v rubriki glasba:
.. / / / 28.09.1998

Kam so šli vsi rockerji?

Dobro vprašanje, knede? Velja vsaj za Ljubljano, prestolnico, metropolo, kulturno središče naše male državice na sončni strani alp. Rockerska oz. koncertna kultura izumira. Lokalov, diskotek, klubov kjer igra kakšen bend lahko prešteješ na prste ene roke, kar se tiče pa velikih koncertov pa se stanje malo popravlja, vsaj za dobre, stare, ku bi se reklo, afirmirane glasbenike. Kaj pa mladi bendi? Nič. Nula. Zero. Null. Ampak zakaj?

Zato, ker v Ljubljani in Sloveniji manjka: denarja za ustvarjanje, kulturne osveščenosti prebivalcev, podjetnih organizatorjev, promotorjev, založb, skratka glasbene industrije. Toda, preden začnem tarnat, naj povem kdo je kaj naredil za razvoj slovenske glasbe... Pa začnimo: že na stotine let se trudijo na Novem rocku, orientirani predvsem na alternativne bende in v zadnjem času tudi novodobne glasbene zvrsti (Off rock). Ustaljena, kvalitetna ponudba aktualnih bendov po izboru žirije.

Drugič: veliko je za promocijo mladih bendov v Ljubljani storil Aco Razbornik v akciji Tivolski pomp, CDjem in velikim, a žal neuspelim koncertom. O tem, kako so stvari odvijale na samem koncertu smo vam že pisali, res pa je, da se nismo informirali še pri organizatorjih. Da stvar ni štimala, je bilo krivo več dejavnikov: vremenske razmere (peklenska vročina), neizkušenost mladih bendov na takšnih prireditvah (le ti so imeli na voljo cca. deset minut za predstavitev treh pesmi, vendar so nastope vztrajno vlekli), malo ljudi, Zgaga rock festival, poletje in televizijski scenarij, ki je predvideval snemanje do točno določene ure. Potem pa kamere ugasnejo. Ja, škoda! Zdej zgleda, da ne bo nihče več počenjal kej tacga v Ljubljani.

Naši bratje štajerci bi nam bili lahko v zgled (verjemite mi, kut Ljubljančanu mi ni bilo lahko napisat teh vrstic, ampak na žalost je tako). Na onem koncu res dogaja: Zvokšok, Piše se leto, Hoška prebuja, Lent, Rock maraton v Odrancih, Ohoho festival, Lampijončki, skratka vsaka večja vas ima svoj festival. Res impresivno. V Ljubljani pa več ali manj suša. O.K., Novi rock in pa Rock postaja 1210 v izvedbi šentviške gimnazije in pa Vičstok (viška gimnazija). Nekakšni miniaturni izvedbi festivalov za gimnazijsko/srednješolsko publiko. Potem pa dolgo nič. Pa še zmeraj praznina!

Križanke stanejo za en koncert od devet do dvanajst tisoč mark (nemških, da ne bo pomote), Hala Tivoli je tu še dražja, potem prištejte temu znesku še celotno reklamno kampanjo, pa to pa ono, pa še honorar za glasbenike pa smo tam! Drago pa Stane! Ploščad pred Tivolijem je kul, ampak pogorel plac, v Križankah pa lahko "pridejo skoz'" samo Kreslin, Lovšin, Predin in Magnifico (to je dokazal pred kakšnim tednom dni). Naj prosim nihče ne sanja o Hali Tivoli, oziroma mogoče celo o bežigrajskem stadionu. Rezervirana sta za velike tuje zvezde, pa še tam je uspeh vprašljiv.

Mladi bendi, pa lahko igrajo edino v Ortu, Hound dogu ali pa na kakšnem srednejšolskem ali študentskem žuru. Škoda! Ker je mladih bendov, in to dobrih mladih bendov je pri nas kar nekaj (glej Tivolski pomp)! Ampak zaradi mizernega stanja na slovenski glasbeni sceni jih bo tkoaltko pol propadlo. Spet škoda! Zato bomo v naslednji številki ŽVPL-a naredili nekaj za njihovo promocijo: ponudili vam bomo Real Audio ? posnetke zmagovalcev akcije Tivolski pomp, ki nam jih je dobrohotno odstopil Studio Tivoli. Da boste vid'l, kam so šli vsi rockerji: na ŽVPL!

Res, redki so tisti, ki delajo za in z mladimi bendi, redki so tisti, ki jim pomagajo, glavni problem pa predstavljajo špili. Koncert je edini "medij", kjer se bend predstavi publiki, se dobro spromovira, pokaže kaj zna in dokaže, da je (če je) vreden napredovanja po stopnicah slovenske glasbene scene. Resnici na ljubo pa je lastnikom lokalov lažje povabiti v goste kakšno večjo (pop-disko-tehno-ex-yugo) zvezdo, jo pošteno plačati, pa je. Za okoli pet tisoč mark se izognejo riziku in mirno živijo naprej. Za zaprtimi vrati pa zbijajo bendi in prosijo za koncert, praktično zastonj, za nekaj sto mark.

Presenečeni? Šokirani? Otopeli? Vam je stvar že znana? Kakršnakoli pač so vaša občutja v tem trenutku, stvar še ni končana. Odgovor na vprašanje Kam so šli vsi rockerji bomo iskali še v nasednji številki, do takrat pa rock on, dudes!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.