v rubriki dogodki:
.. / / / 15.01.2002

Anti-Nowhere League prihajajo v Orto

Pomembno opozorilo vsem punkerjem, pa tistim, ki mislite, da se je punk začel z Green Day. V Ljubljano že drugič prihajao pra-punk legende Anti-Nowhere League, ki se bodo starim fenom iz osemdesetih in zablujenim novincem predstavili v Orto klubu dne 17. januarja zvečer. Vstopnina:

Anti-Nowhere League so v skladu s pravo punkovsko tradicijo nastali iz čistega dolgcajta, in sicer v mestu Turnbridge Wells v Angliji (I. 1980). Animal (glas), Magoo (kitara), Winston (bas) in PJ. (bobni) -prijatelji složni "težaki" in občasni bajkerji - so odkrili, da lahko neprestano igrane kitare "vznemirjajo javnost".

V tistem času je vsak punk bend, ki je dal kaj nase, imel v imenu besedo "anti to ali ono", in tako so oni postaIi Anti-Nowhere League - pri čemer je bil zanje "nowhere" tip nekdo, ki je pristajal na topoumno eksistenco "od sedmih do dveh", če citiramo slovenski bend 92.

Prvič so nepovabljeni igrali na semnju na trgu svojega rodnega mesta (ki je takšno prijazno podeželsko mestece v južni Angliji). In seveda so jih aretirali. Jeseni I. 81 so že imeli pogodbo z založbo Wxyz, in so nastopali kot predskupina The Damend. Njihova prva mala plošča, izdana januarja I. 82, je bila verzija priljubljene pesmi buskerjev Streets of London; posneli so jo zato, ker so "hoteli zajebat eno fino stvar". Video zato skladbo jih je prikazoval kot bend, ki se trudi, da bi zgledal grozeče - v njem je Animal, oblečen v usnje, zakovice in verige ter s črnimi očali opletal naokoli s sekiro, in to brez posebnega razloga ...

Vendar je bend postal znan predvsem po B -strani -skladbi So What?, v kateri je Animal grafično opisal svoje seksualne, drogeraske in alkoholne izkušnje, zraven pa so bili še bestijalnost, VB in take stvari. Vendar Animalov filozofsko -ironični pristop do teh kočljivih tern ni navdušil Oddelek za obscene publikacije Scotland Yarda in ko se je plošča pojavila na spodnjem koncu lestvice je ta oddelek izvedel racijo v prostorih založbe in zaplenil vse kopije, ki so jih natisnili (cca 10.000), in jih uničili...

A glej -deset let kasneje je Metallica izdala svojo inačico te skladbe na mali plošči, in zagotovila Anti-Nowhere League nesmrtnost. Prepoved male plošče je močno povečala popularnost benda med hardkorovskimi pankerji po vsem svetu - vkIjučno z Jugoslavijo. V naslednjih treh letih so izdali se tri uspešne male plošče - I Hate ... People, Woman in For You. Zadnja je bila poskus v smeri "komercijalnosti" - in edina, ki se ni uvrstila na lestvice. L. 82 je izšel prvi album We Are ... The League z vsemi malimi ploščami razen For You in So What.

Izjemna priljubljenost ANL v Ljubljani in okolici je I. 83 spodbudila ROPOT, da jih je privlekel v Jugo na tri koncerte v - Halo Tivoli (3000 ljudi), v zagrebško dvorano Moša Pijade (v okviru superresnega "zagrebškega biennala" (RESNE GLASBE!, 2000 folka) in v beograjski SKC (1500 ljudi). Cela reč je bila posneta na "živi" album Live In Yugoslavia; na ovitku je hila jugoslovanska zastava v plamenih...

To je bil nekakšen vrhunec -in začetek zatona; kasneje so se preimenovali v The League, hoteli so delovati odraslo itd. - in so šli celo za predskupino benda Big Country. To bi njihovo izvirno publiko spravilo v zadrego, vendar tega že nihče ni več opazil. Tudi LP The Perfect Crime (87) je bil zanemarljiv.

Kasneje so ANL sicer prišli k pameti, se vrnili k svojemu izvirnemu imenu, in ostali nekaj časa na kIubski sceni; vendar ni šlo, in so razpadli. Novo življenje jim je vdihnila že omenjena inačica So What v izvedbi Metallice; spet so se zbrali I. 1995, in leto kasneje so podpisali pogodbo z nemško punkovsko zalozbo Impact.

Posneli so "comeback" 10 -incer Pig Iron. Impact pa je 1997 izdal CD So What!? -Tribute To ANL, na katerem mnogi znani težkometalni in punk bendi igrajo njihove skladbe; let 1997 so izdali tudi čisto nov avtorski CD Scum, ki je pravzaprav šele njihov drugi. In že po prvem poslušanju vam bo jasno, da gre za album, ki se lahko čisto dobro meri z njihovim prvim izpred petnajstih let!

Seveda vas bo zanimala trenutna sesta v Anti-Nowhere League:
Od originalnih ANL-jev sta ostala Animal (glas) in Magoo (kitara), na koncertu v Orto klubu pa bodo žgali še Beef (solo kitara), J.J. (bas kitara) in Revvin Taylor (bobni). O.K.?

Za ŠKUC ROPOT in Orto klub

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Kolazzzzz - thumbnail

Kolazzzzz