v rubriki dogodki:
.. / / / 15.09.2004

Plesno-gledališka premiera Geiko

V nedeljo, 19. septembra, bo ob 21 uri v Plesnem teatru Ljubljana v okviru spremljevalnega programa 11. mednarodnega festivala Ex Ponto prvič uprizorjen plesno-gledališki solo mlade in zelo obetavne plesalke Martine Tine Dobaj Eder z naslovom Geiko.

Festival Ex Ponto (www. ljudmila.org/exponto) bo do 27. septembra gostoval osem mednarodno že znanih in priznanih produkcij s področja jugovzhodne Evrope. Prvič bodo uprizorjena tudi tri naša dela - Hodnik (M. Zupančič), Mali princ (Diego de Brea) in predstava Geiko (Tina Dobaj).

Martina Tina Dobaj Eder je bila rojena 1980 v Mariboru. Končala je nižjo baletno šolo in se izpopolnjevala v sodobnih plesnih tehnikah (Plesni center in Plesna izba Maribor, PTL).

Jeseni 2000 je opravila avdicijo za sprejem na Umetniško akademijo P.A.R.T.S. v Bruslju, ki jo vodi Anne Therese De Keersmaeker (ROSAS) in se po zaključku študija (2002) vrnila v Slovenijo. Kot plesalka je sodelovala v predstavah domačih in tujih koreografov (S. Ožbolt, M. Farič, O. Flomin, L. Gies, D. Hernandez, C. Parkinson, E. Corbett, J. Panetta, E. Farr, F. Vercruysen, W. Forsythe ...).

Sedaj poučuje sodobni ples na Umetniški gimnaziji v Ljubljani in plesni šoli Intakt, kot plesalka in koreografinja sodeluje s PTL in zavodom Flota.

Za plesno predstavo Cesta je prejela dve nagradi povodni mož 2003 (za najboljšo predstavo po izboru publike in za perspektivno mlado koreografinjo), od leta 1995 pa kar nekaj nagrad na Republiškem tekmovanju mladih plesalcev OPUS1 v Celju.

Tokratna predstava Geiko izhaja iz "minimalizma in pomena gest, ki jih ženskam predpisuje japonska tradicija, simbolizirajo pa rutino in dovršenost. Zgodi se razkol med tradicijo (narejeno osebo, ki želi ugajati) in notranjo avtentičnostjo; protagonistka zapusti kimono in začne spoznavati svojo drugačnost, stopati po poti svobodne ženske".

Več o sami plesalki in njenih koreografijah pa na njeni domači strani.

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Geiko - thumbnail

Geiko