v rubriki dogodki:
.. / / / 07.10.2010 07:37

Amado mio - Pasolini v Mladinskem gledališču

Pier Paolo Pasolini, uporni intelektualni posebnež italijanskega rodu, nam tokrat razkrije nepopustljivo mladostniško vihravost homoerotične domišljije. Amado mio je en sam pobeg v čustveno notranjost občutljivega, odrašajočega mladeniča, ki v poeziji in ljubezenskem drgetu vidi usodno gibalo vsega obstoječega.

Gre za morda eno izmed najbolj intimnih Pasolinijevih proznih del, ki se v popolnem sozvočju z idiliko furlanskega podeželja, ob spominih na Idrijo (kjer je Pasolini živel pri devetih letih) in med divjanjem druge svetovne vojne razcveta v dveh kratkih, posthumno objavljenih romanih, Nečistovanja in Amado mio, združenih pod enim naslovom.

Osrednja nit predstave je razmerje med Pasolinijem in njegovim občudovancem – eksplozija zatrte čutnosti, grešnosti, pa tudi »abstraktni, večni trenutek čiste želje«, ki vzcveti v absurdnem času druge svetovne vojne, ko se strah pred smrtjo meša z banalnim in obscenim, ko je ozračje izprijeno in težko. Oba akterja v svoji pripovedi občinstvo nagovarjata zelo neposredno, sama skrbita za svetlobo in zvok, kot bi šlo za zaseben uprizoritveni dogodek, antiperformativnost, in ne za klasično uprizoritev.

Ivan Peternelj
je leta 1996 je diplomiral na ljubljanski AGRFT. Do leta 2003 je ustvarjal kot samostojni kulturni delavec, leta 2003 pa se je redno zaposlil v SMG.Kot igralec in gibalec je sodeloval v skupini Betontanc (Za vsako besedo cekin, 1992; Tatovi mokrih robčkov, 1993; Know Your Enemy!, 1994; Na treh straneh neba, 1995) in gledališču Muzeum (Čriček v pesti, 1994; Lo scrittore, 1996, Molière, 2006), Q&A – Very Private, Very Public, Maska, ter pri številnih drugih neodvisnih produkcijah. Igral je v video filmih Eme Kugler in bil stalni sodelavec SMG, vzporedno pa je ustvarjal tudi samostojne gledališke projekte (Križev kralj, Plesni teater Ljubljana, 1995, Medium coeli, gledališče Glej, 1998, Biti nekdo drug v produkciji Exodos, Ljubljana, v koprodukciji Zavoda Exodos in Cankarjevega doma; v okviru SMG – Odprto Mladinsko pa Zvonar, 1997 in Obličja iz peska, 2003).

Video
http://www.mladinsko.com/predstave/ponovitve-201011/amado-mio/video/

Režija: Ivan Peternelj; igrajo: Blaž Šef,Ivan Peternelj; koprodukcija SMG in ŠKUC gledališča. Ponovitve: 14.10. in sobota, 16.10.2010.

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Foto: Matej Peternelj - thumbnail

Foto: Matej Peternelj