v rubriki dogodki:
.. / / / 15.02.2001

Orto klub: Speedball Baby

Zadnji dan v februarju, v sredo 28.2., bo naša prestolnica gostila izjemno rockovsko atrakcijo, ene redkih predstavnikov sodobne rock muzike, ki bi ji z nemalo poguma lahko rekli artpunkrock. Govorimo o newyorčanih Speedball Baby - zatrgani mešanici že tako počenega bluesa Jona Spencerja, do konca prignanega garažnega rocka Pussy Galore in Honeymoon Killers ter pregnanih ritmov kakšnih Ramones (!).

Zvezde večera Speedball Baby v letošnjem letu praznujejo 10 obletnico delovanja. Izdali so šest plošč: Speedball Baby (7", CPC), Get Straight For The Last Supper (EP, CPC), Speedball Petite (EP, Fort Apache, ), Cinema! (LP/CD, Fort Apache/Konkurrel), I'mGonna Stomp Mr.Harry Lee (EP; Symphaty For The Record Industry) in lani izdano Uptight! (LP/CD, In The Red), ki jo bodo tudi predstavljali na letošnji evropski turneji.

Zasedba skupine se od samega začetka (menda na poroki pevca Rona Warda) ni bistveno spreminjala, še največ težav je bilo z bobnarjem. Potem ko se Dave Roy (spremljal je tudi Johna Zorna in Dr.Johna) ni obnesel ga je zamenjal Martin Owes, Britanec, sin poklicnega trobentača, ki z vsakim udarcem kaže, da ima jazz v krvi.

Pevec in avtor tekstov Ron Ward. Pesnik z diplomo iz politologije, ljubitelj beatniške literature, Charlesa Bukowskega, Burroughsa, Ferlinghettija, pravega umazanega bluesa, be bopa, zgodnjih punk bendov...Je veteran newyorške in bostonske rock scene, pel je pri Crush, bil član Wobbly Organ, igral s sedanjimi člani Shellac, posnel bobne za Morphine in za solo ploščo vodje nekdanjih Real Kids Johna Felicea.

Kitarist in producent (in srce skupine) Matt Verta-Ray, je kot sin uslužbenca CIE preživel mladost v Turčiji, se najprej učil igranja na klavir, kasneje kitaro in bas , nakaj časa tudi pozavno. V času punk rocka je poslušal Gena Vincenta in Eddyja Cohrana, všeč mu je predvsem rockabilly in zabodeni način igranja Captaina Beefhearta, pa tudi Lester Young, Ornette Coleman, Marc Ribot? Igral bas v skupini Madder Rose.

Ali Smith je basistka kvarteta, pa tudi fotografinja. Menda boljša kot basistka, celo najboljša. Portretirala je Subsonics, Meat Beat manifesto, The Blues Explosion, Twenty Miles, naredila ovitek za Dead Cool benda Chrome Cranks. Pred Speedball Baby je bila pevka skupine Kelly Township.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Speedball Baby - thumbnail

Speedball Baby