v rubriki dogodki:
.. / / / 26.07.2012 09:28

Trnfest 2012 od 31. julija do 1. septembra

Med 31. julijem in 1. septembrom bo v okviru KUD France Prešeren potekal 21. tradicionalni festival Trnfest in znova popestril poletno dogajanje slovenske prestolnice. Pet tednov oz. tokrat 33 dni in večerov brezplačnega dogajanja ponuja program za mlado in staro, za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij, ustvarjalnih delavnic in tudi za najmlajše.

Festival bo v 33 dneh in večerih znova ponudil tako koncerte kot gledališke in plesne predstave, ustvarjalne delavnice, otroški program, DJ nastope, razstave in filmske projekcije, kar pisani gruči skupaj okoli 60.000 domačih in tujih obiskovalcev že tradicionalno zagotavlja brezplačno.

Vsi dogodki festival bodo potekali v KUD France Prešeren. Tako se »središče Ljubljane avgusta simbolično znova seli v Trnovo«. Dogajanje bo v zadnjem tednu med 30. avgustom in 1. septembrom popestrila Emonska promenada.

Program Trfesta 2012

Program Trnfesta 2012 tako obeta domače in tuje nastopajoče, med katerimi lahko med glasbenimi izvajalci izpostavimo slovenske zasedbe Fake orchestra ob otvoritvi festivala (31. 7.), Brencl banda (10. 8.), Ewok (17. 8.), Artbeaters (19. 8.), Katalena (20. 8.), Balot in Šodr Teater (24. 8.), Dekadent (26. 8.), Zlatko Kaučič Kombo A s pihalci (28. 8.) ter Ikarus Down in Neon Spektra (30. 8.).

Festival bo gostil tudi številne mednarodne zasedbe kot so Inner Terrestrials (VB – 3. 8.), Wattican Punk Ballet (H – 4. 8.), Viza (ZDA – 8. 8.), Freshlyground (JAR – 9. 8.), Twin Arrows (F – 11. 8.), Seven That Spells (HR – 14. 8.), MC Vecco & MC Sjena (BiH – 18. 8.), Yellowcard (ZDA – 21. 8.), Soda (CH – 25. 8.), Lombego Surfers (CH – 31. 8.) in za zaključek festivala Pips, Chips & Videoclips (HR – 1. 9.).

Gledališki program je letos še posebej pester in obenem ohranja poudarek na produkciji KUD France Prešeren. Prične se z romantično humoresko Ugriz (1. 8.), sledijo kabaret Rdeči kabaret (2. 8.), gledališko-glasbena predstava Radio Yu Tup – Nikol ni prepozn za slavo ter Čist huda predstavo Gverila Teater (5. 8.), Rock 'n' Roll impro Kolektiva Narobov (6. 8.), Kurba in režiser (7. 8.), večer StandAp komedije A ti to resno? Vida Valiča, Denisa Avdića in Ivana Šarića (22. 8.), zaključi pa se s prodajno predstavo Zavoda Federacija Razprodaja Kapitala in gledališko-versko ceremonijo Zaničniško odmaševanje Andreja Rozmana Roze (27. 8.).

Tudi letos se bo ekipa Kudovih Improligašev podala na Impro maraton, tokrat 25-urni, ki se bo pričel 12. 8. na velikem odru Trnfesta, se neprekinjeno nadaljeval v dvorani vso noč in ves dan do večera, ko se bo spet preselil na veliki oder in zaključil z Grand finalom.

Na sporedu festivala sta dve plesni predstavi: Enye Belak The Daddy Project (15. 8.) in solo nastop Maše Kagao Knez s Rojena izven svoje vasi (29. 8.).

Otroški program ob četrtkih

Programu za otroke bodo tradicionalno posvečeni četrtki, konec avgusta pa se bo Trnfest znova povezal še s sestrskim festivalom Emonska promenada, ki poskrbi še za dodatne nastope, redstave in poulično dogajanje tako za male kot velike otroke.

Med četrtkovimi filmskimi projekcijami bo predstavljen izbor kratkih igranih in animiranih domačih ter tujih filmov ter program Animateka po Animateki (23. 8.). Na področju razstav se v Kudovi klubski sobi (1. nadstropje) obeta Pregledna razstava zmagovalnih fotografij fotografskega natečaja TrnFoto 2006-2011, v Kudovi galeriji v pritličju pa razstava slik Trnow vs. Rog Tilna Mihelič Kurenta in razstava otroških ilustracij Iščem založnika Manice Klenovšek Musil.

Ustvarjalne delavnice ob koncih tedna

Ob koncu tedna, vsako soboto in nedeljo, od 12. ure dalje potekajo ustvarjalne delavnice za mlado in staro, ki bodo tokrat obsegale ustvarjanje mozaikov, stripov, arhitekturno delavnico, recikliranje embalaže, ustvarjanje z glino in kaligrafijo. Zadnji dan festivala (1. 9.) pa se bo na dvorišču KUD France Prešeren odvijal ARTish (ARTish.si), prodajno-razstavna predstavitev unikatnih del ustvarjalcev ter ustvarjalne in plesne delavnice za male in velike.

Emonska promenada letos že dvanajstič

Emonska promenada, tokrat že 12. mednarodni ulični festival, ki bo [prav tako pod okriljem KUD France Prešeren] potekal med 30. avgustom in 1. septembrom [med 18. in 21. uro] in vsebinsko dopolnjuje Trnfest, pa se bo znova odvijala na trnovskem mostu in Emonski ulici. Obe prizorišči se v času promenade spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče, polno umetnikov z vsega sveta, tako mali kot veliki pa se lahko preizkusijo v artističnih spretnostih in družabnih igrah. Več o programu promenade bo v kratkem na voljo na www.kud-fp.si.

60.000 obisovalcev v 33 dneh

Organizator KUD France Prešeren v času festivala pričakuje okoli 60.000 obiskovalcev, kar velja za optimalen obisk glede na kapacitete prostora in glede na to, da je KUD France Prešeren lociran v osrčju spalnega naselja. Ravno zato se bo vsakodnevno dogajanje na dvorišču KUD France Prešeren znova zaključilo ob 22. uri in se nato preselilo v dvorano, navadno z DJ programom ali gledališko predstavo. V primeru dežja se bo program z zamikom 30 minut odvijal v dvorani.

KUD France Prešeren se za razumevanje za živahnejše večerno dogajanje v okviru festivala zahvaljuje okoliškim prebivalcem, obiskovalce pa naproša, da svoje avtomobile, kolesa in pasje prijatelje zaradi stiske s prostorom pustijo doma.

Znova bo dišalo po pečeni koruzi, ki velja za zaščitni znak festivala, in ponovno tudi po Frksih, sveže zvitih dobrotah z najbolj priljubljenim TrnFrksom na čelu.

Podpri Trnfest!

Tudi letos lahko obiskovalci festival podprejo z nakupom priponk (2 €), usnjenih zapestnic (4 €) in/ali majic (10 €), ki so naprodaj na Trnfestovi stojnici, ali pa 0,5 % svoje dohodnine namenijo organizatorju KUD France Prešeren. Tako že samo z nakupom Trnfestove priponke v vrednosti ene osvežilne pijače finančno podprejo festival, ki jim že vrsto let prijetno popestri poletne večere. Organizatorji upajo na čim večji odziv in za promocijo prijazne geste podpore prosijo tudi medije širom Slovenije.

Ogled festivalskih prireditev je brezplačen, za večerni DJ program v dvorani pa KUD France Prešeren obiskovalce naproša za prispevek v obliki Trnfestove priponke, zapestnice ali majice, ki so naprodaj na Trnfestovi stojnici in veljajo za ves čas festivala. Podpri Trnfest!

Trnfest so omogočili

Trnfest 12 so omogočili Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Turizem Ljubljana, Urad za mladino Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Festival so podprli tudi Frks, Comshop, Foculus, Hiša otrok in umetnosti, Akustika Primožič, Venge, Društvo za promocijo glasbe (DPG), 100 d.o.o., Amidas, FotoFormat, Collegium Graphicum, Triglav papir in Ljudmila.

Medijska pokrovitelja festivala sta Radio Antena in Radio Študent.

Več informacij dobite na www.trnfest.si!

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Trnfest 2012 - 21. festival bo letos potekal od 31. julija do 1. septembra - thumbnail

Trnfest 2012 - 21. festival bo letos potekal od 31. julija do 1. septembra