v rubriki dogodki:
.. / / / 19.05.2003

Globoka grla v Križankah

12. junija bo donelo v Križankah. Za to bodo poskrbeli Mi2, Zmelkoow in Zoran predin z Živimi legendami. In donelo bo z razlogom: ideja projekta Globoka gla je, da spomni slovensko publiko na kvalitetna besedila, ki jih omenjeni glasbeniki v današnji (predvsem pop) glasbi močno pogrešajo.

Globoka grla spominjajo še na uporabo črnega humorja in ironije v rockovski glasbi. Izvirnost, duhovitost in odbita zafrkancija so bili vedno aduti slovenskih rockerjev in kantavtorjev. V organizaciji KUD Levi breg in Festivala Ljubljana bodo v ljubljanskih Križankah nastopile zgoraj omenjene skupine. Gostje večera bodo Advokati in Barni band.

Zoran Predin in Žive legende

V času vladavine bebavega poplesavajočega kiča, ko svetovna popularna glasba krčevito išče tisto iskrenost, ki jo je včasih imel rock'n'roll, v času, ko se založbe panično zavedajo smrti zgoščenke, in ko postaja vedno bolj jasno, da bodo vesoljci, ki bodo odšli živet na Mars, s seboj odnesli akustično kitaro, je Zoran Predin, eni mu pravijo stari prdec (v resnici se je za starega prdca v intervjuju za ŽVPL razglasil kar sam, op.u. ;-), ustanovil nov band.

Pod pepelom svoje in mlajših generacij še žari dober okus in vera v črni humor. Postava, ki jo sestavlja enkratna kombinacija mladosti, v prstih in srcih, z vsega hudega navajeno muzikantsko dušo, je z nami zato, da nam igra za naprej in za nazaj. Za nazaj, ker je nostalgija tista oaza dobrega okusa, kamor se radi zatečemo, ko postane razbijanje ledvičnih kamnov v spregi z najbolj neumnimi besedili, prenevarno in za naprej, da ustvari pogoje za življenje zatiranih lastnikov delujočih ušes.

Zmelkoow

Drveči prič iz roda detlov z imenom onomatopejskega izvora v nasprotju s splošnim prepričanjem ni poljska duša, temveč našega morja barčica. V bendu istega imena pa je zbran sledeči cvetober rokerjev:

Žare - basist, človek, ki je doslej v 20 letih aktivnega glasbenega življenja dvakrat vadil in temu primerno tudi muzicira. Ima pa pozitivno lastnost, da obtežuje kombi, tako da je ta stabilen na cesti tudi v močni burji. Za primerno odkupnino ga bend z veseljem renta za prevoze po vetrovnih pokrajinah. Pozor, če mu zrase koncentracija krvi v alkoholu, postane nevaren!

Goga - kitarist in glasist, najlepši, najbolj priden in najbolj pameten v bendu. Je pa tudi skromen in samokritičen.

Koščak - bobnar, najmlajši in temu primerno najbolj nor. Punce ga imajo rade, zato je zadolžen tudi za stike s tovrstno javnostjo. Če ne bi bil v slabi družbi, bi bil prav v redu poba. Menda niti kadi ne več. Ampak vemo, kako je s tem ...

Primitivc - menedžer/voznik/tatica/vunbacitelj/pazi, da bend preveč ne pije in se pogaja z ženami članov benda.

in nerokerjev:

Tejo - klaviaturist in bančni uslužbenec. Ne pije, ne kadi, ne je mesa, ne preklinja, vozi skladno s cestnoprometnimi predpisi in posluša mamo. Zmeren psihotik in bodoči množični morilec, ki pa nima pravice glasovanja in zato bendu ne more škoditi, kolikor bi si želel.

Eva & Alejandra (bere se Alehandra) - bekvokalistki, blondinki, edini, ki bi jih lahko imenovali glasbenici. Bendu se pridružita občasno, ko jima je res dolgčas. Uporabne so tudi kot "mutilo-batilo", ko na koncertih bend preveč fuša.

+ nerazvrščeno:

Zadnje čase se okoli njih mota tudi Deki, ki rad potrobi - tako v avtu kot na koncertih. Tehničnih podatkov in psihografskega profila do oddaje poročila v redakcijo še nismo dobili.

Mi2 so:

Tone Kregar - vokal
Jernej Dirnbek - vokal, kitara
Egon Herman - kitara
Robi Novak - bas
Igor Orač - bobni

na koncertih se jim običajno pridruži tudi:
Peter Čaja - klaviature

Zgodovina Mi2 sega v leto 1996, ko je takrat dvočlanska zasedba iz Rogatca prvič opozorila nase s skladbo Črtica. Leto kasneje je sledil istoimenski album in razširitev v petčlansko zasedbo, ki pa je v prihodnjih dveh letih nekajkrat zamenjala sestavo. Do dokončne konsolidacije je prišlo po izidu druge plošče Čudo tehnike, ki je prinesla uspešnico Teta Estera in skupino zasidrala v slovenski medijski prostor.

Tretja plošča Album leta je postregla z uspešnicami Pojdi z menoj v toplice, Pa si šla, Oda gudeki (v sodelovanju s Frajkinclari) in Ljubezen pod topoli, ki so Midvajem odvzele še tiste redke proste vikende in jih kot bend, ki zna poskrbeti za žur in prepričljiv nastop, postavila na glasbene odre širom po Sloveniji.

Leto 2002 so fantje posvetili kreiranju in produkciji novega materiala, med snemanjem in dokončno obdelavo skladb pa sta pisca besedil Tone Kregar in Jernej Dirnbek našla čas še za izdajo pesniške zbirke "Mi2 pišema poezije, Bori jih pa riše".

Globoka grla v Križankah - thumbnail

Globoka grla v Križankah