v rubriki dogodki:
.. / / / 26.08.2001

Kunigunda bo razgibala Velenje

Tudi letos se v zadnjih dneh avgusta Velenju obeta velik kulturni dogodek, poimenovan Kunigunda, ki ga prirejata Mladinski center Velenje in Šaleški študentski klub. Festival mladih kultur Kunigunda se bo zgodil že četrtič zapored, trajal pa bo med 25. avgustom in 1. septembrom.

Namen festivala je najširšemu krogu publike prikazati trenutno aktualno dogajanje na področju nekomercialne kulture in umetnosti, pri čemer je poudarek na promociji domačih (slovenskih), večinoma mlajših avtorjev. Programski spekter festivala je izjemno širok, saj zajema vse od kinotečnih filmov in različnih performansov, do uličnih gledališč, modne revije in večernih koncertov znane in neznane godbe. Ker je temeljno vodilo festivala razgibati mestne ulice in hkrati obiskovalcem ponuditi možnost izbire, se bo velik del kulturnega programa odvijal ravno v središču mesta, na velenjskih ulicah in osrednjem mestnem trgu.

Festival ima več programskih viškov, ki so razporejeni skozi ves teden. Prvi dan festivala sta to gotovo "pocestni spektakularni mjuzikl" Jezero kulturnega društva Priden možic in ulična gledališka predstava Prva liga v izvedbi Dejmo stistn't teatra. V ponedeljek se bo zgodila odlična predstava lutkovnega gledališča Labirint z naslovom Noge in krila o življenju mehiške slikarke Fride Kahlo.

Torek bo poleg gibalne predstava 6Agon, ki je nastala v produkciji Zavoda En-Knap, prinesel tudi koncert ene izmed najboljših beograjskih skupin Vroom, ki so v svoji pestri glasbeni zgodovini nastopali skupaj z gledališko skupino Torpedo, nastopali pa so tudi na mnogih mednarodnih festivalih. Med drugim bo v sredo nastopila velenjska pirotehnična umetniška skupina S'n'G, ki bo na Titovem trgu izvedla scenski spektakel, poimenovan Mobi kultura.

V četrtek se bo zgodil tematski dan letošnje Kunigunde, namenjen problematiki tujcev v Sloveniji. Poleg revijalne nogometne tekme med "tujci" in "tujci" tematski dan obsega še predstavitev drugačne kuhinje. Po javni diskusiji o tujcih, v kateri bodo sodelovali vidni posamezniki iz lokalnega pa tudi širšega slovenskega okolja, se bo dan zaključil s koncertom prebežniške reagge skupine B-fine.

V petek se poleg modne revije grupe Rotodin obeta eden zanimivejših dogodkov festivala - prvo odprto prvenstvo MC-jev Slovenije v improviziranem rappanju. Pestro festivalsko dogajanje bo zaključil bogat soboten spored, na katerem bo poleg ulične predstave gledališča Ane Monró eden viškov tudi čokoladni performans Leonore Mark - hedonistična predstava sladkih skrivnosti za pravi zaključek bogatega Kunigundinega sporeda.

Vseh prireditev na Kunigundi je več kot štirideset, večino izmed njih si bodo obiskovalci lahko ogledali brezplačno. Med festivalom bo potekal tudi mednarodni tabor prostovoljcev, ki ga Mladinski center prireja v sodelovanju z Zavodom Voluntariat iz Ljubljane. Podroben program letošnje Kunigunde najdete tudi na www.kunigunda.org.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Kunigunda - thumbnail

Kunigunda