v rubriki dogodki:
.. / / / 27.03.2009

Manufactur na odr KUDa France Prešeen

V soboto, 28. marca se v KUD France Prešeren po nekajletni odsotnosti z naših koncertnih odrov vrača odličen švicarski acid/jazz kolektiv Manufactur. Nazadnje nas je s svojo sintezo jazza in elektronike očaral na Trnfestu leta 2004, v tem obdobju pa je zasedba svojo diskografijo obogatila še z dvema izjemnima albumoma Rong Dob in Flambitres, izdanima pri nemški založbi Rent a Dog.

Če imate skupino, ki jo je ustanovil in jo vodi trobentač, ponavadi zveni natanko tako – trobenta v središču, stranski instrumenti pa so njena inspiracija, medtem ko sama igra kot solist po svojih pravilih. Tako je naprimer običajno v jazzu. Razen v primeru, ko trobentač raziskuje druge poti ter prepušča spremljajočim instrumentom v skupini, da imajo enakovreden vpliv na glasbo kot on sam. V tem primeru se glasba lahko razvije v povsem nekaj drugega, kot je običajno. Flambitres, četrti album električnih jazzerjev Manufactur iz švicarskega Berna, počne ravno to. Werner Hasler je ime trobentača in vodilne sile skupine, Oli Kuster je glasbenik, ki je zamenjal elektroniko Patrica Lerjena iz prejšnjega albuma Rong Dob. Kuster je izkušeni glasbeni maček, vešč vseh zvrsti od hip-hopa, synth popa do rocka in pristnega, avtentičnega akustičnega jazza. Je preprost raziskovalec, ki je taval naokrog z računalniki in elektroniko že od nekdaj, vendar je pri Manufactur izbral preprostejšo postavo »Wurlitzer« in »Nordlead« sintesajzerjev. Bobnar Dominik Burkhalter in basist Urban Lienert v kvartetu ves čas bodisi sodelujeta ali pa igrata drug proti drugemu, medtem pa se nenehno stikata nekje med rockom in gruvajočimi momenti. Močna prisotnost elektronskega zvoka daje ob vsem tem glasbi Manufactur tem bolj prijeten čar, ki ga izravnava Halser na svoji zasanjani »Miles Davis« trobenti.

Manufactur svojo nekonvencionalno glasbeno sintezo spajajo na nadvse eleganten način z že znano švicarsko natančnostjo, pri čemer ustvarjajo samosvoj sanjav svet, v katerem se stikajo tako jazz, elektronski biti ter drugi urbani ritmi. »Tord Gustavson Trio meets Laurent Garnier« ali »Autechre meets “Sketches of Spain” by Miles Davis«?

Vstopnina:
8 EUR - predprodaja
10 EUR - na dan kocnerta

Za KUD France Prešeren

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Manufactur /vir: www.manufactur.ch - thumbnail

Manufactur /vir: www.manufactur.ch