli. Medtem ko je v novo nastalo državico vdiral kapitalizem, ko so se mladi okrog njih vedno bolj posluževali drog, ko so lokalni in globalni problem vedno znova pereči, so Pankeroschi drgnili kitare, razturavali bobne in uničevali le pole papirja na katerih so ostajala njihova nestrinjanja, nazori, osebni problemi, opozororila – vse to kaj jih je motilo in morilo, je na koncu prišlo ven skozi nabriti hardcore punk, ki se je, na njihovih številnih pohodih po slovenskih odrih, vgnezdil v ušesih in srcih mnogih slovenskih poslušalcev.

Čeprav je okrog krožilo nekaj njihovih živih posnetkov, pa do lani nismo imeli prilike slišati studijskega posnetka. In vse je že zgledalo, da bo tako tudi ostalo, pa so nas Pankeroschi presenetili, odšli v studio. Iznenada – prvi studijski posnetek, na katerem se je znašlo devet komadov, med njimi Kdo si?!, Zadnja priložnost, Upor, Delat, in drugi, je album je posnela postava, ki je obiskovalcem koncertov znana že več let. Darko(vokal), Pero(kitara, vokal), Ive(bas, vokal) in Petra(bobni), je tista – solidna – četverica, ki je po številnih preteklih menjavah v bendu, uspela Pankerosche obdžati na sceni in ki bo v prihodnosti sigurno dala še veliko dobrih hc komadov in odličnih koncertov po katerih slovijo.

Za Twotonebinas

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Angry Samoans /vir: angrsamoans.com - thumbnail

Angry Samoans /vir: angrsamoans.com