v rubriki dogodki:
.. / / / 14.08.2003

SNIFF - Prvi mednarodni festival kratkega filma

Od 25. do 30. avgusta bo v Novem mestu potekal prvi mednarodni festival kratkega filma v Sloveniji. Poleg osrednjega filmskega dela bo Sniff festival obsegal tudi izobraževanje, mednarodno povezovanje nacionalne filmske kulture z ostalim evropskim in svetovnim filmskim dogajanjem, druženje ter seveda dragoceno izmenjavo filmskih izkušenj.

Festival kratkega filma je leta 2002 zasnoval Simon Bizjak, poteka pa v organizaciji Društva novomeških študentov in skupine za gledališče 3 Mini in Baltazar in je umeščen v novomeško poletno kreativno dogajanje. Postal pa je tudi je del Novomeških poletnih večerov.

Na festivalu se predstavljajo kratki filmi pretežno evropske produkcije, poudarek je na kratkem študentskem in profesionalnem filmu. K sodelovanju so vabljene izbrane evropske filmske akademije, tako z izbori lastne filmske produkcije kot tudi z udeležbo študentov, profesorjev in drugih predstavnikov, ki na festivalu sodelujejo kot predavatelji, gostje okroglih miz, ustvarjalci izbranih oziroma nagrajenih filmov ter člani žirije. Izbrani filmi se predstavljajo v šestih kategorijah, dve izmed njih sta tekmovalni.

Izobraževalni del SNIFF-a poteka v obliki predavanj in debat na temo kratkega filma ter filmske delavnice, kjer imajo udeleženci priložnost dela s filmskimi profesionalci. V različnih tematskih sklopih se lahko posvetijo igranemu, dokumentaremu ali eksperimentalnemu kratkemu filmu.

V okviru Novomeških poletnih večerov in v povezavi z glasbeno delavnico Jazzinty, Fotopubom ter Goginimi poletnimi vrtovi SNIFF zaokrožuje kulturno celoto (film - fotografija - glasba - umetniška beseda). Dogodki se terminsko in vsebinsko prepletajo ter vtiskajo žlahten pečat poletju.

Po uspešnem lanskoletnem krstu se tradicija nadaljuje tudi v dveh tekmovalnih kategorijah, Fronta in Fanatik. V kategoriji Filter, ki se osredotoča na najkvalitetnejšo svetovno produkcijo kratkega filma nasploh, se podeljuje nagrada publike.

FRONTA
Na Fronti se za nagrado Zlate luske spopadajo študentski kratki filmi izbranih evropskih akademij, vabljenih k sodelovanju z izbrano produkcijo zadnjih dveh let. Tekmovanje pomeni predvsem nagrado najboljšim filmom in pozitivno referenco, ki bodočim režiserjem v laže odpira vrata v kreativno prihodnost.

Filmi so predstavljeni na vsakodnevnih uradnih projekcijah v veliki dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine. Vsi filmi so angleško podnaslovljeni. O nagradah za najboljše filme odloča mednarodna žirija. K žirantskemu delu so vabljeni posamezniki, ki so v svojem delu pokazali izvirnost in visoko stopnjo strokovnosti. Člane in predsednika imenuje direktor festivala, ki se lahko udeležuje posvetovanj žirije, nima pa pravice glasovati pri njihovih odločitvah. Žirija lahko podeli nagrade:

Zlate luske za najboljši film
Srebrne luske za najboljšo režijo
Srebrne luske za najboljši scenarij
Srebrne luske za izvirnost

Pravico do posebne nagrade si pridržuje tudi organizator. Nagrade se podeljujejo na zaključni svečanosti.

FANATIK
Fanatik je druga tekmovalna skupina, v katero se uvrščajo le amaterski filmi. Pogoj za uvrstitev v to skupino je povsem samostojno ustvarjen film, torej tak, ki so ga ustvarjalci posneli kot amaterji brez pomoči profesionalne produkcijske hiše ali studia. Filmi v tej skupini nosijo močno avtorsko noto, kar na festival vnaša več svežine in zainteresiranost mlajšega občinstva - tako za udeležbo na festivalu kakor za lastno ustvarjanje.

V uradno selekcijo Fanatika so izbrani filmi, ki bodo kazali visoko stopnjo izvirnosti, tako pri scenariju, kameri in režiji. Predstavljeni so na uradni projekciji v Kulturnem centru Janeza Trdine. Vsi filmi so v slovenskem jeziku, brez angleških podnapisov.Tekmovanje v okviru Fanatika je namenjeno kreativnim amaterjem, da s festivalsko nagrado izstopijo iz anonimnosti in laže začnejo svojo filmsko pot. Žirija izbere najizvirnejši film v okviru Fanatika, kateremu se podeli nagrada:
Zlate luske za izvirnost - Fanatik.

FILTER
SNIFF temelji tudi na profesionalni produkciji kratkih filmov. Spremljal bo festivalsko ponudbo po Evropi ter drugod in v sekciji Filter publiki zagotavljal sproten vpogled v najbolj izstopajoče kratke filme. Vsako leto sproti bo selektor SNIFF-a oblikoval vsebinska izhodišča, ki se bodo aktualno odzivala na umetniške tendence v svetu in prispevala retrospektive najpomembnejših ustvarjalcev na področju kratkega filma.
Program v sklopu Filtra se deli na dva osnovna dela: v prvem delu se posveča izboru najzanimivejših filmov iz tekmovalnega programa filmskega festivala Clermont Ferrand. Clermont Ferrand je največji svetovni dogodek na področju kratkega filma in privablja najproduktivnejše avtorje ter najodmevnejše filme. V drugem delu pa se Filter posveča posameznikom, ki so močno zaznamovali zgodovino kratkega filma. Z retrospektivami in hommagi ujame zajeten del njihove ustvarjalnosti.

Vse dodatne informacije dobite na internetni strani: www.sniff-festival.com

Za SNIFF festival

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Sniff festival - thumbnail

Sniff festival