v rubriki dogodki:
.. / / / 18.06.2010 12:04

FACK 2010 na Starem celjskem gradu

Društvo za kvalitetno preživljanje prostega časa Komot predstavlja drugi FACK -Festival alternativne celjske kulture, ki se bo odvijal 18. junija na očarljivi lokaciji Starega gradu v Celju. Pester dnevni program bodo zaznamovale številne delavnice, razstave in predstave lokalnih ustvarjalcev ter nastopi celjskih neuveljavljenih srednješolskih glasbenih skupin.

Zvečer pa se bo na odru v osrednjem grajskem dvorišču zvrstil pester nabor izvajalcev, med drugimi ekskluziven slovenski nastop makedonskih indie post-punkerjev Bernays Propaganda, ki se bodo v okviru evropske turneje ustavili v Celju, znana slovenska ska swing zasedba Red Five Point Star iz Trbovelj, celjske zasedbe Flyspoon, Obstacle 2 in Slovinjen ter Nikki Louder iz Kamnika.

Po uspehu lanskega dogodka se FACK tokrat že junija vrača na Stari grad nad Celjem z namenom, da si utrdi pozicijo tradicionalnega dogodka namenjenega celjski mladini, ki spoštuje kreativnost, kritično razmišljanje in naredi-sam etiko. FACK želi mladini približati tiste načine ustvarjalnega izražanja in aktivnosti, ki v množični kulturi ostajajo spregledani. Sloveniji želi pokazati, da ima Celje še vedno veliko nadarjenih posameznikov oziroma skupin, ki se lahko po ustvarjalnosti primerjajo z ostalimi slovenskimi mesti, ki imajo za tovrstno kulturno izražanje boljše pogoje in infrastrukturo.

Prvi del festivala, široko zastavljen živahen dnevni program, ki bo trajal od 12:00 do 19:00 ure je namenjen predstavam, razstavam, predavanjem in delavnicam, preko katerih se bodo predstavili celjski umetniki in društva. Footbag, improliga, slackline hoja po vrvi, lokostrelstvo, grafitiranje, stripi, veganska kuhinja, capoeira, žongliranje in javna tribuna so le nekatere od aktivnosti, ki jih bodo obiskovalci lahko izkusili na gradu. Med razstavami letos v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje ponosno predstavljamo tudi razstavo "Pebi ne strelat", ki povzema 20 let celjskega alternativnega gibanja. Več poudarka smo letos namenili tudi dijakom, katerim bo namenjen dnevni del glasbenega programa od 14:00 – 16:00 ure. Priložnost, da se predstavijo smo ponudili štirim mladim talentiranim, a neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam iz Celja (Bone Puker, DoT, Earth Shock, Pshenex).

Večerni in osrednji del programa je namenjen koncertom. Letos smo zasnovali žanrsko zelo razgiban nabor izvajalcev iz Celja, širše Slovenije in celo iz tujine. Na osrednjem grajskem dvorišču bodo tako nastopili:

- Flyspoon (grunge, Celje)
- Obstacle 2 (indie rock, Celje)
- Slovinjen (punk-rock, Celje)
- Nikki Louder (post-punk, Kamnik)
- Red Five Point Star (ska swing, Trbovlje)
- Bernays Propaganda (pop post-punk, Skopje, Makedonija)

Festival je do 16.00 ure brezplačen, kasneje pa bo vstopnina znašala 5€.

Za FACK

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

 - thumbnail