v rubriki dogodki:
.. / / / 26.05.2002

Ukradena Magdalena

Prejšnji teden se je končala četrta Magdalena. Četrti mednarodni festival vizualnih komunikacij za mlajše od 30 let. V nasprotju z brati in sestrami, ki se vsako leto zgodijo nekje ob obali, nas je Ona gostila v štajerski prestolnici. In to tri simpatične dni.

Festival se je začel z otvoritvijo razstav malce pod 600 prijavljenih del. Ogled vseh prizorišč je razkril nekaj podpovprečja, nekaj nadpovprečja, predvsem pa veliko tistega v sredini. No, ocena je subjektivna, nekateri so bili namreč nad razstavami navdušeni, drugi razočarani ... Kakor koli, splošna slika, kot se je pokazala v naših očeh, najbrž ne bi bila po godu Trevorju Beattieju, kreativnemu direktorju londonske TBWA in enemu izmed predavateljev na festivalu, ki je v svojem karizmatičnem verbalno-vizualnem nastopu z naslovom Nehajte pisati oglase zatrdil, da je izmed vsega najbolj nevarna ravno povprečnost.

Zagovornik pisanja idej Beattie in Simon Anholt, predsednik žirije in tržni svetovalec mnogim državam predvsem na področju držav kot blagovnih znamk, sta poslušalce uspela prikovati na stole. Ti dve presežni predavanji so dopolnila še tri - Špela Mlakar je govorila o arhitekturi v 2D-prostoru, Slavimir Stojanović je predstavil svoj projekt Minus, Todd Purgason pa ni imel sreče - je še kakšen boljši trenutek za bojkot s strani tehnologije kot predavanje o Flashu kot kreativnem orodju ...

Zvečer se je dogajanje iz Narodnega doma preselilo v Pekarno, Magdalenino mamo prvi dve sezoni. Po Melodromu, novomeških Moveknowledgement, trojki Ironic Tronic in nekaj slovenskih DJ-ih je bil v soboto vrhunec festivalskih večerov nastop Rainerja Trübyja, enega najbolj vročih nu-jazz DJ-ev v tem hipu. Pošteno polni Gustaf, v katerega se je po razglasitvi zmagovalcev preselila vsa smetanica, je Trüby očaral s svojo mešanico urbanih in etno zvokov ter mehko jazzy-housy elektoniko.

In zmagovalci? Glavna nagrada Magdalene je bila na domiselni zaključni prireditvi pod taktirko Napota in Dejmo stisn't teatra podeljena Matiji Hitiju za njegov International Trust Fund banner (www.romb.si/itf/). Prvi spremljevalec je Goran Milanović s svojim plakatom za 4. mednarodni festival podvodnega filma, drugi pa Luka Mancini z logotipom za taekwondo klub Tiger. Poleg teh nagrad je bilo podeljenih še 15 zlatih in 10 srebrnih modrcev, Krilatim oblikam pa je pripadla posebna, na novo za njih ustanovljena nagrada Zlati kondom za varen seks, ki so si ga prislužili s provokativno akcijo "Redesign of Winning" na festivalu s podnaslovom "Redesign of Meaning". In Magdalena je bila ukradena ...

Magdalena plakat - thumbnail

Magdalena plakat