v rubriki dogodki:
.. / / / 04.03.2011 17:31

INmusic festival: Jamiroquai, Arcade Fire

Največji glasbeni festival rocka in urbane glasbe na Hrvaškem in v naši bližini napoveduje že potrjene glasbenike kot so: Jamiroquai, Arcade Fire, Grindrman ter TV On The Radio. Festival se bo dogajal na jezeru Jarun v Zagrebu.

21. IN 22. JUNIJ 2011,
JEZERO JARUN, ZAGREB, HRVAŠKA

Vroče poletje se začne na Hrvaškem na INmusic Festivalu v Zagrebu, ki je največji open air festival na Hrvaškem in tako tudi le korak čez mejo od Slovenije. Vrhunski glasbeni dogodek se bo odvijal v ponedeljek, 21. in torek, 22. junija 2011, že šestič zapored na preverjeni lokaciji na jarunskem Otoku hrvaške mladine (Otok hrvatske mladeži, Jarunsko jezero). Seveda pa so obiskovalci festivala lahko kar 6 dni v kampu, kjer bo organiziran vse dni koncertni in zabavni program, kot tudi izleti po Hrvaški.

V petih letih je INmusic festival pridobil na statusu močne mednarodne prepoznavnosti in se vpisal na zemljevid najboljših evropskih glasbenih festivalov na prostem, ko ga je The Times dve leti zapored uvrstil na spisek dvajsetih najboljših evropskih festivalov, z nominacijo za "The Eruopean Festival Awards". Pozitivne kritike in priznanja pa se kar vrstijo: vplivni BBC je v svoji recenziji poudaril kvalitetno izbiro nastopajočih ter atraktivno lokacijo jarunskega otoka, ki ga je poimenoval "festivalski dragulj".

Skozi leta so se na odrih festivala INmusic vrstila velika imena glasbene scene, kot so Massive Attack, Billy Idol, Moby, Alice in Chains, Morcheeba, Flamming Lips, Nick Cave, The Prodigy, Asian Dub Foundation in še mnogi drugi.

Tudi letos INmusic pripravlja še več glasbenih presenečenj, med drugimi so svoj nastop potrdili vrhunski predstavniki acid jazza in funka Jamiroquai, najboljši novodobni rock band Arcade Fire ter eksplozivni, mračni in edinstveni Grindrman z Nickom Caveom na čelu!

Kot glavnega nastopajočega na INmusic festivalu 2011 so organizatorji potrdili slovitega predstavnika acid jazza in funka, britanske Jamiroquai, s karizmatičnim frontmanom Jayem Kayem. Novembra lani so izdali svoj sedmi studijski album Rock Dust Light Star, s katerim so utrdili zvestobo svojih oboževalcev in katerega bodo ob starih uspešnicah predstavili tudi občinstvu na letošnjem hrvaškem festivalu INmusic 2011!

Jamiroquai - biografija

Jamiroquai so bili ustanovljeni leta 1992 in ob skupinah Incognito, The Brand New Heavies, Galliano in Corduroy, postali ena najpomembnejših skupin londonskega acid jazz gibanja devetdesetih. Po izjemno uspešnemu hitu When You Gonna Learn, je skupina podpisala pogodbo z založbo Sony, pod okriljem katere so leta 1993 izdali svoj prvi album Emergency on Planet Earth.

Prelomnico pa je predstavlja drugi album The Return of the Space Cowboy, ki mu je kmalu sledil album Travelling Without Moving, s katerim so dosegli mednarodno slavo in leta 1997 zanj prejeli tudi glasbeno nagrado grammy. Jamiroquai so se počasi začeli umikati od funka in so vedno pogosteje eksperimentirali z drugimi žanri, od popa in rocka, do dancea in elektronike, a kljub nekoliko drugačnemu zvoku so jim oboževalci ostali zvesti, Jamiroquai pa še naprej kraljujejo na vrhovih glasbenih lestvic.

Leta 2007 so Jamiroquai s polnim zagonom delali na novem studijskem albumu, hkrati pa so ustvarjali še druge glasbene projekte. Po petih letih premora, leta 2010 končno izide Rock Dust Light Show, album, ki na veselje starih oboževalcev naznani povratek v preverjeno kombinacijo organskega soula in značilnega disco funk zvoka skupine Jamiroquai.

Jamiroquai se v svoji bogati karieri lahko pohvalijo s 30 milijoni prodanih albumov, s 192 tedni kraljevanja na vrhu lestvice UK Singles Charts med leti 1992 in 2006, s 13 nominacijami za glasbene nagrade Brit Awards in z osvojeno glasbeno nagrado grammy. Nedvomno nam bodo Jamiroquai z novim albumom postregli s fenomenalno in divjo glasbeno izkušnjo!

Diskografija:

 • Emergency of Planet Earth (1993.)
 • The Return of the Space Cowboy (1994.)
 • Travelling Without Moving (1996.)
 • Synkronized (1999.)
 • A Funk Odyssey (2001.)
 • Dynamite (2005.)
 • Rock Dust Star Light (2010.)

Spletna stran: www.jamiroquai.com
MySpace: www.myspace.com/jamiroquai

Arcade Fire - biografija

Arcade Fire, eklektični indie rokerji iz Quebeca, so dobili ime po zgodbi o požaru, ki je izbruhnil v igralnici in so kot požar zažareli na svetovnih odrih in v srcih občudovalcev po vsem svetu. Vse se je začelo, ko je ustanovitelj skupine Win Butler, vnuk znanega glasbenika iz dobe swinga, slišal Régine Chassagne prepevati jazz na neki razstavi slik v Montrealu. Skupaj sta začela pisati pesmi in se kmalu tudi zaljubila.

Zvok Arcade Fire je neobičajen kot njihova zgodba: kompleksen in slojevit, strasten in žalosten, simfoničen in pristen. Veliko število različnih inštrumentov kot so francoski rog, mandolina, ksilofon, viola in kontrabas pričajo o bogati glasbeni veščini, ki uvrščajo Arcade Fire v sam vrh svetovne glasbene scene.

Prvi album Funeral je katarzična zgodba motivirana s smrtjo sorodnikov nekaterih članov benda, v širšem smislu pa gre za hrepenenje po izgubljenih svetovih in usodah malih in velikih ljudi. Funeral je požel ogromno uspeha pri kritikih in občinstvu, kar je skupina izkoristila in naslednji dve leti koncertirala na turnejah po Evropi, Ameriki in Aziji.

Na koncertu v newyorškem Central Parku se jim je na odru nepričakovano pridružil David Bowie in skupaj so odigrali nekaj pesmi. Po koncertnem letu so se Arcade Fire zaprli v neko cerkev v bližini Montreala, da bi posneli nov album. Neon Bible preveva kompleksen, baročni zvok.. V glasbi so vključili simfonični orkestre, vojaški zbor in za avtentičen vtis tudi cerkvene orgle.

Zadnji album Suburbs, ki ga bodo Arcade Fire predstavili na INmusic festivalu, je bil inspiriran tudi v predmestjih Houstona, od koder brata Butler prihajata. Govori o najdaljšem letu v življenju, o izgubljenem in najdenem …

Spletna stran: www.arcadefire.com

Grindrman - biografija

Leta 2007 so štirje člani Grinderman, Nick Cave (vokal, kitara, orgle, klavir, tolkala), Warren Ellis (električna mandolina, tenor kitara, kitara, violina, flavta, tolkala, spremljevalni vokal), Marty Casey (bas) in Jim Sclavunos (bobni, tolkala, ritem mašina, spremljevalni vokal), izdali istoimenski prvenec.

Nick, Warren, Martyn in Jim so ustvarili izrazito drugačen način skupnega dela. Osvobodili so se glasbene prtljage, odvrgli osvojene modrosti in se testirali, kdo so kot glasbeniki. Pri tem pa so se spravili tudi na posvečeno dediščino Bad Seeds. Razlika med tem projektom in glasbo skupine Nick Cave & The Bad Seeds je očitna.

13. septembra 2010 se saga o Grinderman nadaljuje z izdajo Grinderman 2, drugega studijskega albuma. Ob poslušanju Griderman 2 se zaveste, da še nikoli niste slišali ničesar podobnega. Nikoli. Grinderman 2 kombinira inovativnost koncertne izvedbe in nebrzdano studijsko improvizacijo. Že prejšnji album je bil sprejet z navdušenjem, Grinderman 2 pa premika meje, je bolj odprt, veličastno celovit v prenosu hrupa in ritma, v kar se bo lahko prepričala publika INmusic festivala v prvih poletnih dneh!

Gre za skrajno glasbeno avanturo, pesmi na albumu Grinderman 2 pa so izpolnjene z atmosfero nadrealne zlobe. To je konceptualni album v iskanju koncepta. Niz likov, božanskih in profanih se srečuje v stihih, mitski in znani liki prikazujejo strašne in pokvarjene drame.

Spletna stran: www.grinderman.com

TV On The Radio - biografija

TV On The Radio, ameriška alter–rock skupina iz Brooklyna, prihaja na INmusic festival! TV On The Radio bodo marca izdali svoj četrti studijski album in s tem se pridružujejo zelo aktualnemu nizu nastopajočih na letošnjem INmusicu.

TV On The Radio so s svojimi albumi redno posegali po visokih mestih glasbenih lestvic, njihov prvi studijski album Desperate Youth, Blood Thirsty Babes je dobil nagrado Shortlist Music Prize, drugi album Return to Cookie Mountain pa so glasbeni kritiki zelo dobro ocenili, Pitchfork ga je uvrstil na drugo mesto albumov leta 2006, tretji album Dear Science iz leta 2008 pa je bil po tradicionalnem izboru časopisa Rolling Stone izbran za najboljši album leta v konkurenci z izvajalci kot so Bob Dylan, Beck in drugi.

Poleg Rolling Stona so ta album proglasili za najboljšega v letu tudi Guardian, Spin Magazine in Pitchfork. Po enoletnem premoru TV On The Radio najavljajo težko pričakovano nadaljevanje dela, z nastopom na INmusic festivalu bodo obeležili 10 let delovanja in točno 10 let od svoje prvo demo izdaje OK Calculator, izdanega v samozaložbi. Več novic o svežem albumu Nine Types of Light bo skupina razkrila marca, malo pred prvim nastopom na Hrvaškem INmusic festivalu!

PONUDBA FESTIVALA IN OKOLICE

Kamp

Poleg pestrega glasbenega programa bo tudi letos obiskovalcem INmusic festivala na voljo šestdnevno kampiranje s številnimi zanimivimi vsebinami. Kamp se nahaja na jugozahodni strani Velikega jezera, za obiskovalce pa bo odprt od 18. junija od 12.00 ure do 24. junija do 12.00 ure.

6 nepozabnih dni zabave v kampu
18. – 24. Junij 2011

 • Topla voda, wireless internet
 • Polnjenje mobitelov in prenosnikov
 • Trgovina, možnost hrambe osebnih stvari
 • Posebni glasbeni oder
 • Kopanje, rolanje, skatepark, jadranje, veslanje,…

Izleti na atraktivne lokacije

Obiskovalci v kampu bodo imeli na voljo toplo vodo, wireless internet, trgovino in možnost hrambe osebnih stvari, polnjenje mobitelov in prenosnikov. Poleg osnovne vsebine, bodo lahko obiskovalci kampa uživali v kopanju, športu, glasbi, obiskovali mesto in zanimive lokacije po vsej Hrvaški.

Kopanje, rekreacijea, avanturizem, izleti

Ves čas bivanja v kampu bo obiskovalcem zagotovljen glasbeni program na posebnem odru in seveda vse možnosti, ki jih ponuja Jarun – odbojka in rokomet na pesku, mali nogomet, skate park, rolanje, vožnja s kolesi, jadranje na deski, veslanja, namizni tenis, kegljanje, mini golf, badminton in drugo. Za obiskovalce bodo organizirani izleti na atraktivne lokacije kot so Plitvička jezera,, rafting na Mrežnici ali pa kolesarjenje po Samoborskem gorju.

Uradna spletna stran: www.t-mobileinmusicfestival.com

Prodaja vstopnic na spletu: www.eventim.hr

Cena vstopnic:

Festival + Kamp = 75,50 €
Festival = 54,50 €

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Na letošnjem INmusic festivalu bodo nastopili tudi Jamiroquai, Arcade Fire, Grindrman ter TV On The Radio - thumbnail

Na letošnjem INmusic festivalu bodo nastopili tudi Jamiroquai, Arcade Fire, Grindrman ter TV On The Radio