v rubriki dogodki:
.. / / / 09.03.2010 10:39

Festival Tresk #1 - 11. in 12.3. v Kinu Šiška

Dvodnevni glasbeno-debatno-prodajni dogodek, na katerem bomo obravnavali, združevali, povezovali in predstavili domačo glasbeno založniško dejavnost, aktualne izdaje ter izvajalce. Vir informacij iz sveta kakovostnega, ne pa tudi nujno v komercialnem smislu izstopajočega glasbenega ustvarjanja.

Četrtek, 11.3.2010

Ob 17.00
Sejmišče: Ves čas bo od 17. ure naprej odprto tudi festivalsko sejmišče fonogramov in vseh ostalih z glasbo povezanih izdelkov, na katerega smo povabili vse slovenske založbe. Bera bo presneto dobra, ob enem pa boste lahko razstavljene izdelke kupovali s prav posebnim sejemskim popustom. Seveda pa vabimo tudi vas, da se nam s svojo kolekcijo fonogramov pridružite na glasbenem bolšjem sejmu.

Ob 18.00
Okrogla miza - GLASBA IN MEDIJI, GLASBA V MEDIJIH

Glasba je v zadnjem desetletju in več šla skozi številne produkcijske in prezentacijske spremembe, ki jih narekujejo nove, predvsem digitalne tehnologije. Te ne samo na novo definirajo naturo poslušanja glasbe ter njene produkcijske načine, temveč tudi načine promocije in distribucije. Kako se z njimi soočajo 'stari mediji' kot so radio, televizija in glasbi posvečene tiskovine in kako se v to prizmo vpenjajo novi mediji, ki so vzniknili na spletu? Kakšne so danes relacije na ravni medij- založnik- ustvarjalec? Koliko je naš medijski prostor sploh odprt za domače ustvarjalce in glasbo, ki s seboj ne nosi zgolj komercialnega potenciala? V kolikšni meri so za glasbo v medijih sploh še odgovorni glasbeni uredniki in nenazadnje kje so stičišča in razlike v prezentaciji glasbe v različnih medijih?

ob 20.00)
Koncert: Ana Pupedan, Dance Mamblita, Žoambo Žoet Workestrao, Crazed Farmers

Petek, 12.3.2010

Ob 17.00
Sejmišče: Ves čas bo od 17. ure naprej odprto tudi festivalsko sejmišče fonogramov in vseh ostalih z glasbo povezanih izdelkov, na katerega smo povabili vse slovenske založbe. Bera bo presneto dobra, ob enem pa boste lahko razstavljene izdelke kupovali s prav posebnim sejemskim popustom. Seveda pa vabimo tudi vas, da se nam s svojo kolekcijo fonogramov pridružite na glasbenem bolšjem sejmu.

Ob 17.00
Delavnica: V okviru Spremljevalnega programa TRESK #1 – Obračuna glasbe in založništva vas v petek 12. 3. ob 17.00 vabimo k udeležbi na delavnici Založbe Radia Študent: »Kako do plošče in kaj potem?« ki bo namenjena predvsem uka željnim bendom. Več informacij o predavateljih sledi v prihodnjih dneh.

Ob 18.00
Okrogla miza - ZALOŽNIŠTVO MED TEORIJO IN PRAKSO
Nesporno dejstvo, da je založništvo v zadnjih nekaj letih zašlo v nesluteno krizo, katere rezultat bo verjetno znan v tem desetletju. Kako se bodo založbe preoblikovale, kako so se že preoblikale ali se na slovenskem trgu sploh izplača izdajati nove – tako alternativne kot komercialne – albume in s kakšnimi ovirami se soočajo, bodo spregovorili tako predstavniki velikih domačih založb kot tudi na videz manjših ali celo povsem drugače gledočih založb ter glasbeniki sami. Skozi debato se bomo sprehodili skozi največje probleme današnjega založništva, navrgli kako o distribuciji, o tem v čem so bistvene razlike med pojmovanjem založništva pred desetletjem in danes, kakšno je sodelovanje izvajalci z založniki in kaj izdaja albuma pravzaprav pomeni za zasedbo. Ob tem bomo navrgli še kakšno o trendu t.i. »360 dealov«, s katerimi naj bi bili v tujini povečini zadovoljni tako glasbeniki kot založniki.

Je torej plošča postala le še promocijsko sredstvo, s katerim lažje dobite nekaj nastopov? Je videospot v času »youtubovskega« spota sploh pomemben del promocije? So na založbah sploh še zaposleni ljudje, ki iščejo nove, mlade talente? Kako založbe sploh preživijo v času internetnega dolvlečenja? V kakšnih odnosih so z mobilnim operatorji in SAZAS-om?… in še marsikaj drugega bomo povedali na okrogli mizi o založništvu med teorijo in prakso …

ob 20.00)
Koncert: Broken Lock, Nikki Louder, Kraški Solisti, Goribor (Bor, Srbija)

Treščilo bo, zato nikar ne zamudite!

Prizorišče: Katedrala Kina Šiška

Cena vstopnice: v predprodaji 8 € (za oba dneva), na dan koncerta 5 € (za en dan) in 10 € (za oba dneva)

Soorganizacija Založba Radia Študent in Kino Šiška

Ana Lipovšek - avatar

Ana Lipovšek

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

 - thumbnail