v rubriki dogodki:
.. / / / 24.10.2009 12:52

Kultur Shock & The Slackers v Kinu Šiška

Na odru Kina Šiška se bosta v ponedeljek, 26. oktobra srečala dva dobra znanca domače publike. Po dobrem letu in pol se v Ljubljano v sklopu evropske turneje vračajo The Slackers, ki bodo predstavili svežo ploščo »Self Medication«. Z novo ploščo »Integration« pa se v Ljubljano vrača tudi multikulturni kolektiv Kultur Shock, ki je v Ljubljani že povsem domač.

Kultur Shock je pisana fuzija vplivov iz Bolgarije, ZDA, Japonske in Bosne rezultira v zvoku, ki zajema vse od progresivnega rocka, punka, do balkanskega etna in ciganske folklore. Angleški jezik je tisto, kar jih povezuje in skozi katerega začutimo bosanski melos, bolgarski smisel za humor in japonsko tradicionalnost. Balkan-punk-rock-gypsy-metal-folk druščino, ki je nastala leta 1996, vodi sarajevčan Srđan Jevđević alias Gino Banana, ki je za Kultur Shock to kar je Eugene Hutz za Gogol Bordello, ob njem pa so v bendu še Hrvat, Japonec, Bolgar in dva Američana. Znani glasbeni magazin Kerrang jih imenuje System of A Down, ki igrajo "mariachi" glasbo, in jim istočasno podeljuje najvišje ocene. Delujejo že deset let, tri albume pa so izdali za založbo Koolarrow Records, ki jo vodi bivši član Faith No More Billy Gould.
 The Slackers so inspirirani in instrumentalno vzgojeni na koreninah jamajške ska/reggae glasbe, a v svojo interpretacijo jamajške glasbe spretno vpletejo dobršen del ameriške kitarske tradicije. V njihovi glasbi so namreč poleg reggae, ska in rocksteady elementov občutno prisotni elementi starega bluesa, soula, rocka in rnbja, kar kritiki poimenujejo kot jamajški rock'n'roll. 
Od prve izdaje Better Late Than Never leta 1996, do leta 2006 izdanega albuma Peculiar se tako The Slackers drži vzdevek vodilnih ameriških interpretov jamajške godbe. Peculiar predstavlja artistični triumf skupine, ki so ga mnogi kritiki ocenili kot najboljši ameriški ska izdelek po dolgo, dolgo časa. Alternative Nation album opiše kot protestno glasbo, s katero lahko na oder pospremiš Rancid ali pa najbolj zaprisežen blues trio iz New Orleansa. 
The Slackers leta 2006 predstavijo Peculiar v 20 državah ZDA, 12 evropskih državah, dveh kanadskih provincah, v Mehiki in Braziliji ter, kot je predvidel prej omenjeni medij, otvorijo največji koncert skupine Rancid v San Franciscu. Vmes izdajo zanimiv projekt »Boss Harmony Sessions«, tik pred izdajo pa je njihov najnovejši album »Self Medication«.

Za Kino Šiška

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Kultur Shock /vit: Kino Šiška - thumbnail

Kultur Shock /vit: Kino Šiška