v rubriki dogodki:
.. / / / 03.04.2012 09:11

2. Phillips Fashion Week – dogajanje na prvem dnevu

Drugi Phillipsov fashion week je v polnem zagonu. Prvi dan se je včeraj, 2. aprila 2012, začel z okroglo mizo – DNK slovenskega modnega oblikovanja. Domači modni poznavalci so na enem mestu delili svoja mnenja in poglede o položaju, možnostih in priložnostih slovenske mode.

Pogovor med modnimi strokovnjaki je povezovala nekdanja televizijska voditeljica Urša Jerkič, njeni gostje pa so bili: modna oblikovalka in kustomografinja Sanja Grcic, Marta Vodeb, ki je soustanoviteljica in danes edina lastnica blagovne znamke Vodeb, vrhunska oblikovalka modnega nakita pri Zlatarni Celje Olga Košica, priznana slovenska modna oblikovalka Urša Drofenik, Valter Kobal, ekonomist, direktor in solastnik znamke Oktober, modna oblikovalka in docentka na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Nataša Peršuh in modni oblikovalec Zoran Garevski, ki bo svojo kolekcijo predstavil zadnji dan.

Če povzamemo dvourno debato, so se udeleženci strinjali, da se slovenska moda razvija, Slovenija pa postaja vse bolj pomembna tudi na svetovnem modnem zemljevidu. Prav tako so si bili enotni, da je za modo pomembno, da si oblikovalci med seboj pomagajo in sodelujejo.

Pričakovanja

Maruša Penzeš, direktorica ženskih edicij v podjetju Adria Media in organizatorka drugega tedna mode pravi, da si želi polnih dvoran, navdušenega občinstva in zadovoljnih designerjev.

"To je šele drugi korak, ki ga delamo pri razvoju tovrstnega trga pri nas, velik razvoj smo naredili tudi s tem, da smo v program uvrstili mlade modne oblikovalce, ki se šele prebijajo na sceno. Je pa res, da je prvega vedno težko preseči, vendar se bomo maksimalno potrudili."

Jeseni lahko pričakujemo tretji Fashion week, saj sta dva tedna mode na leto ustaljena praksa, trenutno še ni znano kje in kako, saj kino Šiška poka po šivih, kdaj v prihodnosti pa bo dogodek morda potekal tudi na Kongresnem trgu.

Med obiskovalci je bil tudi piranski župan Peter Bossman, ki si je z družino prišel ogledat modno revijo svoje hčerke Allice. Dodaja, da je nanjo zelo ponosen in verjame v njen talent, nove talente na slovenski modni sceni pa rada spremlja tudi Olga Košica, saj se vidi, da veliko eksperimentirajo in novosti se ji zdijo prava paša za oči.

Počakati bo potrebno do večera in videli bomo kakšno vizijo za jesen zimo 2012 ima prvi sklop modnih oblikovalcev, ki ga sestavljajo Urša Drofenik, Simona Lampe, Maja Štamol, Vladimira Kralj, Miro Misljen, Matevž Faganel, Sanja Grcić, Nicola de Main, Aleksandra Brlan in Maja Ferme.

Slike z modne revija mladih talentov si lahko ogledate tukaj ☛

Lea Smrkolj - avatar

Lea Smrkolj

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 13.03.2012 na ŽVPL-u skupaj objavil 10 člankov.

2 Fashion Week - thumbnail

2 Fashion Week