v rubriki dogodki:
.. / / / 27.11.2001

K4.live: Egill S

Egill S je še en predstavnik prodorne islandske glasbeno-umetniške scene, ki je v zadnjem desetletju mednarodnemu tržišču prispevala zvezde kot so Björk, Sugarcubes, Gus Gus in Sigur Ros. V Ljubljano prihaja prvič in sicer bo s solo koncertom nastopil v klubu K4 v četrtek, 29.11. ob 22-ih.

Na začetku leta 2000 je islandsko-danska založba 'Badtaste' je Egilla povabila k snemanju prvenca po tem, ko je njen direktor na razstavi mladih umetnikov v Reykjaviku slišal Egillov doma narejeni CD International Rock'n'roll Summer of Egill Saebjörnsson. Egill je po ponudbi v enem tednu sam sproduciral že posneti material, iz česar je nastal njegov prvi veliki met - Tonk of the Lawn. Temu je sledil prvi nastop in sicer se je domači publiki odmevno predstavil kot predskupina superzvezd Thievery Corporation in Suede na festivalu Icelandic Airwaves v Reykjaviku lani jeseni.

Sledili so razprodani solo koncerti na domačih tleh, koncert v okviru večera nordijskih glasbenikov v trendovskem Batofarju v Parizu ter glasbeni performansi v galerijah in klubih v Helsinkih, Berlinu in Londonu. K svoji notorični založbi 'Some Bizarre' ga je slednjič povabil londonski kultni glasbeni producent Stevo (njegova založba je izdala albume skupin Einstürzende Neubauten, Foetus, The Coil, Soft Cell...), kjer je Egillu junija letos izšel Tonk of the Lawn še za angleško in ameriško tržišče. Konec oktobra je pri 'Some Bizarre' izšel njegov prvi single iz CDja, You Are My Loving Insane, za katerega je Egill sam ustvaril animirani glasbeni video, ki se prav v tem času predvaja na MTV.

Če si predstavljate zgodnjega Bowieja, ki improvizira z Beckom, vse skupaj pa producira Prince, potem ste se približali zvokom Egilla S. Nanj so vplivali tudi tako raznoliki idoli kot so rockerji Thin Lizzy in notorični DJ Spooky. Čeprav so rezultat vplivov omenjenih mojstrov prepogosto uboge replike, pa gre pri Tonk of the Lawn za domiselno glasbo, v kateri se združujejo v 80-ta usmerjeni pop-sintesajzerski zvoki, ritmi nizkokvalitetnega programa Apple-Mac, kitarska art rock podlaga in izostreno ironična besedila o ljubezni in obsesijah. Svoje nastope transformira v performanse, ki variirajo od nekajminutnih bobnarskih solov do nekontrolirano izvedenih komadov na kitari.

Svojo osnovno umetniško izobrazbo - leta 1997 je zaključil šolanje na Akademiji likovnih umetnosti v Reykjaviku in je v svetu sodobne umetnosti uveljavljen kot eden uspešnejših mladih skandinavskih umetnikov - v performansih občasno prelije v obliko odbitega, namenoma slabo aranžiranega hipijevskega videza z na pol odlepljenimi brki, lasuljo in ponošenim jeansom, kar sam imenuje 'extended fashion', ali pa ob koncertu predvaja svoje animirana glasbena videodela.

Egill S. - performer, videoumetnik, fotograf in glasbenik - je multimedijski freestyler 21. stoletja. Po ljubljanskem koncertu bodo sledili še nastopi na Dunaju in v Bratislavi, kjer se bo v okviru razstave 'Sound in Art', ki jo pripravlja slovenska likovna kritičarka in kuratorka Nataša Petrešin, predstavil z otvoritvenim performansom.

Za klub K4

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.