v rubriki dogodki:
.. / / / 28.06.2009 22:38

Pričenja se 50! Jazz Festival Ljubljana

Jubilejni 50. jazz festival bo potekal od 29. junija do 4. julija v Križankah, v Klubu Cankarjevega Doma in na Letnem odru Gale hale na Metelkovi. Poleg koncertov načrtujemo številne spremljevalne dogodke, kot so razstava jazz fotografij in plakatov iz minulih let, predvajanje filmov z jazzovsko tematiko ... Klub CD s kavarno, namenjen tudi srečevanju glasbenikov, novinarjev, gostov in obiskovalcev, bo med festivalom odprt ves dan.

Festival bomo otvorili z razstavo Hana Bennika ki se bo nadaljevala s koncertom Hana Benninka & Guusa Janssena, zaključili pa ga bomo z večerom Johna Zorna, eden najbolj cenjenih glasbenikov in skladateljev zadnjih tridesetih let, ki še nikoli ni nastopil na ljubljanskem Jazz festivalu. Zorn bo posebej za to priložnost pripravil poseben festivalski večer v Križankah vtreh delih: 1. del– Improvisations feat. John Zorn, Marc Ribot, John Medeski, Jamie Saft, Trevor Dunn, Chris Wood, Cyro Baptista, Billy Martin, Kenny Wollesen and Joey Baron; 2. del – The Dreamers; 3. del – Zaebos: Medeski Martin & Wood play Book of Angels. Večer se bo nadaljeval v Klubu CD s plesnim koncertom pariške jazzsoul atrakcije Push Up.

V večernem programu na Letnem odru Gala hale in v treh večerih Križank (od skupno štirih) predstavili še legendarni Roscoe Mitchell s Chicago Quartetom; Powerhouse Sound s Kenom Vandermarkom in dvema članoma avant rock skupine Tortoise; legendarni in edini še živeči član južnoafriških Blue Notes bobnar Louis Moholo v projektu Viva La Black ob spremljavi Keitha in Julie Tippett ter MinAfric Orchestra pod vodstvom Pina Minafre; sijoča nova zvezda jazza kontrabasist in skladatelj Avishai Cohen; ambiciozen mednarodni projekt bobnarja Kristijana Krajnčana, ameriško-japonsko-slovenska zasedba Statements podvodstvom še ene jazzovske legende Reggieja Workmana; Paquito D'Rivera s triom in v družbi Big Banda RTV Slovenija; nemško-portugalsko-slovenski European Movement Jazz Orchestra pod vodstvom Izidorja Leitingerja; all star kvartet Richardja Gallianoja z Gonzalom Rubalcabo, Richardjem Bonajem in Clarencom Pennom ter brazilski virtuouz na mandoli Hamilton de Holanda s kvartetom.

Poleg koncertov se bodo v Klubu CD predstavile založbe Jazzland iz Norveške, Not Two iz Poljske in Clean Feed iz Portugalske, s katerimi bomo skupaj predstavili koncerte pevke Sidsel Endresen, norveškega jazz guruja Buggeja Wesseltofta, poljsko-madžarskega Ansembla 56 in vročega portugalskega pianista Joaa Paula. Poleg njih se bodo v Klubu CD predstavili še duo pevke Nike Perunović in kitarista Marka Zaletelja z gostom, ameriški vokalist Jose James z zasedbo, duo Zlatko Kaučič in Evan Parker ter vodilna zasedba japonskega jazza Satoko Fujii ma-do Quartet.

Na festivalu bodo nastopili glasbeniki iz 19 držav in z vseh kontinentov (razen Avstralije).

Ker letos praznujemo 50-letnico, bomo jeseni pripravili še dodaten koncertni večer.

Dobrodošli na jazz festivalu Ljubljana!

Za Jazz festival

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Push Up /vir: Jazz festival - thumbnail

Push Up /vir: Jazz festival