v rubriki glasba:
.. / / / 16.11.2004

Edo Maajka: mainstream sem, sluzasta komerciala pa ne

Presedala sem se na neudobnem barskem stolu v BOF-u in nestrpno pogledovala proti vratom, izza katerih naj bi se pojavil. Čakala sem že precej časa, Eda Maajke in ekipe pa še vedno od nikoder. Tamkajšnja koordinatorka mi pove, da so imeli probleme na meji in da pridejo v kratkem. Probleme na meji? Še vedno obstajajo "problemi na meji"?!

Pogledam na uro. Čas, ki ga potrebujejo, da pridejo, plus čas za intervjuje novinarjev, ki so imeli termin pred mano, plus čas za vse tehnične priprave ... težka bo! Po dolgem čakanju se je končno prikazal na vratih. Ena za drugo so ga obkolile televizijske kamere in v vsako je potrpežljivo odgovarjal na vprašano. Ko je končno prišla vrsta na moj intervju, je Edo Maajka skorajda ponorel, češ - koliko intervjujev pa moram narediti!

Takrat se je za več kot uporabnega izkazal moj kolega - stopil je do njega in po nekaj stavkih sta jo oba mahnila v mojo smer. Ni mi bilo povsem jasno, kaj mu je kolega rekel, vsekakor pa je kazalo, da se situacija obrača na bolje.

Verjetno sem se takoj, ko je prišel blizu, začela obnašati kot (pre)vzhičena najstnica, kajti kolega mi je namenil enega tistih vzpodbudnih pogledov. Kljub manjši zmedenosti ob osebi, ki jo že dalj časa poslušam in spoštujem, se mi je za intervju uspelo dogovoriti!

Katera je tvoja ciljna publika oz. komu je namenjena tvoja glasba?

Pa jebiga, vsem. Najbolj ciljna publika pa so mi študentje. Njih je največ na koncertih.

Kje pa se dogajajo tvoji najboljši koncerti?

V Zagrebu.

Zakaj v Zagrebu?

Ne vem zakaj v Zagrebu, ampak publika tam najbolje reagira. Najboljši so in - Vem, da mi veliko ljudi v Bosni zameri, ker to izjavljam, ampak tam me publika ne pride opazovat in ocenjevat, ampak pridejo samo skakat.

Nekateri mislijo, da si po drugem albumu postal komercialen?

Nisem.

? ker si nastopal v reklamah. Jih delaš, ne vem, zaradi dobre družbe ali dobrega honorarja?

Reklame sem delal za H.T. in samo za H.T. Imel sem ponudbe za tisoče, slikovito rečeno, podjetij. Te reklame sem delal le zato, da bi pokril stroške koncerta v Domu sportova, saj brez sponzorjev v njem ne moreš nastopati. Ni mi žal zaradi tega.

Pravzaprav mi je žal le zato, ker je to na koncu izpadlo slabo - že davno smo se dogovorili za ta koncert in reklame, na koncu pa se je koncert zgodil v trenutku, ko je velika korporacija (T Mobile) prevzela H. T. To so mi nekateri zamerili. Ampak meni ni žal. Zadovoljen sem, da sem to naredil in vesel sem, da je bil koncert v Zagrebu tak kot je bil - "fakat" super.

Kar pa se tiče albuma, mislim, da je veliko trši od prvega in noben mi ne more reči, da je komercialen. To kar se posluša, jebiga, se posluša. Mainstream sem, ampak neka sluzasta komerciala pa nisem. To vem.

Je razlog, da se po naslednjem albumu umikaš iz estrade, ravno strah pred tem, da bi postal preveč komercialen?

Ni. Ni, ampak imam že poln kurac šmrkavcev in poln kurac nekih zgodbic in napihovanj in vseh teh zajebancij. Enostavno mislim, da ne bom več mogel biti toliko objektiven. Mislim, da človek, ki jih ima preko 30, ne more več razmišljati - kako bi rekel - revolucionarno ali kakorkoli že. Tukaj so žena in otroci ?

Ne more biti več "nadrkan"?

Ne, ne da ne more biti "nadrkan", ampak ne more biti več realen, ker se priklanja denarju. Pravzaprav si prej dobro vprašala. To je eden od razlogov - bojim se, da bi se mi to zgodilo.

Tvoj novi album je precej močno čustveno nabit, imenuje pa se No sikiriki, brez skrbi ...

Jebiga. Na njem naj bi bile še tri pesmi tipa No sikiriki, totalni optimizem. Kasneje sem jih izločil, ko sem začel padati v neko depresijo in sem naredil pesmi tipa Mater vam jebem in še nekatere, ki so mi bile boljše od teh.

Album se tudi konča (če odvzamemo bonus track) z besedami "mater vam jebem". Komu so namenjene?

Namenjene so vsem politikom, posebno pa ljudem, ki onemogočajo Bosni in Hercegovini, da bi zaživela kot celota. Namenjene so vsem tistim, ki so pripomogli k vojni v Bosni in Hercegovini. Enostavno trpim zaradi tega.

Kako nepovezanost Bosne in Hercegovine in razmere po vojni na področju bivše SFRJ, vplivajo na produktivnost hip hop-a?

Mislim, da ta hip hop scena bivše Jugoslavije še dolgo ne bo funkcionirala kot celota, ker recimo en bend iz Srbije ne more nikoli nastopati na Hrvaškem pod istimi pogoji ... Razumeš, to je enostavno nekaj, kar je vojna prinesla. Kar je škoda. Ampak rap je super, dober je in na vsaki sceni bivše republike Jugoslavije obstajata vsaj dva ali trije MC-ji, ki so odlični.

Kateri so trenutni projekti Fm jam records-a? Kdaj izide Frenkie-jev CD?

Frenkie-jev CD bo izšel v začetku decembra, drugače pa imamo v načrtu izdati še D-fence in še nekatere stvari ...

-- Dijana

Prisluhnite Maajki - thumbnail

Prisluhnite Maajki