v rubriki glasba:
.. / / / 28.05.2001

NOB: najboljše so padle

Drago Mislej - Mef je po dveh desetletjih samostojnega kolovratenja skozi slovensko glasbeno sceno, po nekaj bolj ali manj ponesrečenih projektih s Hišnim bendom (kjer je prepeval skupaj s Vladom Kreslinom, Dragom Mlinarcem in Ivom Volaričem Feotom) po Zdravici Lačnih Franzov (kjer se je družil s Predinom, Kreslinom, Lovšinom, Kovačičem in še kom), po samostojnih projektih in po nekaj sto besedilih za vse mogoče slovenske popevkarje (Prizma, Bazar, Halo, Kameleoni, Boomerang, Kalamari, Faraoni, Avtomobili, Ana Pupedan, Victory, Anika, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Polona, Aleksandra Čermelj, Monica, Slavko Ivančič, Tuljo Furlanič in še mnogi drugi) po kopici nagrad in po petih prelomljenih križih Mef dočakal svoj prvi, dokaj samostojni album.

Samostojni zato, ker je založnik (Primitivc glasbic), ki je že pred 20 leti založil ploščo skupine Deseti brat - Madona dejmi danes, sklenil dokončati začeti posel in je Mefa s skupino Narodnoosvobodilnibend (NOB), ki je pred tem v studiu Rose v Novi Gorici posnela trinajst pesmi poslal še za dva meseca v studio Hendrix Radia Koper - Capodistria. Tam so pod taktirko Andrea Flega štiri že posnete pesmi dobile novo obliko, mimogrede pa je nastala še peta, tako da je bilo pesmi naenkrat preveč za en sam album. V začetku leta je svet ugledal prvi single z naslovno pesmijo Zdravica, ki se je kar dobro prijela na radijskih postajah in nastopih v živo (tudi v Cankarjevem domu na koncertu Zorana Predina) ter z novonastalo balado Junak prekomorskih brigad, ki je ogrela predvsem nesrečno zaljubljene predstavnice nežnejšega spola.

V začetku tega tedna so radijske hiše po Sloveniji dobile v poslušanje in predvajanje drugo single ploščo s pesmijo Amerika, ki je narejena tako, da bo gotovo poletna radijska uspešnica. Produkcija je sodobna, čeprav pesem še vedno ostaja kantavtorska pripoved o majhnih ljudeh z velikimi željami. Na singlu je tudi akustična verzija naslovne pesmi, hitra in kratka Aksinija in ponovno balada o prestrašeni ljubezni iz Ulice Prekomorskih brigad.

Na dan zmage (9. maj), v ostri konkurenci z albumom skupine Sidharta, pa je izšel tudi album Najboljše so padle na katerem je 13 pesmi. Večino je v studiu Rose v Novi Gorici posnel David Šinigoj že davnega leta 1999, poleg Zdravice, Amerike in Junaka pa je v studiu Hendrix Andrea Flego posnel in produciral še Gino in Pust' na miru tisto luč.

Na albumu je instrumentalna uvodna pesem v kateri nastopa lokalno legendarna branjevka Celestina, zraven pa sta še dve pripovedni: Mona in San Simon, etno obarvana Operi me Aldo, s harmoniko opremljeni Ne mi lest v Podzavest in Gremo naprej, ter druge zgodbe, ki jih je moč prebrati tudi v priloženem ovitku, ki je pravzaprav zbirka zgodb malih ljudi.

Skupina NOB, ki jo sestavljajo: Gorast Radojevič (bas, harmonika), Armando Šturman (akustična in električna kitara) in Drago Mislej Mef (vokal in kitara) bo svoj izdelek promovirala na več koncertih in priložnostnih nastopih.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Narodno osvobodilni bend - thumbnail

Narodno osvobodilni bend