v rubriki dogodki:
.. / / / 16.10.2000

Filmofili - pripravite se na 11. LIFE

Od 9. do 22. novembra bo Ljubljana že enajstič zapored postala filmsko mesto, saj bo to čas Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Program festivala, ki ga je pripravil programski svet festivala pod vodstvom direktorice Jelke Stergel, bo tudi tokrat enkratna priložnost za izčrpen vpogled v svetovno kinematografijo. Festival bo še naprej postavljal v prve vrste neodvisno ameriško, evropsko, azijsko in druge produkcije, ki jih odlikuje avtorski pristop. Pomemben del festivala so tudi retrospektive pri nas bolj ali manj neznanih nacionalnih kinematografij (lani španska) oziroma sklopi, namenjeni sodobnim vrhunskim avtorjem, kot sta bila Mohsen Makhmalbaf in Takeshi Kitano, ter avtorjem, ki iščejo nove izrazne možnosti filma, kot sta na primer Tsa Ming liang ali celo vietnamsko-ameriška režiserka Trinh Minh Ha.

Temeljni programski napredek letošnjega festivala je prikazovanje zmagovalnih filmov z vseh najpomembnejših evropskih filmskih festivalov: Cannesa, Rotterdama, Berlina, Karlovyh Varov in celo Benetk. Kot doslej, smo si tudi letos zadali cilj slediti utripu v svetovni kinematografiji, zato prevladujoča vloga azijskih avtorjev in ponovna navzočnost radikalnih neodvisnih ameriških filmov.

Ogrodje festivala ostaja tudi letos enako; sestavljen je iz šestih sklopov, ki smo jim letos dodali še eno novost, in sicer filme za otroke.

Obiskovalci bodo imeli na letošnjem festivalu še večjo vlogo kot doslej, saj bodo ocenjevali filme za Mobitelovo nagrado vodomec iz sklopa Perspektive ter za nagrado zlati kolut iz sklopa Obzorja. Film, ki bo prejel zlati kolut, bo odkupljen za distribucijo po Sloveniji.

Kaj se bo dogajalo v posameznih sklopih?

PERSPEKTIVE in EKRANOVE PERSPEKTIVE
Tekmovalni sklop nadobudnih filmskih stvaritev režiserjev nove generacije. Najbolj prepričljiv in obetaven režiser prejme Mobitelovo nagrado vodomec. Podsklop Ekranove Perspektive sestavljajo filmi po izboru piscev Ekrana.

PREDPREMIERE
Pregled filmov, ki so se uspešno predstavili na največjih tujih festivalih; višjeproračunska "mainstream" produkcija že uveljavljenih avtorjev, ki prihajajo na spored v kinematografe. Naj izpostavimo le dve uspešnici, ki ju bo moč videti: Plesalka v temi režiserja Larsa von Trierja, ki je v Cannesu osvojil zlato palmo, pri nas pa bo prikazan ob odprtju festivala; ter posebno predvajanje filma Nezvesta v čast režiserki in igralki Liv Ullman.

OBZORJA
Tudi v tem sklopu bo mogoče videti uspešnice vodilne svetovne produkcije. Obzorja imajo predvsem močno informativno vlogo, saj predstavljajo izdelke večjih nacionalnih kinematografij, predvsem evropskih. Filmov iz tega sklopa ne bo mogoče videti v rednem sporedu!

POSVEČENO
V Ljubljano je povabljen Amos Gitai z igranimi celovečerci iz svojega obsežnega ustvarjalnega opusa. Režiser nas je lani navdušil s filmom Kadosh, ki je napovedal nov niz filmov v svetovni kinematografiji t.i. z žensko tematiko. Trenutno največji izraelski režiser Amos Gitai se bo slovenskemu občinstvu predstavil z igranimi celovečerci iz svojega obsežnega ustvarjalnega opusa.

FOKUS
Korejska kinematografija - najbolj strmo vzpenjajoča se produkcija na Daljnem vzhodu: šest naslovov, šest drznih cinematičnih izkušenj.

RETROSPEKTIVA
Zadnjih osem let novega tajvanskega filma, za katerega je značilen neizčrpen vir novih režijskih talentov, učencev Edwarda Yanga in Hou Hsiao Hsiena.

NOVO: TRIJE FILMI ZA OTROKE
Dve risanki (japonska o Princesi Mononoki in ameriška o Marcu Polu) ter igrani nemški film Zelena puščava za najmlajše obiskovalce festivala, ki pa že znajo brati podnapise.

O vsem in še več (tudi o podrobnih programih) pa vas bomo kot vedno obveščali na ŽVPL!

Za Ljubljanski mednarodni filmski festival

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.