v rubriki glasba:
.. / / / 13.06.2004

Kaj ponuja 45. Jazz Festival Ljubljana

V petek, 11. junija so zbranim novinarjem na terasi Cankarjevega doma v Ljubljani organizatorji povedali nekaj o prihajajočem 45. Jazz Festivalu Ljubljana in nas postregli s prijetno ohlajenimi češnjami in nekaj zanimivimi darili.

Umetniški vodja festivala Oliver Belopeta in programski vodja Bogdan Benigar sta nam povedala, da so tudi tokrat sledili trem težnjam: na festival so povabili glasbenike, ki jih na festivalu še ni bilo ali pa jih ni bilo že zelo dolgo, ostali so odprti za vse vrste jazza, festival pa so želeli ponuditi obiskovalcem na več lokacijah (Linhartova in Štihova dvorana v Cankarjevem domu, Križanke in Metelkova).

Največji zvezdi na festivalu bosta zagotovo slavni kitarist Pat Metheny s triom in dvema posebnima gostoma in že sedaj lahko zatrdimo, da gre za eno največjih imen sploh v zgodovini ljubljanskih jazz festivalov in že v prvem večeru se bo zgodil eden od vrhuncev.

Še večji od Methenyja pa je Ornette Coleman, ki bo 2. julija v Križankah stopil na oder za domačimi Fake Orchestra. Coleman je eno največjih imen jazza v 20. stoletju, v Ljubljani pa bo odigral enega od le treh letošnjih evropskih koncertov. Velika čast za Jazz Festival Ljubljana.

Ob teh treh, ki jih preprosto ne smete spregledati, naj omenim še nastope Luciano Caruso Quarteta (v sodelovanju z Jazz festivalom v italijanskem Vidmu), Dereka Baileyja, zasedbe Supersilent, Robert Jukič Okteta, Don Byron Quarteta in Nilsa Pettra Molvaera.

Ne gre spregledati in zamuditi tudi spremljevalnih prireditev, kjer bo veliko zanimanja zagotovo pritegnila razstava jazz fotografij Iskanje zvenenja, ki jo je pripravil Žiga Koritnik in pa nastopi Jazz oddelka Srednje glasbene šole Ljubljana pod mentorstvom profesorja Matevža Smerkola.

Za zaključek naj vas opozorim še na možnost ugodnega nakupa vstopnic do 26. junija in pa na prihajajoče recenzije dveh nastopajočih - Fake Orchestra in Roberta Jukiča, ki jih bomo lahko posredovali po zaslugi sponzorjev 45. Jazz Festivala Ljubljana.

Foto (c) Helena Mak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bogdan Benigar - thumbnail

Bogdan Benigar