v rubriki dogodki:
.. / / / 03.03.2009

Botanica v KUDu France Prešeren

Newyorški rockovski “chamber – punk” kolektiv Botanica z izdajo koncertnega albuma z naslovom "americanundone" (Rent a dog, 2009) beleži letos 10 obletnico svojega delovanja.

Album, ki bo luč ugledal ravno v času prihajajoče evropske turneje, v sklopu katere se bo skupina v ponedeljek, 9.3., ustavila tudi v ljubljanskem KUD-u France Prešeren, je bil posnet na lanski evropski turneji na koncertu v Nemčiji in obsega izbor “best-of” selekcije predhodnih petih studijskih albumov.

Kaže, da bo leto 2009 za Botanico nadvse ustvarjalno, saj bo album spomladi nadgrajen še z video dokumentarcem ter prvo izmed serij izdaj na vinilu (Devil’s Ruin/Bloodshot) v ZDA, v jeseni pa se pričakuje še šesti studijski album.

Botanica pravzaprav našemu občinstvu ni povsem neznanka, vsaj tistim, ki se še spominjajo prvega ljubljanskega nastopa ob bok ukrajinskim imigrantskim kolegom Gogol Bordello pred leti v Kud-u FP. Jedro skupine vseskozi tvori vodi mednarodni klavirski človek ter nekdanji član zasedbe Firewater - Paul Wallfisch, ki za vsako turnejo in snemanje plošč z Botanico išče nove zaveznike, med katerimi so se do danes zvrstila mnoga zveneča imena kot so Daniel Ash (Love & Rockets, Bauhaus), Kid Kongo Powers (Gun Club, Nick Cave, the Cramps), Daniel Glass (Royal Crown Revue), Frankie Infante (Blondie) in redni člani zasedbe takratnega obdobja Ivan Knight na bobnih (Stan Ridweway), miss Abby Travis na basu (Beck, Elastica, KMFDM, Abby Travis Foundation), Matt Flynn (Paige Hamilton, ex-Helmet), Oren Kaplan (Firewater, Gogol Bordello) in Anne deWolff (Calexico, Neko Case).

Botanica se gibljejo v dokaj širokem glasbenem spektru, v katerem je deloma čutiti vplive vzornikov Tom Waitsa, Lou Reeda ali Leonarda Cohena, Na trenutke temačnejša, predvsem pa močna epska in seksi glasba ni slepa ne za politiko, niti ignorantska do romantike. Kljub temu, da so še vedno rockovska skupina, črpajo tako iz gospela, kletzmerja, se vrtijo v ritmu valčka, ne ogibajo pa se niti cirkuškim povorkam. Dinamičen in eklektičen miks ciganskega in punk kabareja, zlitega v komorno rock preobleko, deluje še bolj magično in uroško prav na njihovih živih nastopih. Botanica so namreč izkušen koncertni bend, ki Evropo zadnjih nekaj let obišče vsaj dvakrat. S staro celino pa jih ne veže samo nemška založba Rent a Dog, pri kateri že nekaj časa domujejo, temveč tudi Wallfischowa nomadska preteklost. Nenezadnje tudi njegovi predniki izhajajo iz Sredozemlja, nekaj let pa je deloval in živel tudi v Parizu.

Ni torej le naključje, da bomo kmalu imeli priložnost prisluhniti “franconskemu valčku po newyorško”.

Zasedba:

Paul Wallfisch, voice, Wurlitzer, organ, toy piano
John Andrews, guitar, voice—(Peter Murphy, Nena)
Dana Schechter, bass, voice—(American Music Club)
Mark Stepro, drums, voice—(Ben Kweller)
Anne DeWolff, violin, voice, percussion—(Calexico, BAP, Rosenstolz)

za ch0

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

/vir: www.botanicaisaband.com - thumbnail

/vir: www.botanicaisaband.com