v rubriki glasba:
.. / / / 08.12.2004

Kylie - Ultimate

V glasbi seveda obstaja zgolj ena Kylie - Kylie Minogue ... V šestnajstih letih glasbene kariere je objavila deset albumov, prodala več deset milijonov plošč in svet nekajkrat navdušila s koncertnimi turnejami. Na vrsto je prišla še zbirka največjih uspešnic Ultimate.

Svojo kariero je Kylie sicer začela v rodni Avstraliji že zares daljnega leta 1979 in sicer kot igralka v nekaj zelo priljubljenih TV nadaljevankah - najprej Skyways, nato The Henderson Kids in naposled še v Neighbours.

In prav v slednjo je povezan tudi začetek njene glasbene kariere, saj je Kylie ob neki dobrodelni prireditvi julija 1987 posnela priredbo skladbe Loco-motion in mnogi so takoj vedeli, da imajo pred seboj bodočo glasbeno zvezdo.

Naslednje leto je izdala prvenec Kylie, na katerem je bil duet s soigralcem iz serije Neighbours Jasonom Donovanom Especially for you in še ena velika uspešnica I should be so lucky. Nato so jo opazili glavni možje Stock Aitken and Waterman, ki so v Londonu skrbeli za uspešnice Samanthe Fox, Mel and Kim in podobnih pop izvajalcev konec osemdesetih.

Vendar pa to sprva plodno sodelovanje ni vzdržalo dolgo časa, saj so v Stock Aitken and Waterman želeli Kylie svetu predstavljati v bolj punčkasti podobi, imeli so tudi popoln nadzor nad njenimi pesmimi in snemanjem videospotov, kar pa ni bilo posebej všeč sami Kylie, ki je želela biti podobno drzna kot Madonna.

Prelomna je bila uspešnica Better the devil you know in plošča Let's go to it leta 1991, ki ju je Kylie ustvarila bolj ali manj sama oziroma brez nadzora. Sprva je kazalo, da je storila veliko napako, a nato jo je iz skorajšnje pozabe rešil Nick Cave, ki je z njo v duetu odpel skladbo Where the wild roses grow na eni svojih najboljših plošč Murder Ballads.

Kylie se je v naslednjih letih in z naslednjimi ploščami uspešno vračala k popu, v svoj glasbeni izraz pa je sprejela tudi nove, elektronske in plesne žanre, na vso moč pa je njena zvzeda znova zasijala leta 2001 z uspešnico Spinning around in od tu naprej Kylie pozna le še uspeh.

Revoje so se toplo za njeno podobo na naslovnici, presenečala je z drznimi fotografijami in tudi izjavami ter dejanji, koncerti so bili zmes plesa, teatra in glasbe in letos izdana plošča Body Language je vso slavo in blišč le še potrdila.

Na zbirki Ultimate boste tako našli zbirko triintridesetih uspešnic z vseh desetih plošč, vključno z najnovejšimi uspešnicami. V priloženem ovitku pa boste občudovali kolaž številnih zanimivih fotografij, s katerih boste lahko razbrali, kakšno preobrazbo je Kylie v teh šestnajstih letih doživela ne le kto glasbenica, temveč tudi kot oseba.

Plošča, ob kateri bo prijetno tistim, ki so Kylie oboževali že v osemdesetih, seveda pa je to obvezno čtivo za nadebudno glasbeno mladež, ki je Kylie odkrila šele v 21. stoletju in večine njenih starejših skladb sploh ne pozna oziroma ne vedo, da gre za isto Kylie.

Kylie: Ultimate
(leto izdaje 2004, založba EMI, distribucija Dallas)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Kylie - Ultimate Kylie - thumbnail

Kylie - Ultimate Kylie