v rubriki dogodki:
.. / / / 29.08.2009 20:54

Kino Šiška končno odprta s koncertom Pankrtov

Včeraj se je slavnostno odprl Kino Šiška, prostor urbane kulture, ki so ga razdevičili Pankrti, ki kljub letom zvenijo kot se šika. Predpremierna otvoritev ni bila brez porodnih krčev, a upajmo, da jih bodo v Kinu Šiška odpravili in da bo Šiška zaživela kot osrednji center urbane kulture.

Že na prvi pogled nam je bilo jasno, da je za potrebe neuradne otvoritve (uradna otvoritev bo 18. septembra 2009 s koncertoma Laibah in Juno Reactor) Kino Šiška namesto urbana postala fina, saj so se na zgornjem in spodnjem šanku bohotili veliki kozarci za vino, fini natakarji pa so nas opozorili, da pivo pride, a šele po koncertu.

Klientela na otvoritvi

Tudi klientela je bila bolj fina, kot bo upam v bodoče: od SCT-jevega Zidarja, bivše županje Vike Potočnik, ki ni nič naredila za Kino Šiška, ko jo je 7 laških let nazaj k ukrepom nagovarjal odbor za rock'n'roll - mene bi bilo sram se nasmejano pokazati na otvoritvi, ... in ostale jare gospode in finih kiklic ter štiklic (sicer nimam nič proti, ampak, hej, od finoče nobena urbana ustanova ni živela). Ampak sem si mislil: za začetek, naj jim bo, tafini ljudje se radi kažejo, to jim je v krvi, pač.

Ampak fini ljudje imajo radi zastonj vino v velikih kozarcih, ki ga srebajo in se menijo o velepomembnih rečeh. Tako je več kot polovica povabljenih kaj kmalu po začetku koncerta Pankrtov oddrvela za oba šanka in tam srebali vino in se menili o velepomembnih rečeh, oz. vsaj tako so si mislili.

Koncert Pankrtov

Mi smo uživali v dobre dve ure dolgem koncertu legendarne zasedbe Pankrti s Perotom Lovšinom na čelu in s skoraj originalno zasedbo in tako, kot je Pero rekel, razdevičili Kino Šiška. Pankrti so žgali odlično, odigrali celoten opus in zabavali tiste pol dvorane, ki je uživala v koncertu.

Med publiko na koncertu smo opazili med drugim tudi Janija Kovačiča, ki je cel koncert očitno užival, pel z bendom, pa tudi dr. Gregor Tomc, soustanovitelj skupine, ki jim je nadal tudi ime Pankrti in sedaj mestni svetnik je užival. Tudi župan Zoran Jankovič, ki je imel govor pred koncertom, je prišel celo čisto pred oder.

Dvorana brez klime

Ko smo že pri dvorani: dvorana je impresivna, baje da je modularna, oder je bil za Perota kar malce prevelik ko je tekel z enega konca na drugega, luči v dvorani je toliko, da je dvorana pripravljena na vsakršne špektakle (čeprav je bila osvetlitev zadaj bolj za Abbo kot Panrkte, tu se bodo morali mojstri luči še malo naučiti prilagoditi razmeram nasopajočega), zvok je bil odličen, le v prvi vrsti malo manj. Dvorana je torej z malenkostnimi korekcijami super!

Če bi seveda v njej delovala klimatska naprava, ki pa je očitno odpovedala poslušnost (baje da so imeli neke probleme z njo, kar se je tudi poznalo na temperaturi). Tako je bila vročina med koncertom, po koncertu pa v obeh nadstropjih za obema šankoma, kar je minus, a verjamem da bodo Šiškarji popravili.

Pivo? Samo Gösser

Minus je tudi manjko piva: na voljo je bil le Gösser, pa še tega je zmanjkalo prekmalu, tako da smo morali v bivši Jankovičev hotel še po enega, dokler tudi ti niso zaprli. ŽVPL-ova ekipa je bila edina, da tak (rockerski, oz. urbani) plac potrebuje kaj več kot eno vrsto piva, poleg fensi Gösserja še oba domača: Union in Laško, pa tudi kakšnen uvožen za goste iz tujine ne bi škodil (češki Budveiser recimo, pa Guinness, pa še kaj, ...).

Sicer pa je Kino Šiška prijazen invalidom, sanitarij je dovolj (spodaj več kot zgoraj, a zadosti in na nivoju), spodnja dvorana, kjer je razstava o obnovi Kina Šiške je velika približno kot dvorana v Ortu (se pravi za cca 200 ljudi), kar bo za manjše koncerte odlično!

Zaključek: še malo pa bo Šiška spet zakon

Skratka: Kino Šiška je končno spet odprta, za kar čestitke ekipi, ki je sodelovala pri obnovi, programskemu delu in seveda županu Jankoviču, ki je držal obljubo in tako ima Ljubljana eno fino koncertno dvorano, v kateri upam, da bomo videli veliko dobrih koncetov.

Le par zgoraj omenjenih porodnih krčev eliminirajo, pa bo Kino Šiška zagotovo postala center urbane kulture! ŽVPL komaj čaka!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Otvoritev Kina Šiške s Pankrti - thumbnail

Otvoritev Kina Šiške s Pankrti

Foto: Uroš Matjaž