v rubriki dogodki:
.. / / / 05.06.2000

Tretji dan Druge godbe

Na tretjem dnevu bodo danes v okviru festivala Druga godba 2000 nastopile naslednje skupine: ob 20h Zlatko Kaučič & Achille Succi, ob 21h The Vandermark Five, ob 22.15 Bratko Bibič & The Madleys in kot finale tretjega dne ob 22.30 Akosh S. Unit. Za off dogajanje bodo že tradicionalno poskrbeli TerraFolk.

Zlatko Kaučič & Achille Succi
Vajeni smo že, da se Zlatko Kaučič notranje oplaja v mnogoterih sodelovanjih z italijanskimi glasbenimi delavci. In kako blagodušno od njega je, da nas ohranja v stiku s temi snovanji, saj prinašajo v naš prostor mnogo prepotrebnega vetra, pa naj bo s koncerti ali s cedejkami, ki zadnje čase sploh niso več tako redke. Prav njegovi koncerti so svojevrstno doživetje, saj subtilnega alkimizma pač ni moč ujeti na kupljivi zvočni medij. Zato je dražest pred njegovim prvim koncertom na Drugi godbi toliko večja. Se nam obeta že slišani neukrotljivi in v glasbenih imaginacijah težko prekosljivi Kaučič? Ali pa bo koncert morda ponudil kaj novega ter dodal h Kaučičevim glasbenim obrazom še katerega, do sedaj ne slišanega?

Devetindvajsetletni pihalec Achille Succi je diplomant bostonskega Berklee College Of Music. Sodeloval je z mnogimi italijanskimi glasbeniki, z njimi nastopal po vsej Italiji in posnel 11 plošč. Imel je tudi koncerte z znanimi mednarodnimi jazzovskimi glasbeniki, kot sta Kenny Wheeler in Ernst Reijseger.

Zlatko Kaučič in Achille Succi se bosta v duu premierno predstavila slovenskemu občinstvu.

Zasedba:
Zlatko Kaučič: bobni, tolkala
Achille Succi: pihala

The Vandermark Five
Skupino Vandermark 5 je ustanovil Ken Vandermark spomladi leta 1996, kot izhodišče kompozicijskih in improvizacijskih idej, ki jih je razvijal v zadnjih letih, ko je sodeloval z znanimi skupinami, kot so: NRG Ensemble, The Peter Brötzman Chicago Tentet, Aally Trio, Vandermark Quartet, Steelwool Trio, Cinghiale, Steam, The Barrage Double Trio, The Sound in Action Trio in Tripleplay.

Širok spekter instrumentalizacije in slogovnih možnosti, ki jih izvaja skupina, je omogočil Vandermarku, da je napisal glasbo širokih razsežnosti z vključitvijo elementov zgodovine jazza, sodobnih kompozicij, funka, rocka in tradicionalne glasbe z vsega sveta. Poudarek seveda ostaja na improvizaciji, Vandermark pa skladno s tem omogoča članom skupine svobodno interpretacijo in spontanost pri izvajanju njegove glasbe.

Delo skupine je doslej dokumentirano na petih kompaktnih ploščah. Album Target or Flag je bil izbran za najboljši album leta 1998 po izboru Candance Magazine (januar 1999, po izboru bralcev).

Zasedba:
Ken Vandermark: tenorski saksofon,
basovski in Bb klarinet
Jeb Bishop: pozavna in električna kitara
Dave Rempis: altovski saksofon
Kent Kessler: kontrabas
Tim Mulvenna: bobni

Bratko Bibič & The Madleys
Bratko Bibič od zgodnjih sedemdesetih let deluje kot avtor in izvajalec glasbe za harmoniko in glas v domačih in mednarodnih ansamblih ter v solističnih projektih. V domovini in tujini že legendarni skupini Begnagrad - katere ustanovitelj, večinski avtor in izvajalec glasbe je bil - je bilo posthumno pripisano mesto "ene od pionirk world music", še živečega pa je po izidu CD albuma Bratko Bibič & The Madleys 1996 doletela čast biti vnovičen dokaz, "da ne poznamo bolj ali manj uglednih inštrumentov, pač pa samo bolj ali manj inovativne glasbenike". Z mednarodnimi zasedbami Nimal, Accordion Tribe, z domačim triom The Madleys in v devetdesetih tudi solistično, je nastopil na nekaj sto koncertih, eksperimentalnih in festivalskih dogodkih doma in večinoma v tujini. Na Drugi godbi bo nastopil prvič, s premierno predstavitvijo koncertne plošče Bratko Bibič & The Madleys, ki bo odslej nastopala kot kvartet.

Akosh S. Unit
"Najboljša stvar, ki se je v zadnjih dvanajstih letih pripetila francoskemu jazzu in potemtakem tudi evropskemu jazzu, je Akosh Szelevenyi." To so besede Serga Loupiena, novinarja dnevnika Libération (5. oktober 1998), o vsestranskem glasbeniku in multiinstrumentalistu, ki se je rodil 19. februarja 1966 v Debrecenu na Madžarskem.

Zgodba o Akoshu je zgodba o možu z okusom po svobodi. Zgodba o meščanu sveta, ki ne bi nikoli prenesel biti ujet in zaprt v osamljeni sobi enoumnosti; mož, ki ni nikoli prisegel zvestobi ali podlegel vladajočim iluzijam. Že v otroštvu se je v rodni Madžarski naučil igrati na recorder (op. vrsta angleške flavte), klarinet in fagot. Pri šestnajstih letih se je odločil za saksofon in obiskoval ure klasike in jazza na budimpeški akademiji, skrivaj pa je poslušal nove zvoke, ki so prihajali iz Amerike, krike strasti in hrepenenja, ki so jih izvajali Ornette Coleman, John Coltrane, Archie Shepp, Dewey Redman, Pharoah Sanders, Albert Ayler, Don Cherry, Charlie Haden in Liberation Music Orchestra ... Pristno razodetje.

Akoshevo iskanje je živahno in ognjevito, njegova glasba pa je pravi gejzir.

Zasedba:
Akosh: tenorski in sopranski saksofon, flavta
Philippe Foch: bobni
Bernard Malandain: kontrabas
Joe Doherty: violina, altovski saksofon, bariton

Spored Druge godbe najdete na strani dogodki ali na uradni strani prireditve.

za Drugo godbo

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.