v rubriki dogodki:
.. / / / 13.02.2001

TommyBeats: DJ Swing v SubSubu

Enajsti Radyoyo v Subsubu... Petič hiphop... Večer, napovedan v bistvu kot r'n'b, hiphop & street soul happening. Zaradi rhythm & bluesa na prvem mestu je bilo pričakovati rahlo bolj soft performance, a je DJ Swing, gost iz Londona, r'n'b-ju posvetil prav toliko, če ne celo manj pozornosti, kot hiphopu ...

Svojo glasbeno pot je DJ Swing začel v breakdance skupini in jo nadaljeval kot DJ najprej na hišnih ter nato klubskih zabavah. S promocijo artistov se je ukvarjal že pri velikanki BMG/RCA, danes pa skrbi za klubski r'n'b & hiphop oddelek pri založbi Tommy Boy. Na londonski postaji ima tudi svojo tedensko oddajo. Je prejemnik nagrade MOBO 98' za najboljšega klubskega DJ-a, ki mu je odprla vrata v svet. Tako je rolal že po Evropi, pa v Braziliji, Južni afriki, Hong Kongu, severni Ameriki itd. in se pojavil ob boku DJ-ev kot so Trevor Nelson, DJ Tomekk, DJ Tony Touch in drugi.

Ker klub do polnoči kljub nižji ceni vstopnice ni bil preveč poln, pa tudi po polnoči so se klasični in malo manj klasični hiphoperji in zmerno število hiphoperk le počasi nabirali, so nas kot ponavadi pred nastopom gostujočega DJ-a ogrevali domači rezidenti - tokrat Zeds in Fu. DJ Swinga smo dočakali malo pred pol drugo. Ta je takoj na začetku svojega seta prezentiral nekaj skrečanja, nato pa poprijel za mikrofon in publiko najprej pripravil k sodelovanju in komunikaciji z njim. Posledica je bilo solidno polno plesišče in pa navdušen folk.

Efekt, ki se ga poslužuje, je njegova posebnost, pravi pa, da to dela zato, ker se da samo glasbo poslušati tudi doma in je na partyju treba narediti pač nekaj več. Kakor koli, začel je hitro in udarno, vmes zaplaval v mirnejše vode, pa spet k tršim beatom in tako slabe tri ure. Poleg standardnih komadov (v zadnjem času npr. ne uideš Ms. Jackson ali pa De la Soulom) ima na zalogi exclusive -- čisto sveže zadeve torej -- kot klasike. Med nastopom ves čas dodaja personal touch, veliko se poslužuje tudi raznih DJ-evskih spretnosti. Posebej je navdušil remix Eminemovega Real Slim Shadyja, ali pa se je tako samo zdelo, ker si je za njegovo napoved vzel še posebej veliko časa... Že tako nedolgočasen party so popestrile še videoanimacije, saj smo lahko, rahlo naveličani risank, kitajskega cirkusa in črno-belih futurističnih filmov, tokrat na screenu nad DJ-em vsaj na začetku opazovali delo njegovih rok za gramofoni. Posrečeno in še poučno ...

Zdelo se je, da bi DJ Swing rolal v neskončnost, a ura se je bližala pol peti in klub se je praznil, tako da je gramofone prepustil Zedsu, sam pa pred popolnim umikom za kratko prevzel še in samo mikrofon. Večer je zaključil JAMirko.

Foto (ki so še v obdelavi): Segej Vrhovec & Aleš Kalan

Tina H. Zakonjšek

DJ Swing v akciji - thumbnail

DJ Swing v akciji