v rubriki dogodki:
.. / / / 09.07.2012 13:02

Rock Otočec letos trajal kar 5 dni

Prvi dan, v sredo, so na jasi Rock Otočca predstavili ČlovekA z bombami Anton Podbevšek Teatra. V glasbeno pevski predstavi so nastopili številni znani obrazi, med drugim tudi Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Irena Yebuah Tiran in Jure Longyka. V glavni vlogi je kraljeval Tomi Meglič iz skupine Siddharta.

Četrtek

Že naslednji dan pa so se obiskovalci lahko prepustili glasbenim zvokom. Dan so preživeli v hladni Krki, se ukvarjali s postavljanjem šotorov in si ogledovali prizorišče. Na oder so proti večeru stopile že prve skupine.

Up n' downs in Soundtopia so preko predizborov prišli do nastopa na glavnem odru Rock Otočca. Sledil je nastop skupin Dandelion Children, Manouche in Movits!. Švedska skupina Movits! je s svojimi swing in hip hop ritmi navdušila zbrane poslušalce, kljub petju v švedskem jeziku. Sledil je nastop hrvaške punk-rock skupine Hladno pivo.

Malo po polnoči pa je s svojim eksplozivnim nastopom navdušila punk gypsy dub skupina Gogol Bordello. Skupina iz ZDA je nastala leta 1999 in je znana predvsem po divjih komadih in zabavanju na odru, kar so nam v četrtek tudi dokazali. Noč pa se še ni končala. Za najbolj vztrajne je sledila še zabava pod šotorom do poznih jutranjih ur.

Petek

Petek se je začel v znamenju vročine in sonca. Večina se je čez dan skrivala pod šotori v senci, se namakala v Krki, hladila s pivom in čakala, da sonce zaide. Nikjer se ni prav dosti dogajalo, le peščica ljudi se je valjala po blatu, nekaj se jih je sprehajalo po prizorišču.

Nekaj po 18h pa so se začeli koncerti. Kot prvi so na oder stopili Džem, nato pa še Momento. Odličen nastop, všečno rockabilly glasbo in pravi outfit pa so nam ponudili Eightbomb. Zbrana publika je poplesavala v rock’n’roll ritmih, tako da je njihov nastop čisto prehitro minil.

Naslednji so na oder stopili Crossfire. Nato pa je sledil še en odličen, energičen nastop skupine Kultur Shock, katero sestavljajo japonski, bosanski, srbski, hrvaški, bulgarski in ameriški član.

Headlinerji petkovega večera niso izpolnili pričakovanj: nezanimivi in s precej turobno glasbo so se na odru predstavili New Young Pony Club. Skupina prihaja iz Velike Britanije, njihova glasba pa se opredeluje za new wave, dance, elektronski pop-rock.

Trudili so se navezati stik s publiko, vendar je bila le ta večinoma nezainteresirana. Po njihovem 1 urnem nastopu pa je sledil vrhunec večera, Mi2. Skupina, ki je že kar stalnica na slovenskih open air festivalih, je zbrani množici ponudila svoje največje hite, tako da je več tisoč glava množica prepevala z njimi. Res odličen, duhovit nastop, ki je večino razgrel in spravil na noge.

Po nekaj tehničnih težavah, pa so kot zadnji nastopili še Orleki. Sprva nekoliko neučakano publiko, je njihov komunikativen nastop takoj pritegnil in po nekaj komadih so se obiskovalci razživeli in prepevali z njimi ob zvokih harmonike in pihalne sekcije.

Sobota

Po petkovem večeru, polnem odlične glasbe, pa je ponovno sledil vroč in zelo soparen dan. Ko si se sprehodil po prizorišču je bilo vse spet dokaj mrtvo. Nikjer nikogar, tistih nekaj, ki pa so se odločili odplaziti iz sence, pa so svoja razgreta telesa namakali v hladni Krki, ki se je počasi spreminjala iz čiste v blatno.

Nekaj vztrajnih se je valjalo po blatu, pod malim odrom so se smejali komikom. Axe angelčki so od vseh prijetno dišečih fantov padli na Zemljo in tudi drugim ponujali omamne dišave. Seveda so vsi komaj čakali, da se bo proti večeru nekoliko ohladilo in bodo lahko divje zažurali.

V soboto je prva na oder stopila skupina Pištolj na gumene metke, nato pa je sledil še nekoliko nepričkovan odštekan nastop skupine D8 dimension. Fantje iz Italije so nastop začeli s plinskimi maskami na obrazih, nadaljevali z žaganjem glave z lutke, pevec pa si je med nastopom obril glavo.

Za njimi so na oder stopili El Kachon. Z odličnim hardcore nastopom pa so nam postregli Deafness By Noise. Pevec je ves čas koncerta skakal in tekel po odru, res je pokazal ogromno energije. Nato pa odličen nastop 7 članske italijanske skupine PassoGigante, ki jo zaznamujejo predvsem ska in funky ritmi. Tokrat so fantje iz Firenc ponudila še boljši nastop, kot pred nekaj meseci v Kinu Šiška.

Zapeli so tudi himno, Raj je raj na Rock Otočcu in poželi plaz navdušenja. Za njimi pa je na oder skupaj z Danilom Kocjančičem in njegovimi prijatelji, stopil tudi minister Žiga Turk in Danilu poklonil listino za zasluge.

Po njihovem polurnem nastopu, pa je sledil nastop energične skupine Happy Ol’ McWeasel. Zvoki bobnov, kitare, banje, harmonike in viole so odmevali v ritmih irish-celtic hardcore punk rock banda in napolnili naša ušesa, skakanje in zabava pa se je iz odra preselila med publiko, ki je po koncertu kričala, da hočejo šeee.

Vlado Kreslin in mali bogovi so nam tokrat ponudili veliko bolj doživet in energičen nastop, kot ponavadi, tako da si zaslužijo vse pohvale. Publika je v enournem nastopu prepevala njihove hite in se objemala ob bolj umirjenih baladah.

Po nastopu Vlada Kreslina, je na oder stopil Franci Kek in se skupaj z obiskovalci poklonil preminulemu Lojzetu Slaku, ki je nekaj let nazaj tudi stal na odru Rock Otočca.

Nato pa je na oder stopila še ena največjih srbskih pop rock zasedb, Bajaga & instruktori. Njihov nastop je bil dokaj miren, vendar se je publika razživela od nekaterih bolj poznanih hitih.

Kot zadnji pa je na oder Rock Otočca stopil še Kiril Džajkovski, makednoski skladatelj in producent, ki je znan po kombiniranju makedonske etno glasbe in elektronike. Skupaj s Kirilom je nastopila tudi njegova 10 članska spremljevalna zasedba.

Nedelja

Nedeljski dan se je za tiste, ki so še vedno vztrajali na Otočcu, nadaljeval v bolj ležernem ritmu. Nogometni navdušenci so si lahko s pivom v roki ogledali finale nogometnega prvenstva. Ostali zabave želji obliskovalci pa so zažurali s Kok Bandom, ki je izvajal rock uspešnice zadnjih 30 let.

Rock Otočec 2012 - občutki

Aha, pa še to. Za lačne želodčke je letos poskrbelo gostinstvo Hotelov Otočec, ponudba pa je bila kar pestra. Poleg klasičnih hamburgerjev in pomfrija, so se na jedilniku znašle tudi ribe, zelenjava, ocvrt sir, na žaru pečen piščančji zrezek, sadje, jogurti, sladoled. Tudi cena piva je bila več kot solidna, saj je bilo za hladno pijačo, ki je bila v vročih dneh več kot zaželjena, potrebno odšteti 2,2 eur na 0,5 l.

Na festivalu je bilo omogočeno tudi shranjevanje vrednejših predmetov, poskbljeno je bilo za postaje za polnjenje telefonov, brezžični internet, bili so tudi tuši s toplo vodo, čeprav je letos verjetno bolj pasala hladna.

Poleg nogometa na suhem, se je odvijal tudi nogomet v blatu in v milnici, ženske pa so pred moško publiko lahko odigrale ameriški nogomet. Ob robu se je dolgočasila tudi Zorb krogla, nikogar namreč nisem zasledila, ki bi se odločil za premetavanje v njej.

Nekaj deklet si je telo olepšalo z body paintingom, v soboto pa je pri gradu potekala tudi sveta maša. Vsak dan je potekalo tekmovanje za miss mokre majčke. In ja, tudi brez Fani ni šlo, ki se je vse dni veselo sprehajala po prizorišču in dajala intervjuje.

Rock Otočec nam je letos ponudil pestro družabno in koncertno dogajanje. Naslednje leto pa malo manj vročine in kakšen še bolj zveneč band, pa bo vse skupaj še boljše.

Alja Kink - avatar

Alja Kink / Alja Kink Photography

Glavna urednica ŽVPL, ki je od 24.10.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 53 člankov.

Rock Otočec 2012 - thumbnail

Rock Otočec 2012

Foto: Damjan Cilenšek / Vini