v rubriki glasba:
.. / / / 29.08.2004

Nelly Furtado - Folklore

Nelly Furtado je nase opozorila s prvencem Whoa Nelly! jeseni 2000, s katere smo si zapomnili predvsem uspešnici I'm like a bird in Turn off the light, konec lanskega leta pa nam je postregla še s ploščo Folklore. In ker mi je njen aktualni album prišel v roke, ga bomo tudi predstavili na naših straneh...

Naslov plošče seveda namiguje, da bo šlo glasbeno za izredno razgiban projekt, ki bo v sebi nosil tudi etno elemente in vzrok za to je seveda treba iskati v Nellyjinem življenju - odraščala je v Kanadi, za katero je znano, da je prežeta s francoskim vplivom, njeni starši so Portugalci, odraščala je ob zvokih modernega r'n'b-ja, nato spoznavala tudi rock, premamila jo je tradicionalna brazilska glasba in na koncu še hip-hop.

Nasploh je glasba na plošči Folklore precej dinamična, instrumentalno sloni na mešanici rocka, klasičnega popa, ima pa tudi nekaj tradicionalnih, predvsem latino vložkov, ki glasbo prijetno popestrijo, Nellyjina interpretacija pa se v večini primerov giba med r'n'b-jem in hip-hopom.

Iz r'n'b žanra slišimo tudi obilo spremljevalnih vokalov, ki pa tukaj glasbe ne dušijo, temveč tiste redke počasnejše skladbe močno popestrijo, hitrejše pa postanejo bolj razgibane. S plošče so se na lestvice že uvrstile skladbe Powerless (na plošči v dodatku najdete tudi zanimivo akustično izvedbo), pa Try in seveda uradno himno Eura 2004 Força.

Osebno so mi je zdela zelo zanimiva tudi Picture perfect, ki ima zanimiv kitarski uvod, nato se nadaljuje bolj baladno s klavirsko spremljavo, je pa refren mnogo bolj dinamičen, slišimo pa ogromno prehodov z bobni.

Odlična je tudi Island of wonder, kjer gostuje tudi sloviti Caetano Veloso, gre pa za eno najbolj etno obarvanih skladb, kjer slišimo ogromno inštrumentov latino žanra, vse skupaj pa sloni na "kastanjedah".

Še najslabša je skladba Build you up, kjer je glasba precej enolična in tudi vokal je tako melanholičen, da je celotna skladba v primerjavi z vsemi ostalimi zelo zaspana. Poleg običajnega avdio dela in že omenjene akustične izvedbe Powerless, si lahko v dodatku ogledate še film o nastajanju albuma in nekaj zanimivih odlomkov z njene turneje Burn in the spotlight.

Nelly Furtado je ustvarila zanimiv album, na katerem se je znova izkazala kot dobra avtorica pesmi in glasbe, odigrala je nekaj instrumentov in seveda izvrstno opravila svoje delo pevke. In če želite prisluhniti popu, ki ne le kvaliteten pop, temveč vsebuje bogastvo glasbe sveta, z nakupom plošče Folklore ne morete zgrešiti.

Nelly Furtado: Folklore
(leto izdaje 2003, založba SKG Music, distribucija Multimedia)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Nelly Furtado - Folklore - thumbnail

Nelly Furtado - Folklore