v rubriki dogodki:
.. / / / 07.06.2000

Brother Resistance & Anne Marie Nzie na Drugi godbi

Brother Resistance & The Rapso Riddum Band je ena izmed ustanovitvenih skupin in gonilna sila novega karibskega stila glasbe, ki se imenuje rapso. Rapso je mešanica rapa soce, poezije calypsa, ki povzemata tradicijo afriških ritmov na Karibih. V bistvu je definirana kot "power of de word in de riddum of de word" (op. moč sveta v ritmu besed). Rapso je glasbena umetniška zvrst, kombinacija glasovnega ritma s spremljavo tradicionalnih in jeklenih bobnov. V glasbenem izrazoslovju lahko rapso primerjamo z jamajško dub poezijo in z afriškim utripom Fela Kutija.

Brother Resistance & The Rapso Riddum Band
Brother Resistance je povzdignil umetniško obliko rapsa z različnimi predstavami na mednarodni glasbeni sceni. Njegova prva britanska turneja leta 1986 je bila predvajana po angleški postaji BBC. Mednarodni uspeh ni zasnovan samo na kvaliteti glasbe, ampak tudi na veliki karizmi, ki je prisotna na odru. Nastopi so skrajno dinamični, napeti in močni, Brother Resistance uporablja elemente gledališča, da bi sporočilo prenesel na publiko. Lirika se ukvarja s kritičnimi vprašanji, ki zadevajo človeštvo, tiranstvo, nepravičnost, skrb za okolje ...

Pesem Mother Earth je bila izbrana za naslovno pesem ob dnevu Zemlje in Svetovnem okoljevarstvenem dnevu na Karibih, izvajana je bila tudi v Braziliji na United Nations Earth Conference.

Zasedba:
Brother Resistance aka Lutalo Makossa Masimba: glas
Lennox Lopez: bas
Derek Jones: jekleni bobni (steel drums)
Norman Philip: bobni
Jesse Milliner: klaviature
Yma America: spremljevalni glas
Mirta Junco: spremljevalni glas
Nyando Addo: tolkala

Anne-Marie Nzié sijajno in ponosno kaže svojih 69 let. Način, kako vlada svojim sedmim glasbenikom, razpeta med romantičnimi in norimi ritmi, odkriva popolno umetniško mojstrstvo, potrebno za pot, ki traja že pol stoletja.

Bilo je v tridesetih in štiridesetih letih, ko je bil glas Anne-Marie Nzié prvič opažen in nato šolan. Začela je v cerkvenem zboru, kjer je njen oče (pastor) igral mvet, glasbilo, ki spremlja tradicionalni slog epskih pripovednikov. Leta 1958 je že postala ena prvih kamerunskih solističnih pevk. Navdih za pesmi, za katere je sama napisala glasbo in besedila, je večinoma črpala iz različnih mednarodnih vplivov, ritmov njenih prednikov ali pa črnskih spiritualov. Visoko cenjeno in spoštovano pri kamerunskem občinstvu se je je hitro prijel vzdevek "zlati glas Kameruna".

Leta 1996 je bila pevka na robu revščine; tedaj se je vpliven radijski mož René Ayina odločil, da jo zopet popelje na oder, pred občinstvo, ki se je ni nikoli naveličalo. Naslednje leto jo je občinstvo v francoskem kulturnem centru v Yaoundéju sprejelo s stoječimi ovacijami. To jo je prepričalo, da še ni pozabljena. Leta 1998 je Christian Mousset povabil mamo kamerunske glasbe v Angouleme na festival Musique Metisses in leto kasneje izdal še album Beza Ba Dzo. To ji je omogočilo nastope po velikih evropskih odrih, kjer je dokazala, da ni izgubila niti malo talenta, ki je potreben za uspešno mednarodno kariero.

Zasedba:
Anne-Marie Nzié: glas
Steve Tebede Ndzana: bobni
Zacharie Onana: kitara
Joseph Kede: tam tam
Nembot T. Sandjo: klaviature
Jean Paul Lietcheu: bas
Guy Vincent Nwogang: tolkala

za Drugo godbo

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.