v rubriki dogodki:
.. / / / 24.03.2010 14:10

Cheap Tunes Party #3 v Menzi pri koritu

Letos bo tretji Cheap Tunes Party v petek, 26. marca v Menzi pri koritu na Metelkovi gostil poleg že preverjenih bendov New Wave Syria, Nikki Louder, Spock Studios in Schnaps, tudi nove borci v naših vrstah, logaške garažne indie carje Barely Modern. Vse skupaj pa bodo zaključili didžeji kolektiva Fatal Error Crew.

Cheap Tunes Records je multipraktičen kolektiv, ustanovljen z namenom ustvarjanja in izdajanja glasbe, organiziranja koncertov, vzajemne pomoči, promocije, tehnične podpore in identifikacije pod skupnim imenom. Podpiramo inovativnost, kreativnost, hrup, tišino, lepe in manj lepe melodije. CTR je »naredi-sam« CDr in spletna založba. Vse naše izdaje so na voljo zastonj v mp3 formatu. Cheap Tunes Records smo Nikki Louder, New Wave Syria, Wannabe Artists, Schnaps, Spock Studios, Loudspeaker Alliance, Barely Modern in Jukeen.

New Wave Syria sta Urša Golob in Rok Pezdirc. Z začetkom v letu 2007 sta New Wave Syria začela kot stranski projekt rock banda Superheroes Of Bmx z namenom ustvarjati drugačno, bolj elektronsko glasbo. Analogni sintetizatorji, naredi sam filozofija in circuitbending so imeli velik vpliv na njuno ustvarjanje glasbe in širše dogajanje okrog nje, kar ju je kasneje vodilo tudi v izdelavo, unikatnih glasbil in predelanih naprav, ki sta jih tudi uporabila v svoji glasbi. Bližje kot tipični elektronski in DJ sceni sta New Wave Syria rock’n'roll pristopu, pri ustvarjanju glasbe uporabljata raznovrstne sintetizatorje, ritem mašine in ostale naprave, glasbo pa izvajata v živo. New Wave Syria sta v domačem studiu posnela prvi album Hello, Yes, ki je izšel marca 2009 pri založbi Cheap Tunes. Album je bil dobro sprejet tako med poslušalci kot med kritiki in je bil kasneje tudi proglašen za najboljši domači album leta 2009 s strani različnih medijev.

Nikki Louder trojec, ki ga sestavljajo Blaž Sever (vokal, kitara), Luka Cerar (bobni) in Peter Cerar (bas, orgle), je nastal poleti leta 2007. Prvi nastopi in snemanje so sledili jeseni istega leta, tako so kmalu izdali svoj prvenec, kratko ploščo Silent Bird s 5 skladbami. Oktobra 2008 so bili Nikki Louder izbrani za nastop na Klubskem Maratonu v organizaciji Radia Študent. Sodelovanje se je tudi po nastopu na Klubskem maratonu nadaljevalo in Nikki Louder so se odločili posneti svoj drugi album v njihovem studiu. S pomoèjo založbe Radia Študent in kolektiva Cheap Tunes so Nikki Louder svoj drugi album, prvo dolgo ploščo, Alain I’m Sorry izdali tako na vinilu kot CDju. Glasbo banda Nikki Louder ki na eni strani koketira z žanri kot so post ali stoner rock in prvinskim hrupom na drugi strani bi lahko primerjali z bendi kot so Nirvana, At The Drive-In, Sonic Youth ali Arab On Radar, kljub temu pa Nikki Louder ohranjajo svojevrsten zvok, ki bi ga najbolje opisali kot »šundr« rock.

Barely Modern tvorijo Žiga Petkovšek (vokal, kitara), Jan Vihar (bobni) in Miha Kononenko (bas). Skupina je nastala leta 2008, širši javnosti in kolektivu CTR pa so se predstavili z nastopom na Klubskem maratonu Radia Študent jeseni 2009.Glasba ki jo ustvarja trio Barely Modern se naslanja na novo novo (novo) valovsko rock’n'roll izročilo, ki ga band v glasbo vključuje na svojstven in inovativen način. Barely Modern s svojo brezkompromisnostjo in samozavestjo navdušujejo predvsem na odru kjer prepričajo slehernega poslušalca

Spock Studios duo, katerega idejni vodja je Blaž Flerin je nastal kot stranski projekt rock bandu kjer je Blaž igral kitaro. V začetku izrazito plesno elektronsko glasbo začinjeno s sempli kultne serije Star Trek je Blaž Flerin zabeležil na prvencu The Universe And Beyond izdan pri založbi Cheap Tunes julija 2008. Kasneje s prihodom ae drugega člana Matica Šuštarja je duet Spock Studios začel razvijati bolj organsko glasbo in raziskovati različne glasbene prijeme. Pri svojem glasbenem izražanju Spock Studios uporabljata različne inatrumente od ritem mašine, efektov, sintetizatorjev do basa in kitare vse skupaj pa nadgradita z občasnimi vokalnimi prispevki. Žanrsko se Spock Studios gibljeta med eksperimentalno elektroniko in post rockom.

Schnaps so nastali leta 2004. Skupino so ustanovili Miha Ovca (bas), Tjaša Slevec (bobni) in Blaž Sever (kitara, vokal) ki se je kasneje ustalil v skupini Nikki Louder. Skupaj so posneli in v samozaložbi izdali 3 albume. V času odsotnosti kitarista in vokalista sta Schnaps posnela še dva albuma in koncertirala kot boben in bas duet. Konec leta 2008 je v band kot kitarist in vokalist vstopil Marko Kos in od takrat naprej Schnaps znova delujejo kot trio. V vsem tem času ustvarjanja in menjav znotraj benda, Schnaps v svojem bistvu ostajajo enaki. Njihova glasba je neposredna in glasna, začinjena s preprosto liriko, njihove skladbe pa so kratke in udarne. Punk, ki se razteza do rocka na eni strani in nojza na drugi.

Fatal Error Crew, ki je s svojimi partiji v Gromki že potrdil svoje mesto med unikatnimi eksperimentalci plesne glasbe pri nas. S kombinacijo preproste ritmike in melodij računalniških igric iz naše mladosti se obeta noro poplesavanje skozi noč.

Kot ponavadi se ob nastopih obetajo tudi nove izdaje:
New Wave Syria: Hello, Yes Remixed (CTR008)
Po najboljši domači plošči lanskega leta se obeta še digitalna izdaja remixov skladb z albuma Hello, Yes.

Spock Studios: 120mm. (CTR009)
Številčno okrepljen in glasbeno razširjen Mr. Spock sedaj v duetu raziskuje bolj indie-tronične vode ter prefinjeno staplja elektronsko sintetiko in organsko toplino živih inštrumentov.

Za Cheap Tunes

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Koncertni plakat - thumbnail

Koncertni plakat