v rubriki glasba:
.. / / / 06.09.2004

Beenie Man - Back to basics

Beenie Mana in njegovo glasbo bodo letos zagotovo dodobra spoznali tisti, ki redno obiskujejo diskoteke oziroma plesišča in uživajo ob plesanju (in opazovanju nasprotnega spola med plesom) s spremljavo plesne glasbe.

Beenie Man prihaja iz Jamajke in seveda je za vsakogar prva asociacija z Jamajko in glasbo - reggae. No, Beenie Man že v svoji rani mladosti ni bil povsem prepričan, če želi biti reggae glasbenik, ampak je želel postati DJ in to mu je kmalu uspelo in danes tridesetletnik je do izida svoje prve plošče leta 1994 imel za seboj že petnajst let izkušenj kot DJ.

Seveda pa tudi v svoji glasbi Beenie Man (s pravim imenom Moses Davis) čisto mimo reggaeja ni mogel in tako v njegovi plesni glasbi slišimo kar precej pristnih jamajških reggae ritmov in tudi sicer se v glasbi čuti ritem, ki te kar sili na plesišče oziroma k plesu.

Vokal bo močno spomnil na Shaggyja, glasba in tudi tema besedil pogosto na Louja Bego ? torej boste poslušali predvsem o lahkotnem življenju ter ženskah, predvsem o ženskah. Skladb, kot so Dude, King of the dancehall, All girls party, pa Pu**y language vam vse povedo že z naslovi in mnogi se bodo prav ob teh skladbah naslajali nad prepotenimi telesi.

Osebno mi je v spominu ostala le skladba Back against the wall, ki je v celoti odpeta zgolj ob spremljavi akustične kitare z odličnimi back vokali in močno spominja na tiste družbeno-socialne kritične pesmi Boba Marleyja, ki se je drznil prepevati pesmi, kjer ni opeval le lepot Jamajke, temveč je želel narod in svet opozoriti, da ne gre za raj, kot ga prikazujejo mnoge turistične agencije.

Seveda, plošča je dobro producirana in kot sem napisal že zgoraj, zagotovo bo ponudila kar nekaj uspešnic, ki se bodo vrtele tako na radijskih postajah kot v plesiščih, posebnega presežka ali zadovoljstva pa ob poslušanju (meni osebno) ne ponuja. Glasba je zelo predvidljiva, vsebina pesmi ravno tako, gostje nič posebnega. Če vam je žanr že po naravi všeč, boste najbrž navdušeni, drugače pa nakup odsvetujem.

Beenie Man: Back to basics
(leto izdaje 2004, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 2

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Beenieman - thumbnail

Beenieman